Här finns landets bästa hjärtintensiv
Förra söndagen drabbades 71-åriga Enar Gren från Alunda av en hjärtinfarkt. Han hade tur i oturen - i Uppsala län är nämligen chansen att överleva en hjärtinfarkt störst i landet.
71-årige Enar Gren fick hjälp i tid. Här samtalar han med överläkaren Jonas Oldgren.
Foto: Pelle Johansson
Än så länge är den röda telefonen på hjärtintensiven tyst, men personalen vet att tystnaden när som helst kan brytas.
Telefonen går direkt till ambulanspersonalen. När den misstänker att en person har drabbats av en hjärtinfarkt mäter den patientens EKG - de elektriska impulser som skapas när hjärtat drar ihop sig - och skickar resultat via en radiolänk till hjärtintensiven.
- Har personen en stor hjärtinfarkt ser man det tydligt, säger Jonas Oldgren som är överläkare på kardiologen.
Ju längre tid som går innan rätt vård ges till en infarktpatient, desto lägre blir chanserna att överleva. Därför har Akademiska sjukhuset arbetat mycket med att skala ned tiden till ett minimum.
Målet är att patienter med en stor hjärtinfarkt inte ska till akutmottagningen alls utan i stället körs direkt till kardiologen där ett team tar emot och ser till att en kärlkransröntgen görs och blodproppshämmande mediciner sätts in för att hindra en ny eller större infarkt. Röntgenbilderna visar direkt var blodproppen som orsakat hjärtinfarkten sitter. När den hittats för läkarna in en liten slang från handleden eller ljumsken, som går genom kroppen via ådrorna. Genom att blåsa upp en liten ballong utvidgar läkarna sedan det igentäppta kärlet.
- Tidigare kom de alltid via akuten och - det låter kanske lite dumt - men ibland finns det för många duktiga som vill göra för mycket för patienten där. Det har tagit onödig och viktig tid.
Att göra kärlkransröntgen och ballongutvidgning inom 60 minuter från det att EKG tagits jämfört med inom fyra timmar innebär en halvering av dödligheten, säger Jonas Oldgren.
Socialstyrelsens jämförelse av den svenska hjärtsjukvården visar på stora skillnader mellan olika landsting. Akademiska sjukhusets hjärtintensiv har fler orsaker att dunka sig själva i ryggen - speciellt när det gäller behandling av hjärtinfarkter.
Dödligheten och återinsjuknandet i hjärtinfarkt i Uppsala län är till exempel lägst i landet. Över 95 procent av dem som vårdats på hjärtintensiven lever en månad efter infarkten. Endast 29 procent av infarktpatienterna behöver heltidssjukskrivas ett par månader efter infarkten, vilket är en ganska liten andel jämfört med andra landstingsområden.
- Sjukhuset har legat bland de tre bästa i landet de senaste fem åren. Akademiska sjukhuset är också väldigt framåt när det gäller forskning. Många av medicinerna som används har vi varit med och utvecklat, säger Jonas Oldgren som kom till kardiologen för femton år sedan.
Då såg vården annorlunda ut. Dödligheten i hjärtinfarkt i Sverige har halverats under tidsperioden och de riktigt allvarliga infarkterna har blivit sällsyntare.
- När jag kom var det vanligt att infarktpatienterna fick hjälp med att andas och plågades. Nu kan de fråga om jag verkligen vet vad jag pratar om när jag säger att de haft en hjärtinfarkt, säger han.
I en av sängarna på kliniken ligger 71-årige Enar Gren från Alunda och ser på tv. Förra söndagen blev han plötsligt dålig, fick ont i bröstet och svårt att andas. Sambon ringde efter ambulans och efter det är hans minnen suddiga. Nu vet Enar Gren, som nästan aldrig tidigare behövt besöka ett sjukhus, att han har haft en hjärtinfarkt.
Men han tycker fortfarande att det är lite svårt att få in vad som egentligen skett - och framför allt att han mår så pass bra. Inom ett par dagar kommer han att kunna åka hem igen.
- Jag var ju så väldigt dålig. Hade visst vatten i lungorna. Men nu känner jag mig nästan lika pigg som vanligt, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!