Planeringen av skollokaler är ett svårt pussel för kommunen. När det totala antalet elever väntas minska i kommunen så kommer man förmodligen att stå med för stora och för många skolor om tio år. Samtidigt fortsätter antalet barn i skolåldern att öka snabbt i vissa områden, till exempel i Centrum och Kungsängen/Industristaden.
Det här gör att kommunen måste gasa och bromsa samtidigt, vilket i sin tur riskerar att öka skolornas börda av lokalkostnader.
I kartan visas väntade förändringar av det totala antalet elever i grundskolan mellan 2023 och 2028. Ljust röda områden innebär en stor minskning och mörkare röda områden en mindre minskning., Ljust blå områden innebär en liten ökning, och mörkare blå områden en större ökning av antalet elever.
Ett problem i planeringen är att de områden som skolorna planeras efter inte stämmer överens med de skolskjutsområden som föräldrarna av kommunen uppmanas att använda när de söker skolplats till sina barn. Kommunens olika planeringsområden stämmer alltså inte överens med varandra.
Det här innebär att när elevantalet summeras i de så kallade lokalförsörjningsplanerna så stämmer det inte med det faktiska underlaget för skolorna i respektive område. I vissa områden har man inte räknat in elever som faktiskt kommer att gå i områdets skolor. I andra områden har man räknat med ett större underlag än i verkligheten, vilket gör att man kan stå med tomma skolplatser.
Jesper Djupström, biträdande fastighetsdirektör på kommunen, säger att dessa så kallade lokalförsörjningsområden är ett sätta att göra en geografisk uppdelning av behoven av allt från bibliotek och idrottshallar till skolor.
– Samma områden används i alla lokalförsörjningsplaner, inte bara för skolorna. I detaljplaneringen har vi ett nära samarbete med utbildningsförvaltningen, säger Jesper Djupström.
Några exempel på områden där det blir fel är:
Vreta ingår i det som kallas Södra Hagundabygden. Det räknas till lokalförsörjningsplanen i området för skolorna i Ramsta, Vänge och Järlåsa. Men om föräldrarna vill att barnen ska få skolskjuts förväntas de söka skolplats i Växthusets skola, och senare till högstadiet i Valsätraskolan.
Det finns flera liknande fall i till exempel Luthagen, Skölsta och Kapellgärdet.
UNT har gjort en genomgång av hur prognosen slår i olika stadsdelar. Det ger en översiktlig bild av vilka skolor som påverkas mest av förändringen av antalet elever. Men eftersom stadsdelsgränserna inte heller stämmer överens med till exempel skolskjutsområdena ger det också bara en ungefärlig bild av effekterna för Uppsalas skolor.
I tabellen här nedan finns stadsdelarna listade med information om vilka skolor som berörs.