Det räcker inte med att bara göra god sushi i Uppsala i dag. Stans sushiställen håller nämligen en hög grundnivå och är man ute efter ”vanlig” sushi finns det många bra alternativ.
För att imponera på sushipatrullen krävs det något extra. Stans godaste och roligaste hämtsushi finns på Raw like Sushi, tätt följt av Ippai Ippai och Konichiwa.
Raw Like Sushi ligger mitt i det nybyggda bostadsområdet i Industristaden. Den familjedrivna restaurangen öppnade i september förra året.
– Vi provsmakar våra färska råvaror varje dag och försöker att hålla en jämn och hög kvalitet, säger Kongthub Salitul, som tillsammans med sin fru Prowrumpai Salitul driver sushirestaurangen.
– Spara aldrig sushi till dagen efter, tipsar Prowrumpai Salitul. Den håller bara någon timme efter tillagning.
Inspirationen hämtar paret från olika länder, framförallt Thailand, som de ursprungligen kommer ifrån och det är inte bara smaken som är viktig utan också utseendet.
– Jag gillar detaljer och gör ofta fina mönster med de tillbehör som finns. Till exempel skär jag ibland blommor av ingefäran om jag hinner, säger Prowrumpai Salitul, som är utbildad sushikock.
Nyöppnade Konichiwa ligger ett par steg från Stora Torget och vill satsa på hälsosam snabbmat.
– Sushi känns trendigt och vi vill göra något som passar Uppsala, säger ägaren Viktor Lovric.
– Vi kommer att införa en hälsodeklaration där det ska stå exakt vad sushin innehåller. Många vet till exempel inte att riset består av så mycket socker som det gör, säger Viktor Lovric, och framhåller att det är sushikocken Noel Naanep som gör att kvaliteten är hög.
För Ippai Ippai, som funnits i Uppsala i fem år, är det variation, samt spännande och färska råvaror som är viktigast. Restaurangen ligger centralt på Svartbäcksgatan.
– Vi är ett litet ställe som specialiserar oss på sushi. Vi har alltid samma kockar och färska råvaror som också ibland är lite udda. Till exempel har vi en specialbit med marinerad bläckfisk, chili och sesamfrön, som brukar gå hem hos Uppsalaborna, berättar ägaren och sushikocken Boonchai Reangpusri.
– Jag brukar säga att vem som helst kan göra sushi, men vem som helst kan inte göra god sushi, tillägger han.