Här letar hundarna knark i elevernas skåp

Narkotikahundar söker regelbundet igenom några av Uppsalas skolor efter narkotika och vapen. Enligt unga är det lätt att få tag på droger. "Jag har fått hur många förfrågningar som helst på Snapchat", berättar en elev vi träffar på Ekebygymnasiet.

Hundföraren Jörgen Jonasson söker igenom en korridor på Ekebygymnasiet, i jakt på narkotika och vapen. "Vi vill visa att det är nolltolerans på skolan", uppger Mattias Landén, enhetsrektor på skolan.

Hundföraren Jörgen Jonasson söker igenom en korridor på Ekebygymnasiet, i jakt på narkotika och vapen. "Vi vill visa att det är nolltolerans på skolan", uppger Mattias Landén, enhetsrektor på skolan.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2021-11-15 12:00

UNT fick följa med när narkotikahundar häromveckan sökte igenom en av skolorna: Ekebygymnasiet. Det var tredje gången som skolan söktes igenom i jakt på droger och vapen. 

– Vi har hittat alla möjliga droger på skolor som vi har besökt. Bland annat marijuana, kokain, nätdrogen kristall och spice, säger hundföraren Jannicke Jernström.

Tillsammans med sina kollegor arbetar hon förebyggande mot narkotika- och vapenanvändning. Verksamheten är privat och de anlitas bland annat av skolor, behandlingshem och företag. Förarna och hundarna har genomgått en ettårig utbildning i specialsök, vilket innebär att hitta och markera dofter. I det här fallet narkotika såväl som vapen.

– Det vi gör när vi kommer till en plats är att vi söker av området, och efteråt avlägger vi en rapport. Vi gör inte ett ingripande utan vi uppmärksammar de fynd vi har fått fram. Därefter är det upp till verksamheten hur de vill gå vidare, berättar föraren Maria A Henningsson.

undefined
Här diskuterar Jörgen Jonasson och Jannicke Jernström dagens arbete. De arbetar i par om två när de söker igenom ett område.

Enligt Jannicke Jernström är de ett komplement till polisen, eftersom polisen inte har samma möjlighet att arbeta förebyggande på skolorna. Deras ambition som specialsöksförare är att de regelbundna besöken ska leda till att eleverna inte börjar använda droger.

– Vi vill få bort det från skolorna till att börja med, säger Jörgen Jonasson, hundförare.

– Vårt mål är att störa droghandeln och droganvändningen på skolorna. Det är hela tiden nya förutsättningar på skolorna. När vi gör ett återbesök på en skola där vi gjort fynd tidigare kan det ha försvunnit helt tills nästa besök, berättar hundföraren Bengt Haking.

undefined
"Vi har hittat alla möjliga droger på skolor som vi har besökt. Bland annat marijuana, kokain, nätdrogen kristall och spice, " säger hundföraren Jannicke Jernström.

Narkotikan cirkulerar på skolorna under och efter skoltid. Skolgårdarna är ett av de ställen där narkotikafynd har gjorts av gruppen. Det värsta som de har hittat på en gård var metamfetamin. Och det är inte bara på gymnasieskolor som narkotika hittas. Enligt Jannicke Jernström göms droger ofta på förskolor, vilket är problematiskt eftersom vissa droger ser ut som godis. Något som kan vara ett frestande för ett småbarn som råkar komma över det.

– Det är så viktigt att skolor och föräldrar agerar mot droger. Det räcker inte bara med en insats utan flera saker måste göras. Fler skolor borde göra som Ekebygymnasiet, som verkligen tar det här arbetet på allvar, berättar Maria A Henningsson.

undefined
Hunden Sally söker igenom skåpen. Hon har gått en ettårig utbildning.

Framförallt har de en avskräckande effekt berättar Maria Henningsson. Besöken sker oannonserat, så eleverna vet inte att de ska vara ett narkotikasök förrän gruppen är på plats. Under besöket på Ekebygymnasiet är det en elev som ser hundarna, vänder i dörren och sedan går hem. Något som både hundförare och personal reagerar på som en orossignal.

De elever på Ekebygymnasiet som UNT pratar med berättar att det är vanligt med droger. Om det förekommer på skolan har de ingen koll på, men på fester och sociala medier finns det att tillgå. Wilma, som går första året, berättar att ungdomar använder droger redan i tidig ålder. Hon gick i sjuan första gången hon hörde om andra jämnåriga som testade. 

– Det är "populärt" om man testar. Det anses väl vara lite coolt, rent allmänt liksom. Sen är det ju grupptryck: "Ska du ha? Jomen kom igen klart du ska testa", säger Wilma.

undefined
Robin Lundblad och Jonny Obaid är elever på skolan. De har inte märkt av något där, men de tror att droger är vanliga bland ungdomar.

Även eleverna Jonny Obaid och Robin Lundblad tycker att det är vanligt med droger. Framförallt syns det på sociala medier menar de. 

– Skulle ändå säga att det är vanligare i dag. Det finns på olika konton på sociala medier. Jag hänger inte med personer som använder det men man ser folk som håller på med sånt på fester till exempel, berättar Robin Lundblad.

Är det lätt att få tag på droger?

– Ja, det är superlätt. "Knarkisar" (knarklangare) lägger bara till massa folk på Snapchat. Jag har fått hur många förfrågningar som helst på Snapchat, de lägger till allt och alla. Sen lägger de bara ut en Snapstory om att det finns att köpa en massa grejer, berättar en elev som vill vara anonym. Och visar hur en sådan story kan se ut för UNT.

undefined
Här visar en elev en story på att en "knarkis" (knarklangare) har lagt ut på Snapchat om olika droger som finns till försäljning.

Hundföraren Jannicke är själv uppväxt i en "drogmiljö" som hon kallar det i Sundbyberg. Efter att hon själv har sett hur droger har drabbat folk i hennes omgivning tycker hon att arbetet de gör på skolorna är ett viktigt, och givande, uppdrag.

– Vi vill inte släcka bränder, vi vill komma på plats innan det sker.

Vilket även en av skolans rektorer anser.

– Vi gör det här arbetet för att säkerställa att vi inte missar någonting om det skulle förekomma. När och om det händer, då sker det snabbt. Ungdomarna har tillgång till sina sociala medier och vad de gör där på kvällar och helger det vet vi inte om, säger Mattias Landén.

– Vi brukar inte gå ut med att hundarna ska komma innan. Nu var det också en strategi från vår sida att hundförarna fick komma två dagar innan höstlovet, om det skulle vara så att någon elev skulle ha bunkrat inför lovet. Vi vill skicka en signal till eleverna att vi inte tolererar det här på skolan, säger Mattias Landén, som är enhetsrektor för Uppsala yrkesgymnasium Ekeby.

undefined
Hundföraren Jörgen Jonasson söker igenom en korridor på Ekebygymnasiet, i jakt på narkotika och vapen. "Vi vill visa att det är nolltolerans på skolan", uppger Mattias Landén, enhetsrektor på skolan.

Rektorn är väldigt nöjd med samarbetet och hoppas att det kan inspirera andra skolor att följa efter.  Han betonar också att skolan inte har en drogproblematik utan att insatsen med specialsökhundar är för att förebygga det och även att visa att skolan arbetar för en trygg miljö.

Om torsdagens genomsök innebar några narkotikafynd vill Ekebygymnasiet inte berätta för UNT.  

undefined
Hundarna måste eliminera flera miljoner dofter när de arbetar. Därför är det viktigt med lek och belöning efteråt.
Ungdomars droganvändning

92 procent av skolungdomarna i Uppsala län svarade att de inte hade använt narkotika.

8 procent av skolungdomarna hade vid ett eller flera tillfällen använt narkotika.

Studien i Uppsala län utfördes på klass 7, 9 och gymnasiet år 2. Studien har genomförts i Uppsala län av Region Uppsala och länets kommuner. I år svarade 8096 elever på undersökningen, vilket motsvarar 68 % av antalet elever i den åldersgruppen. 

Den vanligaste drogen i Sverige år 2020 bland ungdomar var cannabis (CAN:s rapport)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!