Stora prisskillnader pĂ„ öl – frĂ„n 35 till 500 kronor

Intresset för öl har ökat kraftigt och i Uppsala finns numera en rad krogar som satsar pÄ kvalitetsöl. Men vad föredrar Uppsalaborna, billig öl eller de dyrare kvalitetsbrygderna? Och hur sÀljer det alkoholfria? UNT gjorde en pubrunda för att fÄ svar.

Baras SÀllskap hÄller lÄga priser och sÀljer stora mÀngder öl. FrÄn vÀnster Mikael Westberg och Alva Ring.

Baras SÀllskap hÄller lÄga priser och sÀljer stora mÀngder öl. FrÄn vÀnster Mikael Westberg och Alva Ring.

Foto: Staffan Wolters

Uppsala2023-08-04 16:30

Mira Warensjö Lemming har bÀnkat sig pÄ Baras SÀllskap vid Kungsgatan i Uppsala. Bland det som lockar henne Àr det lÄga priset pÄ starköl; för 35 kronor gÄr det att fÄ ett glas pÄ 40 centiliter.

undefined
"NÀr jag umgÄs med kompisar som inte har kÄrleg gÄr vi ofta hit till Baras dÀr ölen Àr billig", sÀger Mira Warensjö Lemming.

– Undantar man studentnationerna Ă€r det hĂ€r Ă€r ett av de billigaste stĂ€llena i stan, menar Mira Warensjö Lemming.

Hon sÀger att hon inte bryr sig sÄ mycket om hur ölen smakar, priset Àr viktigare.

– Mer Ă€n 65 kronor skulle jag inte betala för en stor stark, sĂ€ger Mira Warensjö Lemming.

undefined
Baras SÀllskap hÄller lÄga priser och sÀljer stora mÀngder öl. FrÄn vÀnster Mikael Westberg och Alva Ring.

Baras SÀllskap Àr ofta mer eller mindre fullsatt.

– MĂ„nga ungdomar som inte har rĂ„d med öl pĂ„ andra stĂ€llen kommer hit. Eftersom ölen hĂ€r Ă€r sĂ„ billig mĂ„ste vi vara mycket noga med att inte sĂ€lja till alltför berusade, framhĂ„ller Mikael Westberg vid Baras SĂ€llskap.

Den hÀr kvÀllen Àr Matilda Canderyd ute med ett par kompisar pÄ Taco Bar nÀra Stationsgallerian, dÀr priserna ocksÄ ligger lÄgt. Hon har betalat 49 kronor för 40 cl öl och tycker att det Àr rimligt.

undefined
"Som mest har jag betalat 138 kronor för en öl nÀr jag gÄtt ut i Uppsala", berÀttar Matilda Canderyd.

Matilda Caneryd gÄr ibland pÄ stÀllen med kvalitetsöl och har som mest betalat 138 kronor för en ale.

– Men Ă€r ölen sĂ„ dyr blir det bara en den kvĂ€llen, sĂ€ger hon.

För samma pris som en kvalitetsöl gÄr det att fÄ tvÄ billiga pÄ en del stÀllen. Vad ska man vÀlja?

undefined
Mer Àn 70 kronor vill jag inte betala för en stor starköl, sÀger Camilla Johansson som hÀr Àr pÄ Taco Bar med Daniel Morosini.

– Jag tar den dyrare, jag sĂ€tter kvalitet före kvantitet, fastslĂ„r Daniel Morosini i sĂ€llskapet pĂ„ Taco Bar.

Inne i baren stÄr Cazper Andersson. Den hÀr dagen dricker han cider men annars brukar det bli lager, det vill sÀga ljus öl.

– HĂ€r Ă€r det billigt men jag Ă€r van att betala runt 80 kronor för en stor lager. Min grĂ€ns gĂ„r nog vid 115 kronor, dyrare Ă€n sĂ„ köper jag inte.

undefined
"Ölen hĂ€r pĂ„ Taco Bar Ă€r billig men jag gĂ„r mest hit för den trevliga personalen", sĂ€ger Cazper Andersson.

Palermo pÄ Sysslomansgatan sÀljer starköl i den lÀgre prisklassen. HÀr gÄr det att fÄ en halvliter starköl för 53 kronor under happy hour.

– Vi vill att Palermo ska vara ett familjĂ€rt stĂ€lle som alla har rĂ„d att besöka, sĂ€ger Burhan Balikci som driver Palermo. MĂ„nga av vĂ„ra kunder Ă€r studenter som kanske inte har rĂ„d med dyra krogbesök men hĂ€r kan de fĂ„ pizza och öl för 150 kronor.

undefined
Är ölen för billig Ă€r risken att det kommer folk som bara vill dricka och dĂ„ kan det bli drĂ€ngigt, menar Burhan Balikci vid Palermo.

De lÄga priserna ger avtryck i kundtillströmningen och Palermo med sina 135 sittplatser Àr ofta vÀlbesökt.

– Vi Ă€r ett av de stĂ€llen i Uppsala som sĂ€ljer mest öl. Under ett Ă„r blir det runt 100 000 liter, berĂ€ttar Burhan Balikci.

OmrÀknat till halvliter innebÀr det att krogen serverar i snitt cirka 500 sejdlar per dag. Burhan Balikci menar att Palermo pressat ner starkölspriset sÄ lÄngt det gÄr.

undefined
Palermos lÄgprisprofil ger avtryck i den stora kundtillstömningen och pÄ ett Är sÀljer krogen runt 100 000 liter öl, berÀttar Àgaren Burhan Balikci.

– Jag undrar hur man fĂ„r det att gĂ„ runt om man Ă€r mycket billigare Ă€n vi, sĂ€ger han.

Flera utestÀllen i Uppsala satsar pÄ kvalitetsöl och dÄ kan priserna lÀtt ligga pÄ en hundring och mer. Det rör sig ofta om hantverksmÀssigt tillverkade ölsorter som ale, stout eller porter.

Churchill Arms pÄ St Olofsgatan har specialiserat sig pÄ öl som ofta ligger i den övre prisklassen. HÀr kan man visserligen fÄ en halvliter fatöl för 72 kronor men det finns gott om betydligt dyrare varianter, exempelvis en ipa för 165 kronor eller allra dyrast: en stout för 190.

undefined
Dyraste ölen pÄ Churchill Arms Àr den hÀr flaskan stout som kostar 190 kronor.

De kostsammaste mÀrkena har inte direkt en strykande ÄtgÄng, enligt Leon Wright vid Churchill Arms. Varianter som gÄr pÄ runt 150 kronor sÀljer man kanske ett par-tre i veckan av, om ens nÄgon.

De senaste Ären har alkoholfri öl blivit allt populÀrare.

– Vi sĂ€ljer hysteriskt mycket alkoholfri öl. Vi har 13 sorter och alla brukar gĂ„ Ă„t, berĂ€ttar Erik Bennbom pĂ„ Bryggeriet Ångkvarn pĂ„ Östra Ågatan.

undefined
Bryggeriet Ångkvarn framstĂ€ller egen öl i en lokal i anslutning till restaurangen.

Han förklarar det med att bryggarna lĂ€rt sig göra alkoholfritt med bibehĂ„llen smak. Men processen Ă€r dyr och pĂ„ Ångkvarn ligger priserna för alkoholfritt mellan 65 och 94 kronor.

 Ă…ngkvarn satsar pĂ„ kvalitetsöl. Billigaste starkölen hĂ€r Ă€r en lager som kostar 79 kronor för 45 cl.

– Vi har ingen öl som tillverkas genom industriell produktion, förklarar Cherif Kanngo pĂ„ Ångkvarn.

undefined
Ångkvarns dyraste öl kostar 500 kronor. PĂ„ sex Ă„r har vi bara sĂ„lt fyra flaskor, berĂ€ttar Cherif Kanngo.

Vilken Àr er dyraste öl?

– Den hĂ€r, svarar Cherif Kanngo och halar fram en liten flaska imperial stout.

Den kostar 500 kronor och Àr knappast vad man kan kalla storsÀljare. PÄ sex Är Àr det bara fyra kunder som inhandlat dyrgripen.

undefined
Uppsalabon Svante Andersson köpte en öl pÄ OŽConnors som gick pÄ 2 400 kronor.

Uppsalabon tillika ölkÀnnaren Svante Andersson slog en gÄng till pÄ en flaska Snake Venom som fanns pÄ O'Connors vid Stora torget.

– Den kostade 2 400 kronor. Jag köpte den mest för att min kompis Torsten Ă„r in och Ă„r ut tjatade om att man borde köpa en flaska.

Var den god?

– Nej. Men det var vĂ€rt priset för att slippa höra tjatet frĂ„n Torsten, sĂ€ger Svante Andersson.

Vanliga ölsorter

Den vanligaste ölsorten Àr lager som framstÀlls av mÀltad sÀd, oftast korn, samt humle, vatten och jÀst. MÀltning innebÀr att sÀd fÄr börja gro varefter den torkas vid hög temperatur.

Ale Àr ett mörkare, engelskt öl som framstÀlls genom överjÀsning och tillsats av relativt mycket humle

Porter Ă€r ett mörkt, nĂ€stan svart, sött och torrt öl. 

Stout pÄminner mycket om porter och Àr ett fylligt och beskt öl med mycket lÄg sötma.

KĂ€llor: Nationalencyklopedin och alltomol.nu

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!