Här kröns stans bästa semla

Utseendet är viktigt. En semla ska inte bara smaka bra, den ska se aptitlig ut också. När UNT:s testpanel utser årets bästa semla blir det locket som fäller avgörandet.

Smakbit. För att lyckas med semlan är det viktigt att inte vispa grädden för hårt, tycker Kalle Pettersson.

Smakbit. För att lyckas med semlan är det viktigt att inte vispa grädden för hårt, tycker Kalle Pettersson.

Foto: Pär Fredin

Uppsala2016-02-08 06:00

Det är en kritisk jury som bedömer semlorna. Fyra gymnasieelever från inriktningen mot bageri och konditori på Ekeby. I restaurangprogrammets bageri blindtestar de nio semlor från konditorier runt om i Uppsala.

De funderar och fyller noggrannt i alla punkter i UNT:s formulär; utseende, locket, bullen, innehållet, smak och helheten.

Vad kännetecknar en god semla?

– Bullen ska inte vara för torr, säger Caroline Havtaniemi, 17 år.

– Fyllningen ska vara fluffig och god, säger jämnåriga Anita Fanid Sadabad.

– Grädden får inte vara för hårt vispad, tycker klasskamraten Kalle Pettersson.

Han är enda kille på inriktningen i årskurs 2. Men det bekymrar inte Kalle.

– Det här är ju det roligaste, säger han om sin utbildning.

Säsongens första semla provade han på julafton. Fast det var en saffranssemla, som han åt på jobbet.

– Men det är godast med en riktig semla, konstaterar han.

Ändå håller trenden att omskapa semlor i olika former i sig. Du har väl hört talas om pirogsemlan, pizzasemlan och korv med bröd-semlan? I Uppsala finns lite mindre fantasifulla (men troligen godare) wrappsemlor, schweizersemlor och semlor med blåbärssmak. Nykomlingar för året är nutellasemlan och lakritssemlan.

Den senare fick testpanelen prova, som en liten black horse, utanför tävlan.

– Det var en jättehård bulle. Idén var ganska rolig, men..., säger Kalle Petterson.

– ... det var inte gott, fyller Julia Holmgren, 17 år, i.

Anita vill knappt smaka då hon inte gillar lakrits.

– Den här färgen. Det som brukar vara mandelmassa ser lite gråaktigt ut, säger hon.

Just lakritssemlan fick UNT lite billigare, eftersom semlan var bakad dagen före. Samtliga semlor köptes in mellan en till två timmar före testet. När panelen provat de första började deras jakt på det klippta locket.

– Det är fint när locket har formen av en trekant, men de kanske inte har tid med det, konstaterar Julia Holmgren.

Att skära av bullen i två delar går fortare än att klippa locket i en liten trekant, berättar juryn. På faten får de bulle efter bulle med runt lock. Först semla nummer 7 har ett klippt lock. Det är också den enda semlan i UNT:s test vars lock har denna form. Ett vinnande koncept visar det sig.

– Det ser mycket finare ut, säger Kalle Pettersson och berömmer också mängden kardemumma i bullen.

Vinnaren kostade 30 kronor och köptes in på Bageri Brantingstorg. Att vinna ett semmeltest i UNT kan ha stor betydelse för ett lokalt bageriet.

– Nu kommer de få fullt upp, konstaterar läraren Ida Lektonius efter testet är klart.

Så gick testet till

De nio semlorna köptes in en till två timmar före själva testet. Inköpsställena var åtta bagerier och en mataffär i Uppsala.

Testet var ett så kallat blindtest, panelen visste inte varifrån semlorna de smakade kom. De fick bedöma utseendet på hela semlorna, och smakade sedan semlorna i mindre bitar.

I testet ingår endast vanliga semlor. Utanför testet fick panelen även prova en lakritssemla, men den gick inte hem hos panelen. Hade lakritssemlan tävlat hade den fått lägst betyg.

Alla semlor köptes till "ta med-priser". Vissa semlor kostar mer att äta på plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om