Här mäts de sjunkande grundvattennivåerna

Grundvattennivåerna sjunker i stort sett i hela landet. UNT följde med grundvattenexperten Bo Thunholm till en station som mäter grundvattnet.

Bo Thunholm, grundvattenexpert på SGU, vid mätstationen.

Bo Thunholm, grundvattenexpert på SGU, vid mätstationen.

Foto: Filip Jemtelius

Uppsala2022-07-16 17:00

UNT har tidigare rapporterat om den stora risken för mycket låga grundvattennivåer under sommaren. Denna gången följde vid med Bo Thunholm, grundvattenexpert på Sveriges Geologiska Undersökning (SGU), till en av deras mätstationer som kontrollerar vattennivåerna.

Söder om Uppsala vid Mora Stenar finns en av SGU:s totalt 550 mätstationer i Sverige. För att komma till mätstationen mötte vi Bo Thunholm längs en liten skogsväg och fick promenera rakt in i en skogsmiljö med lite knepig terräng. 

undefined
Röret ligger en bit in i skogen vid Mora Stenar.

Efter cirka 300 meter var vi framme vid mätstationen som låg gömd vid några träd. Det är ett 90 centimeter långt rör som automatiskt mäter grundvattennivåerna.

– Det är en sensor som mäter var grundvattnet är och sedan skickas värdena till oss på SGU, säger Bo Thunholm.

undefined
Bo Thunholm, grundvattenexpert på SGU, vid mätstationen.

För att vi ska kunna se hur långt ned det är till grundvattnet just vid Mora Stenar så plockar Bo Thunholm fram ett manuellt mätverktyg som han vevar ned i röret. Efter han vevat ett tag så hörs ett tydligt ljud.

– Där nådde vi grundvattnet.

undefined
Vid 3 meter och 24 centimeter nådde mätverktyget grundvattnet.

Mätverktyget visade då 3 meter och 24 centimeter. Eftersom röret är 90 centimeter, så låg grundvattennivån 2 meter och 34 centimeter under markytan. Det finns inga generella värden för vad vattennivån ska ligga på, utan det får mätas på en plats under en längre tid och sedan göras bedömningar utifrån det.

Nu ligger värdena under det normala för årstiden, framför allt i små vattenmagasin. Grundvattennivåerna förväntas sjunka i stort sett i hela landet under sommaren. Det är folk som har egna brunnar som kan ligga pyrt till om grundvattnet kontinuerligt sjunker.

– Det berör framförallt de som tidigare har haft problem. De bör vara observanta, följa utvecklingen och vara försiktiga med vattenkonsumtionen.

Även stora vattenmagasin har haft sjunkande grundvattennivåer. Det är från större magasin som det kommunala vattnet kommer. Bo Thunholm säger att det är svårt att förutspå hur påverkade kommuner blir av det sjunkande grundvattennivåerna, då det är stora skillnader i både lokala förutsättningar och även tekniska förutsättningar.

– Uppsalas vattenförsörjning till exempel bygger på att man förstärker grundvattenbildningen genom att infiltrera vatten från Fyrisån och det minskar sårbarheten för minskande grundvattennivåer.

Det SGU ser är att sommarsäsongen har blivit längre, vilket leder till en längre period med sjunkande grundvattennivåer. Samt under vintrarna så är nederbörden annorlunda och det kommer alltmer regn istället för snö jämfört med i början av SGU:s mätningar. Utan snö så får inte grundvattnet det tillskott som det brukar få av snösmältningen under våren.

– Snösmältningen håller alltså på att avta och vi får ett sämre utgångsläge inför sommaren nu jämfört med tidigare.

Strax bredvid mätstationen för grundvattennivåerna finns ett mindre rör som ungefär är hälften så stort. Det mindre röret mäter vattenkvalitén, något SGU gör på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten.

undefined
Det mindre röret som mäter grundvattnets kvalité.

Om grundvattennivåerna haft en negativ utveckling så ser det ljusare ut för kvaliteten på grundvattnet. Vattnet håller en högre kvalitet nu jämfört med vad det gjorde för 50 år sedan.

– Det är den riktigt stora förändringen vi sett i våra mätningar sedan 1970-talet, att vi får mindre surt regn som är förorenat med mycket svavel. I dag är vi nere på väldigt låga nivåer jämfört med hur det var tidigare, säger Bo Thunholm.

SGU

Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) är en förvaltningsmyndighet som grundades 1858. Myndigheten är ansvarig för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige. De förvaltar även tidigare beredskapsanläggningar för förvaring av drivmedel. SGU:s huvudkontor ligger i Uppsala, myndigheten har även lokalkontor i Lund, Göteborg, Malå och Luleå. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!