Strax före jul meddelade förvaltningsrätten att Imanskolan i Uppsala ska stängas, efter en bedömning från Säpo om att eleverna riskerar att radikaliseras. Friskolan, som ligger i Årsta, har förskoleklass till och med årskurs 6 och beskriver sig själva som "en svensk skola med muslimsk profil".
Skolans 192 elever har därmed akut behövt plats på andra skolor inför vårterminen. Nu är det klart var de ska gå.
– Eleverna hamnar främst i redan invandrartäta skolor. Det är olyckligt. Det hade varit bra för integrationen om de hamnat på andra skolor, säger en rektor i Uppsala.
Liljeforsskolan är den skola som kommer att ta emot flest forna Imanskole-elever: 34 stycken. Därefter Växthusets skola, som får 21 elever, och Treklangens skola, som får 18 elever. Kvarngärdesskolan, Årstaskolan och friskolan Manar Al-Houda kommer vardera att ta emot ett tiotal elever.
– Allt har säkerligen skötts korrekt från antagningsenhetens sida, men för integrationens skull hade man ju önskat att man kunnat hitta andra lösningar, säger den kritiske rektorn.
Placeringarna har gjorts efter att föräldrarna i förra veckan fått ansöka om skola. Det uppger Caroline Sedin, enhetschef på kommunens antagningsenhet.
– Det är såklart alltid bra att ha med integrationsaspekten, men det är svårt att placera utifrån det. Det är syskonförtur och närhetsprincip som styr. Och många av Imanskolans elever bor i invandrartäta områden, säger hon.
Samtidigt, säger Caroline Sedin, har man på antagningsenheten undersökt om det går att sprida ut eleverna mer, så att några skolor inte ska få så många nya elever.
– Men det gick inte. Många skolor är redan fulla, men i vissa områden finns skolor ganska gott om plats och Liljeforsskolan är en sådan skola.
Har alla fått de skolor de önskat?
– Många har det. Det finns de som inte gjort något val, då har vi placerat de eleverna så nära hemmet som möjligt.
Vårterminen startade 10 januari, men eleverna från Imanskolan börjar först 16 januari. Något annat var inte möjligt, enligt Caroline Sedin, eftersom man väntade på rättsligt besked.
Imanskolan har nämligen överklagat nedläggningsbeslutet till kammarrätten, och begärt att få driva skolan tills domslutet kommer, så kallad inhibition. Först den 12 januari fick skolan nej i högsta instans på sin inhibitions-begäran.
Kammarrätten har ännu inte meddelat om man kommer ta upp fallet.