Videon är inte längre tillgänglig
Redan för 2000 år sedan bodde människor i Fyrislund, som då var en central plats i Uppsala på grund av sina goda kommunikationer genom åarna. I dag ser landskapet helt annorlunda ut, men en grupp arkeologer ska under sommaren gräva fram det som låg på platsen då.
– Det vi gräver fram är mellan tidsepoken 600 f.Kr. till 500 år e.Kr, så det finns tusen år av historia laddad i marken här, säger Fredrik Larsson, utgrävningens projektledare.
Gården man gräver fram har bestått av två huvudbyggnader, ett par ekonomibyggnader och en innegård. En liten byggnad kan också ha huserat gårdens trälar.
– Det var en ganska välbärgad gård. Man kan säga att det var dåtidens medelsvensson som bodde här, säger Fredrik Larsson.
LÄS MER: Stora och oväntade fynd i Gamla Uppsala
TV: Se bilderna från utgrävningen
I dag finns endast stolphål kvar efter gården, men man kan tydligt se var huvudbyggnadens gavlar och takbärande stolpar stått. Det är materialet man hittat i stolphålen, som djurben och trärester, som man kommer använda för att datera gården mer exakt, men man tror att den är från folkvandringstiden, runt 500 e.Kr.
– Den skulle också kunna vara från vikingatiden, flera av våra fynd kan tyda på det, säger Fredrik Larsson.
I en låda mitt på det utgrävda fältet ligger ett tiotal plastpåsar med olika föremål som grävts fram på platsen. Det är bland annat delar av smycken i koppar och förgyllt silver. Ännu ett tecken på att det var en välbärgad gård. Ett annat spännande fynd är en malsten som använts för att krossa mjöl mot en ännu större sten, en så kallad underliggare. Malstenen kan vara ett exempel på ett husoffer - ett föremål som grävs ner i marken för att skydda hushållet från onda makter. Just malstenen är en symbol för välstånd, och kan mycket väl ha grävts ner i ett stolphål för att skydda huset. Även underliggaren har hittats en bit bort.
– Nu vänds den här upp för första gången på ett par tusen år, säger Fredrik och bänder upp stenen ur marken.
Forskarnas utgrävningar ger en bättre bild av hur Fyrislund såg ut för mer än tusen år sedan, men också hur man tänkte på den tiden. Fredrik Larsson och hans kollegor har hittat många tecken på att det var lika viktigt då som nu att visa upp sina rikedomar som statussymboler. De tror att gårdens huvudbyggnad var upp till nio meter hög och rikligt utsmyckad.
– Den var en viktig symbol för hela gården. Nio meters takhöjd visar på status, men det är inte speciellt praktiskt för att hålla värmen, säger han.
Fotnot: Från och med i morgon kommer guidade visningar att hållas av utgrävningen två gånger i veckan för den som vill veta mer.