I spanska Kataloniens bokhandlar har den 23 april varit en särskild dag sedan 20-talet. Traditionen är att ge bort en bok och få en ros tillbaka, till minne av Miguel Cervantes. 1995 gjorde FN-organet Unesco dagen internationell, så i dag prisas litteraturen i resten av världen också varje vår.
– Det är en chans att fira det fria ordet, den fria läsningen, säger Karin Hjelm, samordnare för barnbiblioteksverksamheten i Uppsala.
– Och ett sätt att få fler att hitta till biblioteket, fyller bibliotekarien och kollegan Maja Olsson i.
Nalle Puh tillhör favoriterna hos båda två. Det gjorde beslutet lätt att tillägna Världsbokdagen på Stadsbiblioteket den tankfulle tygbjörnen (som dessutom fyller 90 i år). Sagostund och tipsrunda med frågor från Sjumilaskogen med prisutdelning på slutet är inplanerat.
Rapporter har visat att högläsning hemma blir allt mer ovanligt – kanske får det stryka på foten för digitala alternativ hos många familjer. Samtidigt framhäver hjärnforskare hur viktig den är för små barns språkutveckling.
– Alla sätt att läsa på är bra, men det händer någonting när man läser högt för andra. Det kan vara en bra present att ge sina barn på Världsbokdagen, säger Karin Hjelm.
Det är inte bara på Stadsbiblioteket det händer saker dagen till ära. På Stenhagenbiblioteket anordnas skrivarverkstad, sagostunder och flera utställningar. Och på Ungdomens hus visar Uppsala författarsällskap hur man med hjälp av en enkel bindningsteknik och återvinningsmaterial kan sätta ihop sin egen bok.
På andra sidan S:t Olofsgatan från Stadsbiblioteket laddar Stina Björkelid och de andra på The English Bookshop för en helhelg med storytelling för barn, ballonger och cosplay – samt en viss bortgången skalds dödsjubileum.
– Engelsmännen har som tradition att barn klär ut sig till sin favoritfigur från en bok på Världsbokdagen, jag har sett så fantastiska bilder på sociala medier. Vi vill uppmuntra alla att också klä ut sig och komma hit på lördag, säger Stina Björkelid, evenemangsansvarig.
Den 23 april 1616 dog William Shakespeare. På lördagen är det 400 år sedan. I bokaffären planeras därför en föreläsning om några av myterna kring hans person på söndag, följt av te och renässanskaka. Och kanske kommer det även att läsas högt från bardens digra katalog.
– Jag kommer nog inte att kunna hålla mig. Jag är svag för Henrik V, säger Stina Björkelid, och ler.
helg@unt.se