Varför är det kris i Uppsalas ekonomi?
– Problemet för Uppsala kommun under de senaste åren har varit en kombination av dåliga ekonomiska reslutat och kraftiga investeringar. Nu måste vi skapa ett positivt resultat och det kräver en budget i balans. Samtidigt måste vi se över våra investeringsnivåer.
Vad innebär det? Kommer ni inte att kunna göra nödvändiga investeringar?
– Det kommer vi att ta en ordentlig diskussion om under nästa år. Det är först under 2017 som vi måste göra nya prioriteringar.
Vilka områden är viktigast att prioritera?
– Det kan jag inte svara på i dag.
Men du måste väl ha en allmän uppfattning om vilka områden som ni värnar?
– Det är klart jag har. Men vi har inte gjort något vägval. Diskussionen är viktig och måste få ta tid. Vi börjar i februari. Det viktiga nu är att vi klarar att hålla budgeten. Bara på det sättet kan vi göra de investeringar som krävs i framtiden.
Innebär det att ni kan komma att höja skatten?
– Vi höjer skatten med 30 öre under 2016. Någon diskussion om fler höjningar finns inte. Vi räknar med att få mer i bidrag från staten. Bland annat en byggbonus och olika stadsmiljösatsningar.
Hur mycket kommer det att ge?
– Det vet jag inte i dag.
Kommer ni att klara utbyggnaden förskolor och skolor i alla nya bostadsområden?
– Det har hög prioritet. Vi kommer att se över helheten när det gäller skolan så att vi kan bygga bort den brist som finns i vissa delar i dag och möta de behov som kommer. Förutsättningen är att vi har en ekonomi i balans. Under de senaste sju åren av åtta har kommunens kostnader ökat snabbare än inkomsterna.
Ni har ett överskottsmål på två procent. När klarar ni det?
– Inte nästa år. Men målet är satt att nå under en planperiod. Vi kommer att växla upp ekonomin under året, bland annat genom statliga stöd för skola och förskola.
Ett förslag som SKL lägger fram för att stärka ekonomin är att höja kommunens överskottsmål mer än två procent. Hur ser du på det?
– Det blir svårt. Vi måste också ha rimliga förutsättningar att klara kvaliteten inom skola, förskola och äldreomsorg.
Uppsala kommuns kostnader för just skola och omsorg ligger betydligt högre än jämförbara kommuner och har gjort det länge. Hur mycket ska skola och omsorg spara?
– Vi är medvetna om att vi ligger högt och det är viktigt att analysera vad det beror på. När det gäller skolan då har vi redan satt in tuffa åtgärder. Men de får inte genomslag från dag ett utan först under 2017 och 2018. Inom social omsorg ser vi bland annat över höga kostnader för placeringar av unga. Dyra upphandlingar har gjorts och så tittar vi på nya arbetssätt och finansieringar.
Oppositionen anser att ni har brutit en trend där kostnaderna för kommunen var på väg ned, efter valet har de stigit igen?
– Vi fick ta över en ekonomi utan färdiga förslag om hur skola och äldreomsorg skulle effektiviseras och ett resultat på minus 165 miljoner kronor. Det byggde på beslut som alliansen tagit, inte på en rödgrön okontrollerad ekonomi. Men det är inte enbart alliansens ansvar att Uppsala har en svag ekonomi, vi har varit överens om många investeringar, bland annat köpet av Ulleråker.
Var det rätt att köpa marken av landstinget i Ulleråker för två miljarder kronor? Det är ju en del av dagens lånekris?
– När det gäller Ulleråker var det nödvändigt att vara överens och samtliga partier sade ja till köpet. Jag tror det är viktigt för Uppsalas utveckling.
Är det vettigt att investera en halv miljard i en ny fotbollsarena på Studenternas i det läget?
– Den frågan har vi diskuterat. I och med att vi pressat kostnaden från över en miljard kronor så har vi landat i ett bra förslag som vi kan satsa på. Vi måste kunna investera i alla delar av samhället, även idrott och kultur.
Hur går det med satsningen på spårvagnar om ni inte kan låna mer pengar?
– Ambitionen är att åstadkomma spårväg, men det får inte utan statligt stöd. Vi måste fundera på vad som ska göras.
Det går att få in pengar genom att sälja tillgångar. Är det något ni planerar?
– Vi har pratat om frågan, men det finns inga färdiga diskussioner.