Här finns julborden – trots corona: "Blir säkert"

Julbord är en årlig tradition för många Uppsalabor, en tradition som inte ens en pandemi kan stoppa. Såhär tänker krögarna inför julbordssäsongen.

Om några veckor kommer salongerna på Krusenbergs Herrgård vara fulla av julpynt.

Om några veckor kommer salongerna på Krusenbergs Herrgård vara fulla av julpynt.

Foto: Oscar Fock

Uppsala2020-10-22 20:01

– Vi kommer ha julbord, efter mycket om och men, säger Markus Arkevid, kökschef på Villa Anna. 

Beslutet var inte självklart. Detta år har varit speciellt för hela hotell- och restaurangbranschen. Pandemin har slagit hårt, restriktionerna från i somras kvarstår, och utöver de ekonomiska konsekvenserna har man också tvingats tänka om och tänka nytt. Detta inkluderar julbordet.

Tobias Johansson, avdelningschef på kommunens miljöförvaltning, berättar att det vid bufféer, som julbord, är extra viktigt att det inte får bildas trängsel. Kommunen kommer att utöva tillsyn över julborden och ha en beredskap för eventuella klagomål som kommer in.

– Det är viktigt att företagen tar sitt ansvar, säger Tobias Johansson.

Men trots svårigheterna kommer flera krögare ha julbord. Coronaanpassat – men likväl julbord.

undefined
På Villa Anna kommer både större och mindre sällskap kunna äta julmat.

En rundringning som UNT har gjort visar att restaurangerna har valt att anpassa sig till pandemin på olika sätt.

På hotell Villa Anna, vid Odinslund i centrala Uppsala, kommer man ha en buffé, som anpassas för att minska trängsel och köer. Man kommer bland annat erbjuda privata matsalar.

– Vi ville svara upp mot den stora efterfrågan vi sett, men vi ville att det skulle kännas helt rätt, säger Josefin Milton, vice vd på Villa Anna.

Som många i branschen har företaget påverkats negativt av pandemin. Det var dock inget som hade någon avgörande roll. Att det var många som ville att de skulle ha julbord var istället den viktigaste faktorn, säger Josefin Milton. 

undefined
På Saluhallen kommer man ha en coronaanpassad buffé och en pianobar, berättar David Åström, vd på Svenssons krogar.

Även Saluhallen, vid S:t Erikstorg, kommer att ha julbord. 

– Vi kommer ha buffé som är anpassad till rådande situation, säger David Åström, vd på Svenssons krogar. 

Det kommer även Heart & Bones på Drottninggatan att ha. I deras fall handlar det om ett julbord med inslag av skaldjur signerat Hambergs. Restaurangen tar emot bokningar på minst åtta personer.

– Vi har många olika rum, vilket gör att sällskapen kan hålla sig för sig själva. Vi kommer även dela upp bufféborden, säger ägaren Rickard Andersson.

undefined
Scandic Nord och Uplandia kommer att ta emot privata sällskap, men inte ha någon öppen buffé.

På Scandic kommer man inte att duka upp sin ordinarie julbordsbuffé. Sophie Helin, hotelldirektör på Scandic Nord och Uplandia, berättar att man inte kommer annonsera att de har julsittningar, men om sällskap vill boka privata sittningar vill man kunna ta emot dem.

– Där tänker vi oss att våra gäster till största delen är sittande och blir serverade maten på tallrik vid bordet så att det blir kontrollerat och säkert, skriver hon i ett mejl.

undefined
Det kommer inte finnas lika många platser som vanligt, men för den som är van att avnjuta ett julbord på Eklundshof finns den möjligheten även i år.

Eklundshof, i utkanten av centrala Uppsala, kommer att ha julbord. Det blir dock färre bord än vanligt och färre personer vid varje bord. Det säger Martin Roodsari, restaurangchef på Eklundshof. De har redan fått bokningar, men räknar inte med lika många som tidigare år.

– Det är klart att det blir färre, säger Martin Roodsari. 

undefined
Det blir inget julbord på Krusenbergs herrgård i år, däremot en julinspirerad meny. Detta ska göra det mer coronasäkert – och minska matsvinnet.

På Krusenbergs herrgård, en dryg mil utanför Uppsala, blir det dock ingen buffé. Man bestämde redan i somras att ett traditionellt julbord inte skulle fungera. Bufférummet var för litet och köerna skulle bli för långa. De började därför direkt leta efter alternativa lösningar. Resultatet: en julinspirerad meny.

– Vi vill att gästerna ska kunna äta bra mat och ändå få julkänsla, säger hotelldirektören Carina Ringnell.

Målet är att trots allt skapa julstämning.

– Vi vill skapa den där vanliga julkänslan, det tror jag är viktigare än någonsin i år.

undefined
Om några veckor kommer salongerna på Krusenbergs Herrgård vara fulla av julpynt.
Coronaregler vid julbord

Den första juli 2020 började en ny lag gälla för serveringar. Den säger bland annat att serveringsställen måste vidta vissa åtgärder för att förhindra smittspridning:

  Gäster får bara äta och dricka sittande.

  Minst en meter mellan olika sällskap.

  Utforma lokalen för att undvika trängsel, till exempel genom placeringen av möbler, minimera trängseln vid köer och begränsat antal gäster.

  Informera gäster om vad de kan göra för att minska smittspridning.

  Möjliggöra god handhygien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!