Här förbereds den stora slutfesten
Bland kalla ståtliga isblock, ett flammande norrsken och gnistrande snö avslutas Linnéåret 2007 på lördagen. Platsen är Jukkasjärvi i Lappland. Dit kommer kungen och 400 andra gäster. UNT är också på plats.
Carina T G Ärnström från Göteborg är en av många som arbetar den stora avslutningen.
Foto: Pelle Johansson
Under lördagskvällen kommer 400 gäster med kungaparet i spetsen att tåga in i Ice arena. Det handlar inte om det stora tabaraset i Katthult, men väl ett coolt crescendo i Jukkasjärvi.
Bland kalla ståtliga isblock, ett flammande norrsken och gnistrande snö avslutas Linnéåret.
Det började i januari djupt inne i de småländska skogarna där den i dag nästan mytomspunne man föddes. Resan avslutas invid Torneälvens strand i Lappland.
Fast hit till Jukkasjärvi och Kiruna kom aldrig Linné. Men det är en annan historia.
Högtidsdagens tema är Carl von Linnés nyfikenhet och kreativitet i kombination med Lapplands is.
Kreativiteten är något som kökschefen Richard Näslin tar fasta på när han komponerar högtidsmiddagen. Maten serveras på isfat, drinkarna i isglas. Och isen är förstås hämtad från den frusna Torneälven.
Inne i den 1500 kvadratmeter stora Ice arena ska de 400 gästerna mingla, roa sig, byta artighetsfraser och sucka att det trots allt finns ett slut på allting.
- Men först måste de ha nåt varmt, annars börjar dom frysa. Och det är inte trevligt. Det är alltid fem grader kallt därinne, berättar kökschefen.
Med en kopp varm renbuljong inklusive några stänk kryddpeppar och kanel hoppas han att gästerna ska känna sig lagom varma i kläderna innan de tar arenan i besittning.
Vi får hoppas han har rätt. Innanför tröskeln väntar en kylslagen drink med marinerade laxar. Därefter följer soppa med bröd, renköttswok, ris och rotfrukter. Som dessert bjuds hjortron med glass.
- Det måste vara många rätter. Tänk på att det är kallt och därför är det viktigt att gästerna hela tiden har något att pyssla med, säger Richard Näslin.
Klassiska råvaror?
- Jag måste laga det som är praktiskt och det som folk förväntar sig. Mycket av det här är klassiskt, väljer jag bort det tror jag många blir besvikna.
Kökschefen är ung, har sina rötter på Västkusten och säger sig älska den här trakten. Han ser oförskämt lugn ut trots att kungaparet, nobelpristagare, ambassadörer och andra VIP-gäster snart står där och knackar på hans port.
- Jag kanske ser lugn ut, men jag går alltid igång när det är något stort. Då vill jag vara med på allt, säger kökschefen.
Inne i arenan, en snöby från hotellet putsar konstnärerna på sina verk. En popgrupp från Kiruna har det livat på scen, det dånar mellan isblocken. Bufféfat stora som traktordäck ställs på plats och borta i hörnet hänger någon upp skinncaper för den frusne.
Flera Uppsalakonstnärer är representerade i arenan, exempelvis Ragnhild Brodolw, Inge Sandelius, Gudrun Westerlund, Calle Torstensson och Lena Kriström-Kulin, projektledaren för årets Linnéutställning.
En del verk finns kvar sedan vårens utställning. Lena Kriström-Kulin putsar på sin Linné så han ska vara fin till högtidsdagen.
- Jag har lärt mig fantastiskt mycket om Linné under det här året. Jag har gått in i hans liv och hans lärjungar.
Vad hoppas hon av högtidsdagen?
- Oj, vilken känsla det ska bli när 400 personer kommer in här, när hela rummet fylls av människor, isskulpturer, mat och musik. Vilken känsla, säger hon igen, får något drömskt i blicken, vänder sig om och fortsätter att putsa på sin Linné.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!