När pandemin drog in över landet 2020 uppstod en akut materielbrist i hela vårdsverige. Det har lett till att Region Uppsala byggt upp ett rejält säkerhetslager, berättar Björn Kardell, servicechef inom fastighet och service på Region Uppsala.
– Under pandemin har vi byggt upp ett eget säkerhetslager med personlig skyddsutrustning. Vi har så vi klarar förbrukning motsvarande tredje vågen av pandemin, vilket är 12-18 veckor.
Att ha ett reservlager i den omfattningen är ett beslut som fattades för en tid sedan, berättar Björn Kardell.
Han poängterar att reservlagret inte nyttjas i första hand – utan endast om det blir akut.
– Vår inköpsverksamhet har pratat med våra leverantörer som är förberedda på behov av högre volymer, så vi ska inte behöva använda säkerhetslagret. I värsta fall, om det blir globala leveransstörningar, kan vi använda lagret.
Kan det bli en brist på munskydd när det nu används överallt på sjukhuset?
– Nej, det ska det inte behöva bli. Alla stora leverantörer har byggt upp sina lager. Vanliga munskydd finns det gott om.
Även andningsskydd i FFP2-klass som används på infektionsavdelningen finns det gott om, försäkrar Björn Kardell.
Han tror inte att de ska få brist på skyddsmateriel med tanke på lärdomar från pandemins första stadier.
– Vi tänker längre framåt och har blivit bättre på att kommunicera våra behov till leverantörerna. Ingen kunde tro att förbrukningen skulle öka så enormt som den gjorde. Alla blev ju tagna på sängen.
Så resonerar även Uppsala kommuns Lenita Granlund, direktör på vård- och omsorgsförvaltningen.
– Vi arbetar som om vi har smitta oavsett om vi har det eller inte då vi använder Source control. Om smittspridningen ökar går det inte åt mer än vad det gör i dag.
Enligt Lenita Granlund var det bara under början av pandemin som det rådde materielbrist.
Hur mycket lagrar ni åt gången?
– Våra enheter har material på sina boenden och där lagrar man för ungefär en månad i taget. Vi köper in kontinuerligt i stället.
Ett gemensamt lager finns. När UNT besöker lokalen finns exempelvis 6 022 stycken paket munskydd med 50 i varje, berättar lagerarbetaren Joel Eriksson.
Lenita Granlund menar att det inte rör sig om större lagervolymer.
– Vi tror inte att det blir brist igen. Vi hade en ordentlig våg i början av året men klarade oss utmärkt.