Här får skolmaten högt betyg

Domarringens skolrestaurang i Uppsala är en av de bästa i landet. Nyligen hamnade den på en 20:e plats i White Guide Juniors rankning. För personalen är engagemang och ett trevligt bemötande viktigt.

Liam Erkstam, 6 år , gillar maten på sin skola.

Liam Erkstam, 6 år , gillar maten på sin skola.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2013-06-04 12:03

Måndag förmiddag, klockan är halv elva. Utanför matsalen på Domarringens skola har det blivit köbildning. Sedan tidig morgon har sex personer ur kökspersonalen förberett dagens 2 300 portioner och snart släpps de första eleverna innanför dörrarna.
– Jag brukar säga att de som ansvarar för maten är skolans viktigaste personal. Bra mat betyder oerhört mycket och vi är så bortskämda, säger Tapani Panula, ansvarig för en av förskoleklasserna.

Eleverna bjuds alltid på tre rätter och en grönsaksbuffé. Den här dagen serveras ost- och kalkonsås, falukorv, pasta samt rostade rotfrukter med fetaost.
– Vi har kokat pasta för brinnande livet, säger kökschefen Inger Eriksson som har jobbat i Domarringens skolrestaurang sedan 1999.

Att restaurangen nyligen korades till en av landets bästa av White Guide Junior tror hon beror mycket på samarbete och en vilja att ge alla ett trevligt bemötande.
– Vi är ett sammansvetsat gäng. All personal vill göra det bästa för lärare och elever. Vi tycker om att laga mat och pynta.

På Domarringens skola äter ungefär 700 elever och trettiotalet lärare varje dag. Därutöver lagar kökspersonalen mat till två andra skolor och sex förskolor i Uppsala. Borden fylls och ljudnivån stiger. På en rosaskimrande duk står salladsbordet uppdukat. Skålarna med torkad frukt och kärnor töms snabbt och personalen skyndar in i köket för att fylla på.

Inger Eriksson tror att det är viktigt att personalen syns, och alla i köket turas exempelvis om att plocka disk ute i matsalen. Vid speciella tillfällen försöker de göra serveringen mer festlig än vanligt – skolrestaurangen har bland annat sin egen Nobelmiddag.
– När vi gör något extra få vi ofta mycket beröm. Då blir man ännu mer sporrad och gör kanske ännu mer nästa gång, säger Inger Eriksson.

Kökspersonalen försöker att ha ett aktivt samarbete med eleverna, och det är vanligt att de får kommentarer om maten.
– ”Tack för maten” får vi höra jätteofta. Och om det är något de inte är nöjda med så säger de det också.

Inger Eriksson upplever att skolmaten blivit bättre med åren. Hon vill tvätta bort stämpeln att maten i skolan är dålig. Samtidigt fortsätter personalen att jobba med frågor som matsvinn, matsalsmiljö och en ökad användning av ekologiska och närproducerade råvaror.

FAKTA

White Guide Junior är ett samarbete mellan White Guide AB och Magasin Måltid.
Totalt har 300 skolor besökts. 90 av dem är med i boken White Guide Junior varav de 20 bästa har rangordnats.
Juryn har bestått av åtta personer med erfarenhet inom området, från krogrecensenter till journalister. Helheten har bedömts med faktorer som näring, mat, måltidsmiljö, service och pedagogiskt samarbete inräknade

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!