– Vi kommer ha julbord, efter mycket om och men, säger Markus Arkevid, kökschef på Villa Anna.
Beslutet var inte självklart. Detta år har varit speciellt för hela hotell- och restaurangbranschen. Pandemin har slagit hårt, restriktionerna från i somras kvarstår, och utöver de ekonomiska konsekvenserna har man också tvingats tänka om och tänka nytt. Detta inkluderar julbordet.
Tobias Johansson, avdelningschef på kommunens miljöförvaltning, berättar att det vid bufféer, som julbord, är extra viktigt att det inte får bildas trängsel. Kommunen kommer att utöva tillsyn över julborden och ha en beredskap för eventuella klagomål som kommer in.
– Det är viktigt att företagen tar sitt ansvar, säger Tobias Johansson.
Men trots svårigheterna kommer flera krögare ha julbord. Coronaanpassat – men likväl julbord.
En rundringning som UNT har gjort visar att restaurangerna har valt att anpassa sig till pandemin på olika sätt.
På hotell Villa Anna, vid Odinslund i centrala Uppsala, kommer man ha en buffé, som anpassas för att minska trängsel och köer. Man kommer bland annat erbjuda privata matsalar.
– Vi ville svara upp mot den stora efterfrågan vi sett, men vi ville att det skulle kännas helt rätt, säger Josefin Milton, vice vd på Villa Anna.
Som många i branschen har företaget påverkats negativt av pandemin. Det var dock inget som hade någon avgörande roll. Att det var många som ville att de skulle ha julbord var istället den viktigaste faktorn, säger Josefin Milton.
Även Saluhallen, vid S:t Erikstorg, kommer att ha julbord.
– Vi kommer ha buffé som är anpassad till rådande situation, säger David Åström, vd på Svenssons krogar.
Det kommer även Heart & Bones på Drottninggatan att ha. I deras fall handlar det om ett julbord med inslag av skaldjur signerat Hambergs. Restaurangen tar emot bokningar på minst åtta personer.
– Vi har många olika rum, vilket gör att sällskapen kan hålla sig för sig själva. Vi kommer även dela upp bufféborden, säger ägaren Rickard Andersson.
På Scandic kommer man inte att duka upp sin ordinarie julbordsbuffé. Sophie Helin, hotelldirektör på Scandic Nord och Uplandia, berättar att man inte kommer annonsera att de har julsittningar, men om sällskap vill boka privata sittningar vill man kunna ta emot dem.
– Där tänker vi oss att våra gäster till största delen är sittande och blir serverade maten på tallrik vid bordet så att det blir kontrollerat och säkert, skriver hon i ett mejl.
Eklundshof, i utkanten av centrala Uppsala, kommer att ha julbord. Det blir dock färre bord än vanligt och färre personer vid varje bord. Det säger Martin Roodsari, restaurangchef på Eklundshof. De har redan fått bokningar, men räknar inte med lika många som tidigare år.
– Det är klart att det blir färre, säger Martin Roodsari.
På Krusenbergs herrgård, en dryg mil utanför Uppsala, blir det dock ingen buffé. Man bestämde redan i somras att ett traditionellt julbord inte skulle fungera. Bufférummet var för litet och köerna skulle bli för långa. De började därför direkt leta efter alternativa lösningar. Resultatet: en julinspirerad meny.
– Vi vill att gästerna ska kunna äta bra mat och ändå få julkänsla, säger hotelldirektören Carina Ringnell.
Målet är att trots allt skapa julstämning.
– Vi vill skapa den där vanliga julkänslan, det tror jag är viktigare än någonsin i år.