Hur är bullen bakad? Är den välgräddad, blek, torr eller saftig? Hur står det till med kardemummanivåerna? Är det hackad mandel, sötad, saltad, bitter sådan eller rentav marsipan? Hur fluffig, len och välsmakande är grädden – och hur såg semlan egentligen ut? Panelen har testat och inspekterat semlorna i detalj. Med en delad tredje plats får nu fyra konditorier stiga upp på prispallen efter bedömning och betygssättning. Resterande semlor presenteras utan inbördes ordning.
Juryn består av:
Josefine Olsson, matinfluencer som driver Instagramkontot @josefinesmat.
Liam Mellberg, matinfluencer som driver Instagramkontot @flottig_studentmat.
Richard Tellström, docent i måltidskunskap.
Merja Haanpää, bloggare och för många känd från SVT:s "Hotell romantik".
SEMLORNA:
Güntherska Hovkonditori
Pris: 53 kronor
Panelens bedömning: Rikligt med mandelmassa som har en fantastisk chrunch, och den är både lite söt och salt. Semlan hade även ett trevligt kardemummasting. Brödet beskrivs som lite torrt och grädden var för hårt vispad för panelens smak.
Triller mat och bröd
Pris: 48 kronor
Panelens bedömning: Detta var en klassisk semla, en semla så som den brukar vara med en perfekt sammansatt mandelmassa. Helheten var dock lite smaklös och bullen såg lite blek ut. Den såg nästan ut som en hamburgare med det stora locket på toppen, tycker en i panelen.
Landings Konditori
Pris: 49 kronor
Panelens bedömning: Mandeln på denna semla var lite bitter då den inte krossats tillräckligt. Grädden var bra vispad, men bullen beskrivs som lite torr och kardemummasmaken som klen. Det är en klassisk semla, men ingen wow-semla.
Sätra Bageriet
Pris: 35 kronor
Panelens bedömning: Det är något som inte riktigt stämmer här tycker panelen, mandelmassan smakar mer som marsipan. Det var väldigt sött och lite sälta i den. Storleken var lagom för en semla. Bullen var för torr medan grädden var okej i konsistens och smak.
Konditori Trianon
Pris: 46 kronor
Panelens bedömning: Det var en liten blek bulle och visst är den lite mindre än de andra? var det första intrycket från panelen. Men smaken var det inget fel på. Det känns som en sådan bulle som man köper på många ställen, den sticker inte ut, men man blir glad. Bullen i sig var saftig, men det efterfrågas mer smak i mandelmassan och mer smak av kardemumman.
Centralkonditoriet
Pris: 52 kronor
Panelens bedömning: Är det här ens mandelmassa?, frågar sig panelen. Färgen var gulare än vanligt och det spekuleras kring om knastret som känns mellan tänderna är socker eller om de känner sirapssmak. Bullen ser klassisk ut, med en fin färg. Bullen i övrigt beskrivs som neutral.
Konditori Fågelsången
Pris: 45 kronor
Panelens bedömning: Den ser intressant ut, den sticker ut till sitt utseende. Panelen reagerar dock på att man inte gröpt ur lite av bullen för att göra plats åt mer mandelmassa. Själva smaken på mandelmassan var också söt, och drog lite åt marsipanhållet. Bullen var lite torr, grädden var okej, och det önskades mer smak av kardemumma. En medelbulle, kommer panelen fram till.
TOPP TRE
DELAD BRONS: Bageri Brantingstorg
Pris: 49 kronor
Panelens bedömning: Det rådde delade meningar om mandelmassan, då några hade sett mer bittermandel i. Men rikligt med crunchig mandelmassa fick man, med en touch av salt. Grädden var fin och trevlig, och själva bullen var vackert gräddad. Trots att semlan beskrevs som lite tråkig i smaken nådde den till en delad tredjeplacering.
DELAD BRONS: Kroasang
Pris: 55 kronor
Panelens bedömning: En bra bulle med fin smak, och grädden fick tummen upp likaså för sin krämighet. I mandelmassan hade det blandats ner kardemumma vilket förstärkte denna smak. Man kan därför inte kalla det för en klassisk semla enligt panelen, men en god bulle var det. Mandelmassan drog även åt det sötare hållet.
SILVER: Leijon Stenugnsbageri och konditori
Pris: 52 kronor
Panelens bedömning: En bra semmelupplevelse, tycker panelen. Bullen var god och skulle kunna ätas bara för sig själv. Den som har gjort den här semlan förstår att semlan utgår från en bra bulldeg. Till den hyllade bullen kom även en chrunchig mandelmassa med bitar av mandel. Själva mandelmassan hade även smak av kardemumma i sig. Som att det inte vore nog så var bullen även estetiskt tilltalande med en vacker mörk färg.
GULD: Ofvandahls Hovkonditori
Pris: 49 kronor
Panelens bedömning: Den där var tjusig! utbrister en i juryn. Det är en sådan bulle som kungen skulle äta, menar en annan. Och smaken gjorde en heller inte besviken. Grädden beskrivs som otrolig, med perfekt konsistens och god smak. Mandelmassan var god, och smakade även lite hasselnöt. Bulldegen var dock lite salt och kardemummasmaken var lite klen. En i panelen konstaterar att: Hit hade jag gått och köpt min semla.