Här kan bli nytt kulturcentrum

Gunnar Leches byggnadsverk från 1920-talet, Köttbesiktningsbyrån på Strandbodgatan 3, kan utvecklas till ett kulturcentrum.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2015-09-30 07:00

”Ett viktigt kulturtorg med scen och ateljéer. Kring byggnaden behövs plats för möten, mingel och kultur.” Så beskriver innerstadsutredarna sina framtidsvisioner för den forna Köttbesiktningsbyrån. Huset ritades av Gunnar Leche och har funnits på Strandbodgatan i närmare 90 år.

Huset är i viss mån redan anpassat för kultur och används i dag av flera utövare. Arkiverade fotografier från 30-talet visar att det hölls kreatursmarknader alldeles inpå husknuten. Nu kan före detta Köttbesiktningsbyrån både invändigt och utvändigt fyllas med kulturaktiviteter.

Det är en bra idé, tycker kulturnämndens ordförande Peter Gustavsson (S).

– Jag tror absolut att köttinspektionen kan bli ett kulturcentrum och det är redan i dag flera grupper som är verksamma där. Industristaden är verkligen ett område som behöver mer kulturverksamhet.

Huset är q-märkt av Uppsala kommun och var ute till försäljning för några år sedan, men det drogs tillbaka för fortsatta utredningar.

– Vi kommer inte att stå kvar som ägare. Säljs byggnaden så kommer den säljas till någon som kommer att bedriva en publik verksamhet, säger Ingrid Anderbjörk, avdelningschef vid stadsbyggnadsförvaltningen.

Uppsala kommun anlitade en arkitektfirma för en kulturhistorisk analys av byggnaden 2012. I den konstateras att byggnaden är ritad av en för Uppsala viktig arkitekt; Gunnar Leche.

"Köttbesiktningsbyrån med sin udda funktion fick även en ovanlig gestaltning vilket stärker det kulturhistoriska värdet. Det är även en byggnad som minner om ett annat samhälle och en tid då kommunens åtaganden utvecklades", skriver White arkitekter i sin utredning.

Köttbesiktningsbyrån kom till efter att besiktningstvång av kött infördes i slutet av 1920-talet. Dan Thunman, planerare inom stadsbyggnadsförvaltningen och som tidigare skrivit om 1900-tals arkitektur i Uppsala, tycker att byggnaden har en unik arkitektur.

– För att inte ett område bara ska generera nya bostäder är det viktigt att spara kulturhistoriskt intressanta bygggnader som kan användas till andra verksamheter, till exempel kultur eller handel. På så vis ges förutsättningar för ett intressantare stadsliv.

Dan Thunman tycker att huset med sina valv och utvändiga dekorationer liknar mer en kulturinstitution än en köttbesiktningsbyrå.

– Så var Gunnar Leche, det är bara att åka ner och titta på det lilla pumphuset vid Fyrisån intill Nordmills. Han var mycket för att dekorera sina byggnader, även när ändamålet för byggnaden var av enkel karaktär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!