Här får ukrainska flyktingar lära sig svenska

I nuläget har inte ukrainska flyktingar rätt till SFI-undervisning. Men nu har Uppsala folkhögskola tillsammans med Folkbildningsrådet hittat en lösning.

Irina Pohiba och Olena Zaliniak är två av åtta ukrainska flyktingar som läser kursen "Svenska från dag ett" på Uppsala folkhögskola.

Irina Pohiba och Olena Zaliniak är två av åtta ukrainska flyktingar som läser kursen "Svenska från dag ett" på Uppsala folkhögskola.

Foto: Emma Ronneklew

Uppsala2022-05-23 06:55

– Säg efter mig: Det är molnigt och dimmigt!

– Det är molnigt och dimmigt!

Klockan är strax efter lunch och Magnus Hurtig, biträdande rektor och enhetschef på Uppsala folkhögskola, håller i dagens svenskalektion för åtta ukrainska personer som flytt från kriget i hemlandet.

Han fortsätter:

– Vad är motsatsen till kallt?

Klassen svarar i kör:

– Varmt, jättevarmt!

undefined
Irina Pohiba och Olena Zaliniak är två av åtta ukrainska flyktingar som läser kursen "Svenska från dag ett" på Uppsala folkhögskola.

För bara en månad sedan kunde de inte ett ord svenska. 

Samtliga kom till Uppsala efter att massflyktsdirektivet tillämpats, vilket innebär att personer från Ukraina ska erbjudas tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd inom EU. 

Det innebär däremot också att de inte tillåts läsa den kommunala vuxenutbildningen svenska för invandrare (SFI). 

Uppsala folkhögskola hade därför ett krismöte med länsstyrelsen, regionen, Migrationsverket och andra organisationer för att komma fram till en lösning eller alternativ.

– Vi frågade oss själva, vad kan vi göra? Till slut kunde vi tillsammans med Folkbildningsrådet starta denna kurs som heter "Svenska från dag ett", som kom igång den 19 april, berättar Magnus.

undefined
"Det är väldigt viktigt att de får lära sig språket snabbt, så att de har en större chans att integreras i det svenska samhället", säger Magnus Hurtig, biträdande rektor och enhetschef på Uppsala folkhögskola.

Kursen har som mål att ge grundläggande färdigheter i det svenska språket för nyanlända och asylsökande. Tanken är att personer som sökt asyl i Sverige ska kunna läsa svenska från sin första dag i landet. 

Kursen syftar även till att ge deltagarna grundläggande kunskaper i hur det svenska samhället vuxit fram.

– Eftersom det gick väldigt fort så är vi fortfarande i startfasen. Vi hade liksom inga lediga lokaler heller, så just nu använder vi oss av ett grupprum. Därför består klassen bara av åtta personer, säger han.

Tanken är dock att kursen ska fortsätta till hösten, och då kommer man även kunna utöka kapaciteten.

– Vi planerar för att fortsätta i höst. Då hoppas vi kunna ta in cirka 18-20 personer, säger han.

undefined
Irina Gubenko följer koncentrerat med i undervisningen.

Lektionerna pågår varje vardag från klockan nio på förmiddagen till klockan tre på eftermiddagen. Då ingår även två fikaraster och lunch.

Skolan har också som mål att de ukrainska kursdeltagarna ska interagera med de övriga studenterna på skolan. Därför ingår även estetiskt tillval i kursen – så som musik, konst och kreativt skrivande. 

– De har även friskvård tillsammans varje onsdag. Förhoppningen med det är att underlätta för dem att snabbt komma in i en svensktalande miljö.

undefined
Alla som läser kursen har fått kurslitteratur och fått låna varsin dator som de kan ta med sig efter lektionstid om de vill öva mer hemma. De flesta bor hos familjer i Uppsala, och några i lägenhetshotell.

De som läser kursen är samtliga högutbildade personer från olika orter i Ukraina. De är läkare, ingenjörer, ekonomer och chefer. Magnus menar att det gynnar undervisningen, eftersom de är vana vid att studera.

Irina Pohiba, 35, är en av dem som går kursen. Hon kommer från Kiev, där hon arbetade med reproduktionsteknik inom medicinsk turism. 

Hon är väldigt glad över att hon får lära sig svenska.

– Det är jättepositivt att det är professionella lärare. Jag menar inget illa mot volontärer, de gör också ett fantastiskt jobb. 

Hon fortsätter:

– Men det här är liksom en riktig utbildning. Det gör att man har saker att göra om dagarna, man både lär sig något viktigt och kan distrahera sig lite från allt som pågår hemma, säger hon på imponerande bra svenska även om hon stöttar upp med engelska.

undefined
Maria Novjkova, till höger, säger att hon är otroligt tacksam för att få lära sig svenska. "Man vill kunna ge tillbaka till det svenska samhället", säger hon. Till vänster syns Oleg Novjkov.

När det kommer till hur man ska gå till väga för att läsa kursen så menar Magnus att det handlar om först till kvarn.

– Vi vill att så många som möjligt ska kunna läsa den, och den har blivit väldigt populär. Det är redan nu väldigt många som har ansökt till nästa termin.

undefined
Tatiana Lo Haza skriver i sin övningsbok.
Massflyktsdirektivet

Massflyktsdirektivet fastställer en rad bestämmelser gällande beviljandet av tillfälligt skydd som en alternativ skyddsform till asyl, däribland varaktigheten för och innebörden av det tillfälliga skyddet. 

Direktivet syftar till att tillämpas när den ordinarie asyllagstiftningen inte räcker till för att hantera ett stort inflöde av asylsökande. 

Bestämmelserna tillämpades för första gången i samband med ukrainska flyktingkrisen 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!