Här förvandlas ägg till gummibollar

Uttrycket "lek inte med maten" gällde inte på Gustavianum under påskafton där barn fick experimentera med både råa och kokta ägg.

Experimentverkstad. Studentguiderna Hanna Lindh och Samir Schouri visade barnen att man kan göra mer än bara äta ägg.

Experimentverkstad. Studentguiderna Hanna Lindh och Samir Schouri visade barnen att man kan göra mer än bara äta ägg.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2016-03-26 16:45

Valvet inne på Gustavianum fylldes med barn, påskpyssel och massvis med ägg under påskaftonen. Hanna Lindh, som är studentguide på Gustavianum, visar upp ett experimenterat ägg.

– Det ser ut som en gummiboll, knäppt va? Så blir ägg när de legat i ättika över natten. Skalet, som är gjort av kalcium, oxiderar bort men resten av ägget finns kvar, berättar Hanna Lindh och placerar sedan ägget i 5-åriga Vides hand.

Han är på museet tillsammans med sin farmor, Stefiea Hrastisnki.

– Jag tycke att det var en kul idé att gå hit med barnbarnet och experimentera. Och han verkar jätteintresserad av alla experiment som de visar så det känns som ett lyckat besök, säger Stefiea.

Hanna Lindh och hennes kollega Samir Schouri visar barnen flera experiment med ägg, ett tema som de valt i och med påsken. Ett experiment får många av barnen att tjuta av förtjusning. Det är en uppochnedvänd vattendunk som står på bordet och som Samir försöker trycka ner ett ägg i. Men det går inte då hålet är för litet.

– Men om vi häller kokande vatten, vad tror ni händer då? Jo, då går ägget i, säger Samir Schouri och trycker ner ägget i vattendunken.

– Det där vill jag testa hemma famor, utropar Vide exalterat till sin farmor.

Experimentverkstaden har även öppet söndag, tisdag och onsdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!