Här är Uppsalas bästa semla 2025

Fettisdagen närmar sig med stormsteg och UNT har därför tagit hjälp av experter. En panel beståendes av Uppsalaprofiler samlades i UNT:s lokaler och testade noggrant elva klassiska semlor från lokala bagerier. I dag kan vi presentera en vinnare.

UNT:s semmeltest 2025 genomfördes av Richard Tellström, Josefine Olsson, Liam Mellberg och Merja Haanpää.

UNT:s semmeltest 2025 genomfördes av Richard Tellström, Josefine Olsson, Liam Mellberg och Merja Haanpää.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2025-02-15 05:00

Hur är bullen bakad? Är den välgräddad, blek, torr eller saftig? Hur står det till med kardemummanivåerna? Är det hackad mandel, sötad, saltad, bitter sådan eller rentav marsipan? Hur fluffig, len och välsmakande är grädden – och hur såg semlan egentligen ut? Panelen har testat och inspekterat semlorna i detalj. Med en delad tredje plats får nu fyra konditorier stiga upp på prispallen efter bedömning och betygssättning. Resterande semlor presenteras utan inbördes ordning.

Juryn består av:

undefined
Josefine Olsson är inte främmande för semlor med crunch i mandelmassan.

Josefine Olsson, matinfluencer som driver Instagramkontot @josefinesmat.

undefined
Liam Mellberg undrar om han kan avgöra gräddens fetthalt genom dess smak.

Liam Mellberg, matinfluencer som driver Instagramkontot @flottig_studentmat.

undefined
Richard Tellström föredrar en klassisk semla.

Richard Tellström, docent i måltidskunskap.

undefined
Merja Haanpää.

Merja Haanpää, bloggare och för många känd från SVT:s "Hotell romantik".

undefined
Hur ska egentligen den perfekta semlan smaka? Panelen går igenom allt ifrån gräddens konsistens till kardemummahalt.
undefined
Kaffe är den givna drycken till semlor tycker hela panelen.

SEMLORNA:

undefined
Guntherska Hovkonditori.

Güntherska Hovkonditori

Pris: 53 kronor

Panelens bedömning: Rikligt med mandelmassa som har en fantastisk chrunch, och den är både lite söt och salt. Semlan hade även ett trevligt kardemummasting. Brödet beskrivs som lite torrt och grädden var för hårt vispad för panelens smak.

undefined
Triller mat och bröd.

Triller mat och bröd

Pris: 48 kronor

Panelens bedömning: Detta var en klassisk semla, en semla så som den brukar vara med en perfekt sammansatt mandelmassa. Helheten var dock lite smaklös och bullen såg lite blek ut. Den såg nästan ut som en hamburgare med det stora locket på toppen, tycker en i panelen.

undefined
Landings Konditori.

Landings Konditori

Pris: 49 kronor

Panelens bedömning: Mandeln på denna semla var lite bitter då den inte krossats tillräckligt. Grädden var bra vispad, men bullen beskrivs som lite torr och kardemummasmaken som klen. Det är en klassisk semla, men ingen wow-semla. 

undefined
Sätrabagaren.

Sätra Bageriet

Pris: 35 kronor

Panelens bedömning: Det är något som inte riktigt stämmer här tycker panelen, mandelmassan smakar mer som marsipan. Det var väldigt sött och lite sälta i den. Storleken var lagom för en semla. Bullen var för torr medan grädden var okej i konsistens och smak.

undefined
Konditori Trianon.

Konditori Trianon

Pris: 46 kronor

Panelens bedömning: Det var en liten blek bulle och visst är den lite mindre än de andra? var det första intrycket från panelen. Men smaken var det inget fel på. Det känns som en sådan bulle som man köper på många ställen, den sticker inte ut, men man blir glad. Bullen i sig var saftig, men det efterfrågas mer smak i mandelmassan och mer smak av kardemumman.

undefined
Centralkonditoriet.

Centralkonditoriet

Pris: 52 kronor

Panelens bedömning: Är det här ens mandelmassa?, frågar sig panelen. Färgen var gulare än vanligt och det spekuleras kring om knastret som känns mellan tänderna är socker eller om de känner sirapssmak. Bullen ser klassisk ut, med en fin färg. Bullen i övrigt beskrivs som neutral.

undefined
Konditori Fågelsången.

Konditori Fågelsången

Pris: 45 kronor

Panelens bedömning: Den ser intressant ut, den sticker ut till sitt utseende. Panelen reagerar dock på att man inte gröpt ur lite av bullen för att göra plats åt mer mandelmassa. Själva smaken på mandelmassan var också söt, och drog lite åt marsipanhållet. Bullen var lite torr, grädden var okej, och det önskades mer smak av kardemumma. En medelbulle, kommer panelen fram till.

TOPP TRE

undefined
Bageri Brantingstorg knep tredjeplatsen...

DELAD BRONS: Bageri Brantingstorg

Pris: 49 kronor

Panelens bedömning: Det rådde delade meningar om mandelmassan, då några hade sett mer bittermandel i. Men rikligt med crunchig mandelmassa fick man, med en touch av salt. Grädden var fin och trevlig, och själva bullen var vackert gräddad. Trots att semlan beskrevs som lite tråkig i smaken nådde den till en delad tredjeplacering.

undefined
...delad med nykomlingen Bageri Kroasang.

DELAD BRONS: Kroasang

Pris: 55 kronor

Panelens bedömning: En bra bulle med fin smak, och grädden fick tummen upp likaså för sin krämighet. I mandelmassan hade det blandats ner kardemumma vilket förstärkte denna smak. Man kan därför inte kalla det för en klassisk semla enligt panelen, men en god bulle var det. Mandelmassan drog även åt det sötare hållet.

undefined
Fjolårets vinnare från Leijon Stenugnsbageri och konditori gick hem hos panelen i år igen, och kniper silvret.

SILVER: Leijon Stenugnsbageri och konditori

Pris: 52 kronor

Panelens bedömning: En bra semmelupplevelse, tycker panelen. Bullen var god och skulle kunna ätas bara för sig själv. Den som har gjort den här semlan förstår att semlan utgår från en bra bulldeg. Till den hyllade bullen kom även en chrunchig mandelmassa med bitar av mandel. Själva mandelmassan hade även smak av kardemumma i sig. Som att det inte vore nog så var bullen även estetiskt tilltalande med en vacker mörk färg.

undefined
Vinnare av UNT:s semmeltest 2025 kommer från Ofvandahls Hovkonditori.

GULD: Ofvandahls Hovkonditori

Pris: 49 kronor

Panelens bedömning: Den där var tjusig! utbrister en i juryn. Det är en sådan bulle som kungen skulle äta, menar en annan. Och smaken gjorde en heller inte besviken. Grädden beskrivs som otrolig, med perfekt konsistens och god smak. Mandelmassan var god, och smakade även lite hasselnöt. Bulldegen var dock lite salt och kardemummasmaken var lite klen. En i panelen konstaterar att: Hit hade jag gått och köpt min semla.

undefined
Så här såg det ut när panelen samlades på UNT:s redaktion för att genmföra årets semmeltest.
undefined
Josefine Olsson har testat en hel del semlor i år. På UNT blir det 11 till.
undefined
Merja Haanpää.
Så gjordes testet

Testet begränsar sig till den klassiska semlan från elva av Uppsalas konditorier och bagerier. Semlorna köptes anonymt samma dag som testet.

Testpanelen fick på förhand inte veta vilken semla som kom från vilket ställe. Ordningen som semlorna testades i lottades fram.

Under testet fick varje deltagare i panelen betygssätta semlorna, vartefter de tre semlorna med högst samlade betyg utsågs till brons-, silver- och guldsemlan 2025.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!