Har mättat Uppsalaborna i 20 år

Svenssons krogar i Uppsala fyller 20 år. Från en första liten restaurang på Sysslomansgatan har företaget växt till en krogkoncern av rang.

David Åström och Lasse Svensson på Stationen.

David Åström och Lasse Svensson på Stationen.

Foto: Oscar Segerström

Uppsala2011-12-06 18:50

Det var konkursernas tid, 1991. Det glada 1980-talet var över, finanskrisen var ett faktum och krogarna föll som käglor. Då öppnade en ny restaurang på Sysslomansgatan i Uppsala: Svenssons krog.
– Det var jobbiga tider och vi ville skapa en krog för alla. Ett ställe där även Svenssons hade råd att äta, säger Lasse Svensson, delägare, styrelseordförande och grundare av Svenssons krogar.
Han hade under 1980-talet skapat sig ett namn som storkrögare i Stockholm, men på grund av krisen tvingats avveckla sina sju stockholmsrestauranger, en efter en.
– Det var tungt, en knäckande tid för krogbranschen liksom för alla andra branscher, säger Lasse Svensson.

Bränd, men inte knäckt, flyttade han tillbaka till födelsestaden Uppsala och öppnade alltså, tillsammans med ungdomsvännen Yvonne Stiernlöf, Svenssons krog. Den då ekonomistuderande 25-åringen David Åström fick jobb i den nyöppnade restaurangens bar.
– Det var en lågkonjunktur utan dess like. Uppsala var helt dött, det fanns inga restauranger. Och ärligt talat var det nog ingen utom Lasse som trodde på idén att starta nytt, säger David Åström, som sedan 2001 är vd och delägare i Svenssons krogar.

Svenssonkonceptet visade sig gå hem. Budgeten var första året beräknad till fem miljoner kronor, men årsomsättningen hamnade på cirka elva miljoner kronor. Några år senare blev lokalen snett mittemot ledig. Lasse Svensson var genast framme och öppnade lyxpizzerian Tavernan.
– Folk tyckte att jag var heltokig, men det blev en succé utan dess like. Det var fullt från första dagen, säger Lasse Svensson.
Enligt David Åström är denna orubbliga tro på sig själv och sina idéer en av Lasse Svenssons stora styrkor.
– Han vågar satsa och köra på trots att ingen tror på honom, säger David Åström.
Lasse Svensson själv menar att detta personlighetsdrag kommer från hans bakgrund som idrottare.
– Man vill ju helst vinna och då måste man våga tro på det man gör. Jag är van att kämpa, jag har vunnit SM-guld i bandy och det ligger många timmars träning bakom den medaljen. Att jag hade energin kvar trots nederlaget i Stockholm har jag idrotten att tacka för, säger han.

Mot slutet av 1990-talet öppnade allt fler krogar i Uppsala och konkurrensen hårdnade. Men Svenssons krogar var fortfarande framgångsrika. I Saluhallen öppnades Svenssons Grill och Orient och när David Åström blev delägare satsade han och Lasse Svensson mycket tid, pengar och energi på att bygga upp och utveckla restaurangerna. Snart öppnades Gourmetkrogen Guldkanten i Saluhallen och Brasseriet i samma byggnad köptes. Sjunde maj 2002 satt Lasse Svensson och David Åström i Saluhallen och pratades vid.
– Jag kommer ihåg att vi kände att äntligen, nu är vi klara. Vi hade jobbat så mycket och vi var otroligt nöjda, säger David Åström.

Då kom den stora smällen. På morgonen åttonde maj totalförstördes Saluhallen i en våldsam brand.
– Det var en motgång av enorma mått. Jag blev knäckt. Jag hade ju redan varit med om en smäll och tyckte att jag var för gammal för att börja om. Vi hade satsat så mycket och så brinner eländet ner, säger Lasse Svensson.
Ekonomiskt blev 2002 ett svart år för Svenssons krogar. Förutom själva branden skärmade ombyggnationen av Saluhallen av staden, och dessutom hårdnade konkurrensen ytterligare då bland annat Flustret öppnade på nytt.

Men de goda tiderna kom tillbaka, 2004 var Saluhallen uppbyggd och i december samma år öppnades Bowlaget med bowlingbanor, bar, sportlounge och restaurang. Sedan dess har det gått stadigt uppåt för Svenssons krogar.
– Bowlaget har sedan 2004 varit vår mest lönsamma enhet, säger David Åström.
Under en resa till New York inspirerades David Åström och Lasse Svensson till en ny restaurang, vilket resulterade i Jay Fu, med amerikansk-asiatisk meny.

Det senaste tillskottet är Stationen, som öppnade första september i år. Som alltid när Svenssons krogar öppnar ett nytt ställe ligger det många timmars arbete bakom.
– Vi jobbar jämt och hela tiden. Men det är roligt. Det är det bästa som finns, säger David Åström.
Han och Lasse Svensson vill fortsätta sin väl inslagna bana med att utveckla sina restauranger och bibehålla Uppsala som den levande krogstad den har blivit.
– Jag älskar den här branschen och vad restauranger står för i dag: mat, inredning, underhållning, nöje och event. Mer och mer smälter allt detta ihop. Jag tycker att det är väldigt roligt, säger David Åström.

Företagsfakta

Svenssons krogar

Startår: 1991
Ägare: Lars Svensson och David Åström.
Beskrivning av företaget: Svenssons krogar är moderbolag till Bowlaget, Tavernan Saluhallsrestaurangerna (Jay Fu, Åkanten, Hyllan och natt@saluhallen), och Stationen.
Antal anställda: Cirka 70 heltidsanställda omräknat i timmar.
Omsättning: 63 miljoner kronor 2010. Med nya Stationen och andra satsningar är målsättningen att koncernen inom ett år ska omsätta runt 100 miljoner kronor och ha ytterligare 25-30 heltidstjänster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!