– Oj! Det där är så mycket som det kan bli.
Det säger Mats Jonsell, skogsentomolog på SLU i Uppsala, när han får se bilderna från spökträden i Sala backe. På en innergård invid Gröna gatan har en rad häggar tagits över totalt av fjärilslarven häggspinnmalen. Stammarna och grenarna är helt insvepta i larvernas vita väv – därav epitetet spökträd – och löven är uppätna. Men inte bara det: på marken runt häggarna breder den spöklika väven ut sig, vilket man inte så ofta kan se.
– När det blir ett sånt här totalutbrott blir larverna svältfödda och springer iväg från träden för att söka mat i grannskapet, säger Mats Jonsell.
Även i andra delar av Uppsala stad samt i kommunens naturreservat är vissa häggar helt insvepta. Den senaste veckan har larverna varit så många i en del av träden att den som står under kunnat känna hur de regnat ner.
De flesta år är antalet häggspinnmalar beskedligt, så att man bara kan se enstaka påsar med larver i. I fjol var det ett jätteutbrott av häggspinnmal i Uppsala, men även året innan fanns det gott om dem. Detta är alltså tredje året i rad med häggmalsinvasion.
– Jag är lite överraskad över att de är så pass många i år igen. Populationen brukar krascha när de blivit så många, så att det blir färre året därpå, säger Mats Jonsell.
Vad är det som avgör hur många de blir?
– Man vet faktiskt inte. Det kan vara väder, det kan vara mängden fiender eller så äter de upp all mat för varandra så att de svälter ihjäl.
Så hur mår häggen därunder väven? Det beror på. Ett angrepp tär, men trädet repar sig – om det inte attackeras flera år i rad.
– Om ett träd blir av med hela sin bladmassa två-tre år i rad skulle jag vara lite orolig. Då finns en risk att det dör, säger Mats Jonsell.
Vad ska man göra om man har en hägg i trädgården som angrips?
– Det är svårt att göra så mycket. Men visst kan man försöka borsta ner väven. Larverna gillar bara hägg, så de äter inga andra blad i trädgården vilket ju kan vara skönt att veta.
Tittar man närmare på träden i Sala backe ser man bakom väven stora klungor med vita kokonger. Många av larverna har med andra ord börjat förpuppa sig.
– De blir vita fjärilar med svarta prickar på, som kommer att fladdra omkring om två-tre veckor. Men spökgardinen i träden försvinner inte förrän till vintern, säger Mats Jonsell.