I tisdags meddelade Uppsala kommun att man avråder från bad i Måviksbadet. Det är det femte badet att placeras på listan över otjänliga badplatser, det vill säga platser där rekommendationen är att inte bada. Samma dag märktes också fyra bad i kommunen med noteringen "tjänligt med anmärkning". Det innebär att man i nuläget ska kunna bada där men att kommunen följer upp situationen med vattenprover. Baden som märktes är Hammarskogsbadet, Testenbadet och Storvadsbadet, varav de tvåförstnämnda har en förhöjd nivå av bakterien E.coli medan Storvadsbadet har drabbats av en hög halt enterokocker.
Av kommunens totalt 21 bad, inklusive två hundbad, är således 13 fläckfria på pappret. På havs- och vattenmyndighetens hemsida kan den nyfikna själv få reda på hur mycket E.coli och enterokocker varje bad har per 100 milliliter enligt mätningarna. Men det är ändå svårt att veta exakt hur läget är kring de badplatser som fortfarande går att bada i, formellt utan risk.
– Vi följer upp läget varje gång vi får in klagomål angående exempelvis algblomning, men vi känner inte till några konstigheter på de här platserna. Vi tar fyra vattenprover per säsong på de badplatser där vi sedan tidigare inte märkt av någon försämring, säger Daniela Mattisson, miljöinspektör på Uppsala kommun.
Det är inte sällan badsugna ringer in och ställer frågor till kommunen om hur badläget ser ut.
– Det händer att det kommer frågor om det. Men det är svårt att svara på det, vi kan aldrig garantera till 100 procent att läget är bra. Vi kan bara avråda eller säga att bad sker på egen risk.
Om man vill doppa sig men gärna undviker traditionella badplatser är även Bälingebadet öppet hela sommaren.