Här har möglet tagit över

Ett badrum som inte var avsett för duschande hyresgäster tas över av mögel. Hyresgästerna har krävt bättre ventilation, men Studentstaden anser att de boende måste anpassa sig till rådande förutsättningar.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2012-05-13 11:55

Det unga paret som UNT besöker på Väktargatan vill inte gå ut med sina namn i tidningen. De skäms för att visa upp för andra hur de har det hemma. Stora partier av kakelväggen i badrummet är täckta med svarta fläckar. Möglet syns även i taket. Från skåp och lådor vid diskbänken kommer en stinkande lukt och ända in i sovrummet finns det mögelfläckar längs fönsterlisterna.

Problemet har funnits i flera års tid. Från olika kontroller, luftmätningar och inspektioner har de förstått att ventilationen i lägenheten behöver åtgärdas.
– De har sagt att de kan ”fixa” badrummet, men inte det grundläggande problemet med ventilationen. Vi är emot att de bara målar om, för då kommer ju problemet att dyka upp igen, säger kvinnan.

De har anmält bostadsområdet till Uppsala kommuns miljökontor. Ytterligare ett par boende i området berättar för UNT om mögelproblem i sina badrum. Studentstadens representanter ska ha uppmanat paret att regelbundet skrubba väggar och tak, hålla badrumsdörren öppen efter duschning och torka bort all fukt på väggar och tak i lägenheten varje gång man duschat. Att badrumsgolvet har fel lutning bidrar till att fukten stannar i badrummet. De ska även ha uppmanats att vädra med korsdrag ofta.

Paret betalar strax över 5 000 kronor för sin tvårumslägenhet på 57 kvadrat.
– Vi är vuxna människor som under fem år har betalat vår månadshyra i tid. Deras del i avtalet är att hyra ut en lägenhet som man kan vistas i. Men de åtgärdar inga problem om det inte är akut.

Papper från ett företags mätning i lägenheten visar att totalhalten av de flyktiga organiska föreningarna överstiger det rekommenderade gränsvärdet för en inomhusmiljö. Förra sommaren fick de Studentstaden att tvätta rent badrummet, men när UNT gör ett besök ser man stora svarta partier i taket och på en av kakelväggarna. Paret flyttade in i lägenheten 2007. Då var badrummet nymålat. De misstänker att det finns underliggande mögelproblem i väggar och tak men att Studentstaden bara målat över. De har förgäves efterfrågat dokumentation över vad som tidigare gjorts i lägenheten.
– Vi har påtalat problemen otaliga gånger sedan 2008, ändå finns det inte dokumenterat hos Studentstaden. De hävdar att vi påtalade problemen först förra året, säger mannen.

Det senaste är att de erbjudits en trerummare med högre hyra.
– Vårt mål är inte att få en reducerad hyra eller att flytta till ett annat område. Vi trivs i det här området. Vi vill bara få till en lösning. Men ju snällare vi varit, desto mer nonchalant har vi blivit bemötta, säger kvinnan.

Studentstadens förvaltningschef, Rigder Nylund, hänvisar till att husen är byggda på 60-talet och att folk använder duschen oftare än badkaret i dag. Ventilationen med självdrag räcker därför inte till. Han tycker att hyresgästerna måste rätta sig efter de förutsättningar som råder.
– Folk måste vara medvetna om att ventilationen har brister. Badrummet hinner inte torka ut på grund av självdraget. Det kräver sin beskärda del av hyresgästen att torka efter duschningarna. Ventilationen i sig är godkänd.
Han säger att paret försenat planerade åtgärder genom att inte gå med på att flytta till en annan lägenhet under renoveringsarbetet. Men att åtgärda det som bidrar till problemen, ventilationen, är inte aktuellt.

Varför bygger ni inte om ventilationen?
– Börjar vi tycka att självdrag blir ett problem så ska det byggas bort. Men jag upplever det inte som ett allmänt problem i bostadsområdet.
Uppsalahem är majoritetsägare i Studentstaden. Affärsområdeschefen Sara Westberg säger att det inte finns något beslut om framtida renoveringar av Väktargatan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om