Här kan spöken dyka upp om du har (o)tur

Uppsalaområdet är fullt av platser där historier om spöken eller gengångare är flitigt förekommande. Vi listar fem läskiga platser.

Wiks slott, spöktätast i Uppsala?

Wiks slott, spöktätast i Uppsala?

Foto: Pär Fredin/Arkiv

Uppsala2019-10-31 21:32

Österbybruks herrgård: På Österbybruks herrgård i Östhammars kommun blir de arrangerade spökvandringarna snabbt fullbokade.

– Det är är jättepopulärt här, de spökvandringar vi ordnar under höstlovsveckan för barn med 20 personer i varje grupp är fulltecknade, berättar Björn Lindholm, verksamhetsansvarig på herrgården.

– De flesta sådanada här platser har både mörka och ljusa historier. På våra spökvandringar väver vi in historien om platsen, säger Björn Lindholm.

Två legender från Österbybruks herrgård är rullstolen som rör sig och den gamla flygeln som plötsligt spelar. "Paranormala undersökningar sker kontinuerligt på herrgården", skriver man på sin hemsida.

Wiks slott: Slottet och dess omgivningar väster om Uppsala kryllar av berättelser, bland annat om gamla fru Ramborg som ska synas om nätterna om slottsuret slår 13 slag och väcker henne ur sin 700-åriga sömn. Eller Anna von der Grünaus vålnad om nätterna i slottsträdgården. "Flera övernattande gäster på slottet har sett märkliga fenomen. En jättelik kvinnogestalt har visat sig i slottsparken med fotsidkappa och en trekantig hatt påp huvudet, ibland stiger hon upp ur vattnet i viken utanför", skriver Region Uppsala på sin hemsida om Wiks slott.

Uppsala slott: Även Uppsala slott har sina spökhistorier.

 – När vi tog över här pratade vi med dåvarande slottsfogden. Han var väldigt intresserad av det övernaturliga och trodde att det är prinsessan Cecilia Vasa som är Uppsalas slottsspöke, sade Mia Ulin, ansvarig för Vasaborgen när tidningen skrev om spöken på Uppsala slott förra året.

Noors slott: På slottet i Knivsta Verner von Heidenstam i slutet av 1800-talet  och skrev om Karl XII:s död i Fredrikshald när den tidigare kungen gick igen på slottet. På slottets hemsida återges Heidenstams egen beskrivning: "... klockan var väl två på natten, hörde jag steg och ett pinglande skramlande ljud. Jag såg upp och i den mörka dörröppningen stod ingen mindre än min hjälte Karl XII själv, i fältuniform. Hans ansikte var vitt som gips. Handskarna var vita. Vålnaden satte sig i en stol med värjan över knät..."

Katedralskolan: Historierna som berättas är att man kan möta vålnaden av en av de gamla rektorerna i den gamla Uppsalaskolan. Nere i källarvalven sägs det att man kan stöta på en ung man med blodig studentmössa. Han ska ha hängt sig efter en misslyckad studentexamen i början av 1900-talet.

Wiks slott, spöktätast i Uppsala?
Wiks slott, spöktätast i Uppsala?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!