– Vi gjorde en liten undersökning för att se vilka typer av restauranger som behövs här i staden. Och då tänkte jag att det måste finnas något annat än pizza, pasta och hamburgare, säger 48-årige inredningsdesignern Mirbaz Yahya.
Ett besök i Portugal och ett smakprov av det brasilianska grillkonceptet tände en gnista att satsa på en brasiliansk churrascaria-restaurang – där churrasco serveras i rodizio-stil.
Churrasco, som är portugisiska för köttgrillning, har blivit en populär matlagningsteknik i Brasilien och andra sydamerikanska länder. Tekniken har senare utvecklats till en restaurangstil, rodizio, där servitörer går från bord till bord med stora spett för att erbjuda gästerna skivor av olika sorters grillat kött.
– Vår köttserveringspersonal kommer att gå runt med stora spett och skära skivor direkt vid gästernas bord. De går runt tills gästerna är mätta. Gästerna får en liten bricka där den ena sidan är grön och den andra röd.
Om den gröna sidan är upp betyder det att gästen vill ha mer. Men den röda sidan uppåt betyder det "Inte mer, tack".
Men behövs verkligen fler köttrestauranger i stan? Är inte trenden klimatsmart eller vego?
– Folk äter kött oavsett. Och när det gäller klimatet så använder vi miljövänliga produkter. Vi håller oss till lokalproducerat, till exempel svenskt kött. Och vi satsar på energisnåla utrustningar och maskiner, samt mindre matsvinn.
Vilka utmaningar ser ni med att introducera ett nytt koncept här?
– Det är alltid en utmaning att kunna presentera och genomföra det. Men vi har bra personal, och min kompanjon har 30 års erfarenhet som krögare. Det vi är mest oroliga för är hur vi ska klara av trycket när folk börjar känna till stället.
Deras restauraung Heaven har 15 medarbetare och totalt 170 sittplatser.
Den som googlar "brasilianskt steakhouse" hittar flera sydamerikanska restauranger i Sverige, men de har varierande menyer och fokuserar inte på rodiziostilen.
Växjö och Stockholm har dock en churrascaria: Umami Grill.
– Vi öppnade restaurangen i Stockholm för mer än ett år sedan, och i Växjö för fyra år sedan. Vi öppnar i Jönköping inom en månad. Senare är det ett par städer till som står på tur. Vi tänker öppna i Uppsala och har redan en lokal, säger Benjamin Schwech, etableringsansvarig på Umami Grill.