Efter över ett år av förberedelser är det nu dags för Meliva Lindbacken att öppna dörrarna för nya patienter. Förutom vårdcentral, rymmer lokalerna även BVC och barnmorskemottagning.
– Vi är redo att ta emot alla som vill och behöver komma till oss, säger verksamhetschefen Malin Zamac.
Meliva är en privat koncern som har avtal med Region Uppsala, därmed gäller samma priser för patienterna som på regionstyrda vårdcentraler.
Men något som skiljer sig är valet av dekoration – Muminmotiven på dörrarna, tavlorna, klockorna och nummerlapparna leder lätt tankarna till Mumindalen.
Enligt Malin Zamac jobbar de även med nya arbetsmetoder.
– En del av vårt koncept är att man kan ringa till BVC oavsett om barnet är friskt eller sjukt. Så brukar det ofta inte vara utan BVC följer oftast bara barnhälsovårdens program. När barnen blir sjuka behöver de i stället söka sin vårdcentral.
På vårdcentralen i Lindbacken jobbar de också med ett teamtänk som inte är så vanligt på vårdcentraler, säger Malin Zamac. I teamet ingår sjuksköterska, distriktssköterska och läkare. För patienter innebär detta att de redan från att de ringer slussas till sitt team, och alltid har kontakt med samma sjuksköterska och läkare.
– För oss är kontinuitet viktigt. Vi vill att alla patienter ska veta vem deras sjuksköterska samt läkare är och hur de kontaktar dem, säger hon.
Lindbacken blir Melivas fjärde vårdcentral i Uppsala. Sedan 2021 har de även öppnat verksamhet i Ekeby, Kåbo och Kungshörnet.
Heidi Hopea Adolfsen, regionchef för Meliva Uppsala, förklarar att behovet av en vårdcentral i Lindbacken är stort.
– Det är ett område med många nyinflyttade och barnfamiljer. De behöver en vårdcentral nära där de bor.
Till en början kommer runt 20 medarbetare att jobba på vårdcentralen, men enligt verksamhetschefen Malin Zamac är de redan nu förberedda på att växa snabbt.
Hon tror att deras patienter främst kommer att vara boende i området, men att även personer från andra delar av Uppsala söker sig dit.
– Vi tror att vi når längre för vi har hört att det finns intresse både inifrån stan och från landsbygden.
Tidigare har den närmsta vårdcentralen för Lindbackenborna funnits i Gränbystaden, och när Meliva under arbetets gång har pratat med folk i området har de varit glada för en vårdcentral närmare hemmet.
– Vi märker att de är jättepositiva och har saknat det här, säger Malin Zamac.