Här finns Uppsalas hetväggar

Gräddiga semlor i all ära, men visste du att dess äldre förebild fortfarande serveras på caféer och konditorier i Uppsala? Spana in vår lista!

Den klassiska hetväggen serveras i ett fat med varm mjölk.

Den klassiska hetväggen serveras i ett fat med varm mjölk.

Foto:

Uppsala2025-03-04 14:32

Hetväggen anses vara en föregångare till dagens semla, och serveras i en skål med varm mjölk. Ska vi vara riktigt regelrätta ska det enligt historikerna egentligen inte vara någon grädde i själva semmelbullen, utan bara bröd, mandelmassa och så mjölk. Det var i alla fall så det serverades på 1700-talet, när hetväggen gjorde entré.

Bakverket är inte bara gammalt – det anklagas dessutom för att ligga bakom ett kungamord! Somliga brukar nämligen påstå att den svenske kungen Adolf Fredrik dog efter att ha ätit alldeles för många hetväggar (och lite annat smått och gott, till exempel hummer och surkål) på fettisdagen den 12 februari 1771.

Men var kan Uppsalaborna få smaka på dessa historiens vingslag då? I samband med att semlor inhandlades till UNT:s stora semmeltest ställde vi också frågan om de elva caféerna och konditorierna även erbjuder hetvägg. Majoriteten sa ja – och återfinns i kartan nedan!

Har du tips om fler ställen i Uppsala som serverar hetvägg? Maila oss på semla@unt.se 

Zooma in eller ut på kartan för att fokusera på det område du är intresserad av. Klicka på semmelikonerna för att få veta var hetväggar kan serveras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!