Här finns pengar att hämta

28 miljoner kronor. Så mycket pengar delades under läsåret 05/06 ut i form av stipendier till studenter vid Uppsala universitet. Varje termin finns ungefär 300 lediga stipendier att söka. UNT guidar dig i stipendiedjungeln.

Uppsala2006-09-09 00:00
Vid Uppsala universitet finns drygt 450 olika stipendiestiftelser. De allra flesta stipendierna omfattar några tusen kronor per år, men ett fåtal studenter tilldelas stipendier på upp emot 65 000 kronor. Men vad krävs då för att tilldelas ett stipendium?
- För det första måste du vara inskriven vid universitetet och registrerad för heltidsstudier, säger Mona Norman, vid stipendiekansliet vid Uppsala universitet.
Konkurrensen om stipendierna är stor. Varje år får stipendiekansliet in ungefär 3000 ansökningar från förhoppningsfulla studenter som vill få lite tillskott till studiemedlet.
- I början av sina studier är det svårare att få ett stipendium. Det blir lättare efter några terminer när man kan visa upp studieresultaten. Därför är det viktigt att inte ge upp. Ofta tar det fyra till fem terminer innan man tilldelas sitt första stipendium, säger Mona Norman.

Hög timlön
Ansökningstiden är alltid i början av varje termin. De lediga stipendierna anslås på studerandeexpeditionen, på nationerna och på stipendiekansliets hemsida. Sedan är det bara att sätta sig ner och läsa igenom behörighetskraven för stipendierna och bestämma sig för vilka man vill söka.
Ofta finns en föreställning bland studenter om att det är väldigt tidskrävande att söka stipendier.
- Visst är det mycket papper och regler att hålla ordning på. Men timlönen om du till slut får ett stipendium blir till slut ganska bra, säger Mona Norman.
Förutom de universitetsförvaltade stipendierna så delar också nationerna ut stipendier. Patrik Spånning Westerlund, som är ordförande i nationernas stipendiekonvent, känner igen att många studenter avstår från att söka stipendier i tron om att det är alltför krångligt och att chansen att tilldelas ett stipendium är så liten.
— Om studerar till civilingenjör och stipendiestatuterna säger att du ska vara teologstuderande är det förstås ingen idé att söka. Men många av stipendierna är ganska allmänt hållna och det är alltid bättre att söka än att låta bli.
Ett tips är att noga läs på statuterna för varje stipendium. Vi får ofta in ansökningar till stipendier från studenter som inte är behöriga att söka dem. Men lika ofta händer det att vi ser att studenter som egentligen är behöriga till ett visst stipendium har missat det och i stället sökt ett annat, säger Patrik Spånning Westerlund.



Att tänka på vid ansökan

Ett av kraven för att tilldelas ett stipendium är att du inte tjänar mer än 172 000 kronor per år.
Om du innehar stipendier i flera terminer måste du kunna uppvisa studieresultat. Personer som inte skött sina studier under tiden de haft stipendier riskerar att bli återbetalningsskyldiga.
Tänk på att fylla i din ansökningsblankett så noggrant som möjligt.
Flera av stipendierna kräver bilagor och intyg som bevis på att du härstammar från en viss stad, har gått på en särskild gymnasieskola eller är släkt med donatorn.
Om du söker något av de nationsförvaltade stipendierna är det viktigt att kolla upp att du använder rätt blankett. Vissa nationer har egna blanketter, som dessutom ska lämnas in på andra dagar än vad som gäller för de universitetsförvaltade stipendierna. Kontakt din nation för att se vad som gäller hos just er.
Den 25 september är sista datum att söka höstterminens universitetsförvaltade stipendier.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om