Fiffiga lösningar när studenterna går loss i skogen

Fyra dagar har studenter från SLU fått på sig att inreda ett skogsparti i Flogsta. Här har de skapat naturvärden till gagn för såväl mänsklighet som djurliv. I skogen hittar man nu klassrum, risormar och insektshotell.

Ingrid Louisa Albeck och Klara Elmblad har gått in för det pedagogiska temat. Här har de skapat en liten amfiteater för skolbarnen i området.

Ingrid Louisa Albeck och Klara Elmblad har gått in för det pedagogiska temat. Här har de skapat en liten amfiteater för skolbarnen i området.

Foto: Oscar Lindström

Uppsala2022-10-21 05:00

Den som passerat genom skogspartiet söder om Flogsta höghus har i veckan säkert noterat aktivitet i skogsbrynen. Det är studenter från landskapsarkitekt- och ingenjörsprogrammet på SLU som verkställt ett förvaltningsprojekt.

– De flesta som passerar är positiva och vill att vi gör mer. Men vissa är oroliga att vi ska såga ner hela skogen, säger Wilma Ruckle.

undefined
Tanken är att viss utomhusundervisning kanske kan bedrivas här framöver.

Studenterna går just nu kursen "Gestaltning genom förvaltning". Sedan två veckor tillbaka har de drygt 20 studenterna planerat rummens syfte och utformning. Totalt rör det sig om sex rum, där det genomgående temat är pedagogik och biologisk mångfald. Kravet är att materialet måste komma från skogen.

– Det är väldigt sällan som studenter på universitet får ta en arbetsuppgift fullt ut hela vägen på det här sättet, säger Roger Elg, universitetsadjunkt.

undefined
I "Aspsalen" har Indra Vasaitis med flera röjt undan för att få fram aspträden som växer frodigt på platsen.

Från tisdag till fredag har de haft på sig att färdigställa sina rum. Mycket har de hunnit med. Träd och sly har avverkats för att göra naturområdet mer tillgängligt. I direkt anslutning ligger två förskolor som sedan tidigare flitigt utnyttjar området.

– Det är en skog som många barn använder, och det vill värna, säger Viktor Israelsson.

undefined
Vera Linn Karlsson och Felizia Lindqvist demonstrerar sin "risorm". Av nedhugget ris skapar de dessa till förmån för igelkottar, fåglar och massa andra småarter. "Dessutom slipper man dra iväg slyet", säger Felizia.

Den biologiska mångfalden är ett starkt intresseområde bland studenterna. Lösningarna på hur den kan gynnas är många och fiffiga. Här byggs det bland annat insektshotell av stockar och "risormar" av sly som agerar bon åt smådjur. Marken rensas från löv för att gynna småtallarna därunder och samtidigt bjuda in allmänheten att röra sig mer i markerna.

– Vi vill gärna få fler människor att gå här och trampa, det är bra för tallynglingarna, säger Viktor Israelsson.

undefined
"Den här vägen har fungerat som genväg för skolbarnen i Flogstaskolan, så nu har vi gjort en entré till dem", säger Viktor Israelsson.

Likt Alfons Åberg är inte heller studenterna betrodda att använda sågen. Till hjälp har de Uppsala kommuns arbetare som hjälper till med röjning och byggen av fågelholkar. Samarbetet med kommunen innebär ett kunskapsutbyte. 

Samtidigt som studenterna får komma ut och arbeta praktiskt så får kommunen bättre insyn i hur man kan arbeta med naturförvaltning på ett kreativt sätt. Tanken är att kommunen ska förvalta de nya rummen i fortsättningen.

– Det ger en input till kommunen om hur man kan arbeta i framtiden, säger Roger Elg.

undefined
Under projektets gång har Ruben Bjervner på Uppsala kommun upptäckt en talang för snideri med motorsåg. "Titta! Du är ju en mästare!" utbrister en förbipasserande.

Samtliga tycks överens om att projektets gång varit givande.

– Det är superkul! Men man blir väldigt trött i armarna, säger Sofie Laitamaa.

undefined
Louise Zetterlind, Elise Wallberg, Emanuel Cantillana och Izabelle Persson har röjt undan för att göra platsen, ett gammalt gravfältet från yngre järnålder, mer tillgänglig. "Vi har mest velat framhäva de kvaliteter som finns här", säger Izabelle.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!