Här får hunden svalka

Solen gassar, hunden flåsar i solen – så klart vill du ge din vän svalka under varma dagar. UNT Sommar guidar dig till några uppländska vattenhål där hundar är välkomna.

kommunala bad för hundar, Storvadsbadets hundavdelning: hunden Urax.
Foto : STAFFAN CLAESSON  2016-05-24

kommunala bad för hundar, Storvadsbadets hundavdelning: hunden Urax. Foto : STAFFAN CLAESSON 2016-05-24

Foto: STAFFAN CLAESSON

Uppsala2016-07-07 10:00

Sällan känner man en sådan samhörighet med sin hund som under en gemensam simtur. Men också badlekar i vatten­brynet kan föra människa och hund samman – även om i sanningens namn inte alla hundar gillar det där blöta som deras ägare är så måna om att de ska gå i. De badplatser där hundar tillåts bada tillsammans med människor blir allt färre, med argument som hygien, ordning och allmän trevnad.

Som en följd av alla förbudsskyltar har många kommuner i Sverige därför ordnat speciella utebad för hundar, ett fenomen i växande. Här i Uppland är samtliga kommunala bad belagda med hundförbud.

I Uppsala ansvarar kommunen för två badplatser för hundar: vid sjön Trehörningen i Fjällnora och Storvad i Fyrisån­ vid Gamla Uppsala. Hundbadet i friluftsområdet Fjällnora, två mil öster om Uppsala, är etablerat och populärt. En bonus är den vackra stigen genom­ en naturskön­ skog. Doften av vatten har hunden i näsan långt innan skogen oväntat öppnar sig för sjön Trehörningen som lyser inbjudande, inramad av vass, grönska och blandskog.

Trots att klockan bara är tio sitter fyra hundar och två damer vid ett bord under en stor alm och njuter av sin matsäck.

– De har redan badat, förklarar damerna,­ medan tre jack russel-terriers­ och en mörkbrun engstaff pustar ut i skuggan.

Sandstranden är bred, lång och inbjudande, och den präktiga bryggan (givetvis försedd med frälsarkrans) erbjuder många möjligheter till praktfulla hundmagplask, men terriern Sigrid och shi tzu/lhasa apson Ivan föredrar försiktigtvis att undersöka strandens möjligheter. Så rasslar det till från skogen, och Peter Hedvall dyker upp med sin vita herdehund Athos.

– Nu är det dags för hans morgondopp, förklarar Peter som under promenaden till badet plockat med sig en mängd pinnar i lämplig storlek.

Han bor i Funbo, och eftersom han har nära kommer han hit med sin hund ett par gånger i veckan. Athos väntar tålmodigt medan husse berättar att det redan blivit tvåsiffrigt vad gäller bad. Han blir glad ända ut i svanstippen när husse äntligen kastar pinnen som klyver Trehörningens vattenspegel. Utan ett ögonblicks tvekan störtar han i.

– Jag brukar ha med mig en boll också men den glömde jag i dag, säger Peter och medan han fortsätter kasta pinnar öser han beröm över Uppsala kommun.

– Det är imponerande hur otroligt välskött badet är, gott om soptunnor och en rejäl grillplats. Jag är stolt över att kommunen satsar så generöst, inte bara här utan i hela Fjällnora som är en riktig pärla året om, fortsätter han och kastar i väg pinnen för femtioelfte gången.

Hundbadet vid Storvad i Gamla Uppsala kan på inget sätt jämföras med Fjällnora, men har den stora fördelen att det är förhållandevis stadsnära. Och visst erbjuder omgivningarna ögonfröjd, med stora, lummiga träd som speglar sig i ån som sömnigt flyter fram. Men hundbadet är ingen höjdare. För att komma dit måste man kanske passera solande­ människor, oavsett om man väljer strandvägen eller går över gräsytorna. Ett litet träplank på stranden med en skylt föreställande en simmande hund skiljer hundbadet från människobadet, annars är det inte lätt att hitta hit. Dessutom är det väldigt litet och bjuder inte in till att stanna länge: en mindre långsmal gräsyta, en brygga och en ramp med ”trappsteg” så att kortbenta hundar kan ta sig i och ur vattnet.

Men sådant bryr sig inte hundarna själva om. Redan på parkeringen hör vi glada skall, och nere i skuggan vid hundbadet hittar vi kompisarna Elin Ratcovich­ och Jenny Löfstrand som pluggar till agronomer här i Uppsala. Med sommarvärme och en badglad hund leker livet.

– Han heter Urax och är en blandning mellan storpudel och labrador, säger matte Elin medan hon drar sig undan för att han inte ska blöta ner henne. Hon åker gärna hit med honom just för närhetens skull, men berättar att hon hittat ett hundbad i Sunnersta, bortanför Lyssnaängsbadet invid kanotföreningens hus.

– Man följer bara en liten stig längs Ekoln. Badet är stort och känns lite lyxigt. Att det är inhägnat ända ner till vattnet är en stor fördel. Härifrån kan hundarna faktiskt sticka i väg.

Men några sådana tankar har inte Urax som elegant dyker i Fyrisåns vatten gång på gång, och trofast återvänder med pinnen i munnen och koncentrerad blick.

I Siggefora, 3,5 mil nordväst om Uppsala, finns ett naturskönt hundbad som är värt ett besök. Det ligger vid Siggefora­sjön i anslutning till Siggefora camping, och är även öppet för icke-campare, berättar Fredrik Lundevall som driver campingen tillsammans med Fredrik Bergström.

– Vi gjorde i ordning hundbadet för några år sedan enkom för att få lite ordning, och det har varit ett väldigt populärt initiativ.

Också i Östhammar finns sedan flera år ett hundbad intill det populära friluftsbadet vid Krutudden. Tidigare drevs det av dagliga verksamheten Samarbetet, men numera sköter Östhammar kommun om badplatsen som ligger till vänster­ om den lilla utomhusscenen. Här finns en fin strand, och vattnet är bräckt. Från kommunen meddelar man att hundbadet till och med är inskrivet i den nya lokala ordningsstadgan.

Intill Steninge slott i Sigtuna kommun kan man svalka sin hund i Mälarens vatten. En del av Steningebadet, som har gräsmattor och sandstrand, är reserverad för besökare med hund. Här finns både en badbrygga att hoppa ifrån, och möjligheter till strandbad för mindre­ hundar.

I Enköpings kommun finns det två hundbad, dels ett vid friluftsbadet Bredsand, en bit från människornas strand. Även vid badet i Härjarö finns ett speciellt hundbad. Badsugna hundar i Tierps kommun har av tradition badat i en vik vid Ängskär, intill campingen där. Nu har hundbadet där blivit officiellt:

– Vi är just på gång med att sätta upp skyltar inför sommaren, säger Gunilla Ström, fritidsintendent i Tierp.

Hundbad i Uppland

1. Fjällnora hundbad ligger vid sjön Trehörningen i friluftsområdet Fjällnora. Det ligger två mil öster om Uppsala, och hit kan man ta sig med buss 809. Här finns både sandstrand, gräsmatta, grill, utemöbler och en stor brygga.

2. Hundbadet i Storvad vid Fyrisån i Gamla Uppsala kan man nå med stadsbuss nr 2. Badet ligger i huvudsak i skugga, och är beläget vid en långsmal gräsremsa invid vattnet. För små hundar finns en ramp med trappsteg, för större hundar en brygga. Här finns också en grill, som dessvärre var trasig när vi besökte­ badet.

3. I Siggefora, 3,5 mil utanför Uppsala, finns ett naturskönt hundbad med sandstrand och gräsytor. Det ligger vid Siggeforasjön, alldeles i anslutning till Siggefora Camping som också sköter badet.

4. Östhammar har nyligen fått ett kommunalt hundbad med fin strand intill det populära friluftsbadet Krutudden.

5. I Märsta, som ligger i Sigtuna kommun finns en badplats för hundar vid Steninge­badet. Badet har gräsmatta och sandstrand. Här finns en badbrygga och möjligheter till strandbad för mindre hundar.

6. Enköping har två hundbad, ett vid friluftsbadet Bredsand, och ett vid badet i Härjarö.

7. Tierp har fått ett officiellt hundbad. Det ligger i Ängskär, intill campingen.

Så undviker du badriskerna

Fukteksem
En hund som badat intensivt och inte torkas riktigt torr kan drabbas av fukteksem. Man kan förebygga genom att se till att hunden inte badar i alltför korta intervaller, och torka pälsen efter badet.

Vattensvans
En smärtsam inflammation i svansens nerver som gör den nästan orörlig. Orsaken är inte klarlagd men en teori är att symtomet uppstår när hundar har badat i mycket kallt vatten. Undvik därför alltför kallt vatten.

Grön algblomning
Dricker hunden av det alggröna vattnet kan den få allvarliga magbesvär, till och med dö om den inte omgående får akut vård. Skulle den i alla fall smita ner i det alggröna vattnet bör man tvätta pälsen och sätta på hunden krage så den inte slickar sig. Giftet kan stanna längre i vattnet än själva blomningen. Därför ska man inte låta hunden bada på ett tag, även efter det att blomningen upphört. Algblomningen är som störst i juli och augusti. Du känner igen algblomningen på dess gröna färg och frånstötande, slemmiga konsistens.

Källa: Hundportalen, animail.se, Agria djurförsäkring, veterinaren.nu, SMHI/Kunskapsbanken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om