Här flödar hatet fritt

Antalet rasistiska sidor på nätet har ökat drastiskt de senaste åren i Sverige. Och jämfört med den rasism som visar sig öga mot öga, är hatet på nätet ofta brutalare och mer mobblik. Det menar flera experter.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Uppsala2013-01-16 14:04

”Skjut alla jävla invandrare!” ”Skicka ut alla piprensare (somalier), babianer (negrer), grisjuggar, turksvin, snedögonen (asiater) etc etc” ”Invandrare är ohyra som förtjänar nackskott!”
Det här är citat tagna direkt från verkligheten. Det är ingen som har stått och skanderat dem på gator och torg. Däremot har de basunerats ut på internet för en hel värld att se. Ett fenomen som tycks bli allt vanligare.

Forum för levande historia fick för något år sedan i uppdrag av regeringen att kartlägga antisemitism och islamofobi i Sverige. 2011 presenterades resultatet som visade att det under två år skett nära en fördubbling av rasistiska hemsidor – från cirka 8 000 till 15 000.

Rapportens författare konstaterar att nätet och sociala medier har utvecklats till centrala forum för spridning av grovt intoleranta och rasistiska värderingar.
– I samhällen som Sverige finns det en politisk korrekthet i positiv bemärkelse. Det inte är okej att snacka skit om exempelvis albaner ute på öppen gata, vilket det är i vissa europeiska länder. Den där spärren släpps dock på nätet. Man tar upp en knuten näve ur fickan, säger Oscar Pripp, etnolog vid Uppsala universitet.

Ett exempel på hur denna spärr lätt lossnar är reaktionerna som följde Utbildningsradions senaste sexualupplysningsserie ”Sex på kartan”. I den tecknade filmen har bland annat en mörkhyad kille sex med ljushyad tjej. Nästan en halv miljon kommentarer via internet följde lanseringen, varav hundratusentals var att betrakta som rasistiska enligt skaparna. ”Det hade väl varit bättre om de hade gjort en film eller en bild där dessa små, söta kulturnissar är runt tre-fyra stycken och hittar den där Lisa, 15, ensam utanför en busscentral och ger efter för sina primitiva behov” löd en av reaktionerna.
– På internet uppstår det lätt ett slags lavin, en snöbollseffekt där vad som är tillåtet att göra och säga offentligt bryts och där det får fortsätta utan att någon säger emot, kommenterar Oscar Pripp.

Flera svenska medier har valt att ta bort möjligheten till anonyma kommentarer på sina sajter i hopp om att stävja rasismen. Men just detta näthat är svårstoppat menar många.
Innan jul genomförde Aftonbladet en månadslång granskning av just rasistiska och högextrema sajter, för att se om de bryter mot lagen om hets mot folkgrupp.

Tidningens kulturchef Åsa Linderborg ledde satsningen som gick under namnet ”Granska skiten”. Följden blev att hon blev föremål för enorma mängder hat och hot. I en uppmärksammad krönika i december berättade Åsa Linderborg om hur hon fått meddelanden med ingående beskrivningar om hur hon ska våldtas, skändas och mördas.
– Jag har aldrig varit med om något liknande. Samtidigt som de här människorna säger att muslimer bara är här för att våldta våra kvinnor, så vill de trasa sönder mitt underliv. Jag skrev inte det i krönikan men de här hoten har lett till att jag har ett annat förhållande till min egen kropp, säger hon.

Trots det menar Åsa Linderborg att hon inte skulle tveka en sekund att dra i gång en liknande kartläggning. Hon tycker att svenska medier generellt sett är väldigt dåliga på att granska rasistiska sajter. Delvis på grund av just hoten som många gånger följer. Men framför allt på grund av mediernas mentalitet.
– Jag tror att journalister har underskattat de här sajterna, vilket jag tror grundar sig i ett folkförakt från journalisternas sida. Man tänker att det bara är idioter som hänger där och de är inga att bry sig om. Men det är människor från alla delar av samhället.

Allt har dock inte varit negativt. Åsa Linderborg säger att hon fått tusentals positiva mejl till följd av granskningen signerade allt ifrån adliga namn till långtradschaufförer.
Och visst finns det motpoler för nätrasismen – hemsidor och Facebookgrupper som ofta använder humor som vapen.

Vita kränkta män är den Facebooksida som kanske fått mest uppmärksamhet det senaste året. Konceptet går ut på att citera rasistiska och sexistiska kommentarer från nätet med glimten i ögat för att blottlägga det absurda i dem. Sidans skapare Kawa Zolfagary menar dock att han inte tror att sidan i sig ska stoppa nätrasismen.
– Vita kränkta män gör att man kan skratta och få energi av varandra att orka ta debatten om rasism. För att verkligen komma åt det hat som finns tror jag att man måste börja hos sig själv och sedan säga åt andra i sin närvaro att tänka till, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om