Här odlar eleverna sin egen skolmat: "Jätteroligt"

Tidigare var här bara åker. Sedan ville Uppsala Waldorfskola utöka sina skolträdgårdar. Resultatet: en delad odling.

Henrik Andersson och Annette Haug Westerberg diskuterar Evas grönkål.

Henrik Andersson och Annette Haug Westerberg diskuterar Evas grönkål.

Foto: David Johansson

Uppsala2020-09-02 18:01

I Håga i Uppsala har tre olika aktörer under året delat på fyra tusen kvadratmeter odlingsmark.

– Projekt handlar hela tiden om att göra saker tillsammans med andra. Det är alltid då det blir bra, säger Henrik Andersson, projektledare för skolträdgården på Uppsala Waldorfskola.

Inledningsvis var det bara tänkt att skolan skulle använda en del av marken till skolträdgård och en del skulle bli kolonilotter. Men vid årsskiftet började Henrik Andersson drömma större.

– Ska man göra projekt som ska vara bestående kan det vara väldigt bra att ha en kommersiell komponent, förklarar han.

Resultatet av idén blev en odling som, förutom av Uppsala Waldorfskola och privatpersoner, också används av Annette Haug Westerberg som i liten skala säljer ekologiska grönsaker.

undefined
Annette Haug Westerberg är väldigt glad att hon hoppade på projektet.

Samtidigt som Henrik Anderssons projekt växte fram läste Annette Haug Westerberg en distanskurs i småskalig ekologisk odling. Under kursen hade hon ett projekt och hon sökte sig då till stadsodlingen i Hågaby. Situationen var perfekt, hon fick möjligheten att ha sin egen odling och kunde dessutom få hjälp av erfarna odlare.

– För mig betyder det jättemycket, jag har lärt känna många nya vänner genom odlingen, säger Annette Haug Westerberg. 

Hon odlar så mycket hon hinner. Mycket har växt bra, men hon ser fram emot nästa år när hon har mer tid att planera och så plantorna i tid. 

undefined
Henrik Andersson, projektledare och mannen bakom den delade odlingen.
undefined
Eleverna får delta aktivt i hela odlingsprocessen.

Samarbetet har varit en succé. Just gemenskapen har varit en viktig del i att projektet varit så lyckat, berättar Henrik Andersson.

– Det är något som händer när man blandar de tre olika aktörerna, de stärker varandra. Det tycker vi är det viktigaste med det här projektet. 

I framtiden hoppas Henrik Andersson att liknande initiativ ska dyka upp runt om Uppsala, där kommersiella, privata och ideella aktörer delar på odlingsmark. Detta hoppas han ska kunna öka den lokala produktionen av grönsaker och i framtiden bidra till att göra staden självförsörjande på grönsaker.

undefined
Idag var det dags att skörda de spannmål som fjärdeklassarna odlade i våras. Från vänster Olle Simm, Jasse Gholiha, Rita Welin Trost och Ivy Monie.

Även eleverna på Uppsala Waldorfskola är nöjda med att de får odla i skolan.

– Det är jätteroligt, säger Rita Welin Trost, 10.

Olle Simm, 10, berättar att de har stor nytta av att odla så mycket. De får nämligen äta det de skördar till lunch. 

– Vi får ju mer grönsaker på lunchen, säger han.

Barnen tror dock inte att de kommer vilja jobba med odling i framtiden.

– Nej, jag kommer ändå odla hemma, berättar Rita Welin Trost. 

undefined
En liten del av resultatet av skörden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!