Stora guiden: Här fick vi mest öl för pengarna i Uppsala

Hur stor är egentligen en stor stark? UNT har besökt 20 uteställen i Uppsala – och kan konstatera att vi fick mer än dubbelt så mycket öl per krona på den billigaste krogen jämfört med den dyraste.

UNT testar: Här fick vi mest öl för pengarna.

UNT testar: Här fick vi mest öl för pengarna.

Foto: Montage

Uppsala2025-02-21 11:00

Nyheten i korthet

  • UNT har undersökt 20 barer i Uppsala för att se hur mycket öl man får för pengarna. Resultatet visar att mängden öl i en "stor stark" varierar mellan 35 och 61 centiliter.
  • Döner & Co erbjuder mest öl per krona, medan Bryggeri Ångkvarn ger minst mängd för pengarna.
  • Trots variationen i mängd och pris, är det inte alltid kvantitet som är viktigast för kunderna, utan smak och upplevelse spelar också stor roll.

I England är en pint öl 56,6 centiliter, varken mer eller mindre.

Den svenska "en stor stark" är däremot bara ett stort glas öl. Hur stort vet ingen. 

Frågan har utretts av Konsumentverket, debatterats i riksdagen och lyfts till regeringen. Men det blev aldrig någon standardisering. Det är fortsatt upp till landets krogar att avgöra hur mycket gästen ska få när denne beställer en stor stark.

undefined
Vid UNT:s besök på Plock innebar en stor stark 37 centiliter öl när det hade skummat klart.

För att få en överblick i denna öl-anarki tog UNT med sig ett mätglas ut till 20 av Uppsalas krogar, för att se hur mycket vi får i glaset när vi beställer en stor stark. Efter vår barrunda kan vi kan konstatera att en stor stark är allt mellan 35 och 61 centiliter – men att det inte är den största ölen som ger mest öl per krona.

Ett av Uppsalas vattenhål för törstiga med tunn plånbok är Palermo. Där ska en stor stark vara 50 centiliter, förklarar ägaren Burhan Balikci där han står och dricker en kaffe bakom baren.

undefined
Palermos ägare Burhan Balikci är noga med att hans bartenders ska fylla upp glasen ordentligt. Folk kommer till Palermo för mängd, och krogen har ett kontrakt med sina stamgäster att man ska få mycket alkohol för pengarna.

– Vi ska fylla på glaset så att det blir fullt. Man dricker med ögat. Har vi precis bytt fat blir det mer skum och lite mindre öl i glaset. Smaken sitter i skummet, men våra kunder väljer oftast mer dricka och mindre skum.

Vid ett av Palermos långbord sitter stammisarna Nathalie Gradin och Lina Norin. De är 30 år och berättar att de inte är lika prisfixerade i dag som de var under studenttiden.

– Det är svårt för krogar i Uppsala att tävla med låga priser mot nationerna, de blir lätt utkonkurrerade. Palermo gör ett bra jobb där, tycker Lina Norin.

undefined
Nathalie Gradin och Lina Norin som ofta besöker Palermo för en öl och en pizza.

Vid testrundan är dock Palermo inte allra billigast i Uppsala. Utifrån ölens storlek, pris och procenthalt får UNT mer alkohol per krona, så kallad APK, på tre andra krogar i centrala stan: Unico, Baras sällskap och Döner & Co. 

– Jag kan ju tycka att en stor stark kostar alldeles för mycket på de flesta krogar. Tanken med vår restaurang är att vanligt folk ska kunna komma och ta en öl. Vi har mycket stamgäster och en mogen publik, säger Thomas Rosendal på Döner & Co som är det ställe där öldrickaren får allra mest för pengarna.

undefined
Thomas Rosendal är krögare på Döner & Co vid stationsområdet.

Det blir snabbt uppenbart att krogarna har olika uppfattningar om vad en stor stark är. Det varierar mellan 40, 50 och 60 centiliter. På ett par ställen kan man dessutom välja storlek.

På William's Pub uppe vid Universitetshuset kan man välja storlek på sin stora stark: 40 eller 60 centiliter. Tjugoårige studenten Olle Öström, som precis slagit sig ner vid ett runt bord tillsammans med ett kompisgäng, tycker egentligen att båda storlekarna är fel. Men den mindre går helt bort.

undefined
Hellre kvantitet på en sylta än kvalitet på en finkrog, tycker Olle Öström och Aya Kanbar.

– Jag är principiellt emot att kalla en 40 centiliter stor öl för stor stark. Den ska vara 50 centiliter, säger han.

Olle Öström och kompisarna är eniga: mängd är alltid viktigt när man går ut. Hellre kvantitet på en sylta än kvalitet på en finkrog. 

För andra är mängd och pris inte lika viktigt. På O'Neills vid Dragarbrunnsgatan är det fullt med folk, trots den tidiga vardagskvällen. Vid ett bord sitter Erik Nordenstrand och Sandra Norrbin med varsitt glas öl, åt det mörkare hållet.

undefined
På William's Pub kan man beställa in både en liten och en stor stor stark.

Vad tänker ni på om jag säger stor stark? 

– 80-tal och happy hour med fem stora för en hundring. Men i dag säger jag aldrig att jag vill ha en stor stark, i så fall beställer jag en lager, säger Erik Nordenstrand.

Det mest spännande med öldrickandet på krogen är att prova nytt och hitta det unika, tycker Sandra Norrbin.

undefined
Erik Nordenstrand och Sandra Norrbin uppskattar valmöjligheterna, som här på O'Neills. Centiliterna är det inte så noga med, den personliga känslan är det viktigaste, säger de.

– Ja, annars blir det ju bara kröka, och det är ju inte det man vill, fyller Erik Nordenstrand i. 

En stor stark på O'Neills blir en förhållandevis stor sådan: 51 centiliter, visar UNT:s mätglas. Med ett pris på 95 kronor placerar sig puben i mitten, men åt det dyrare hållet, i jämförelse med andra ställen.

Minst ölmängd för pengarna får vi på Bryggeriet Ångkvarn. Faktum är att de inte ens har en stor stark på menyn. När UNT ber om öl på fat motsvarande en stor stark får vi 50 centiliter av H W Södermans pilsner, en hantverksöl från Uppsala. Pris: 125 kronor. 

undefined
Erik Bennbom driver Bryggeriet Ångkvarn. Här får man ölen i ett pintglas på 56,6 centiliter, om man säger "en stor stark". Men mätglaset visar 50 cl när ölmängden testas.

– Hos oss får man mycket smak. När studentgänget kommer in dricker de en öl eller två hos oss. Sedan går de till nationerna och dricker stora mängder billig öl, säger ägaren och ölexperten Erik Bennbom, som för övrigt är barnbarnsbarnbarn till Henrik Wilhelm Söderman som gav upphov till ölen vi nu har i glaset. 

Många vill ju ha mycket öl för pengarna?

– Vad som är mycket är en definitionsfråga. Om du får mycket smak, är inte det mycket öl för pengarna?

Döner & Co: Norrlands guld, 44 centiliter, 49 kronor, 5,3 procent. 440 x 0,053 / 49 = 0,48 APK

Baras (Kungsgatan): Norrlands guld, 41 centiliter, 45 kronor, 5,2 procent. 410 x 0,052 / 45 = 0,47 APK

Unico: Falcon, 50 centiliter, 59 kronor, 5,3 procent. 500 x 0,053 / 59 = 0,45 APK

Palermo: Grängesberg, 48 centiliter, 54 kronor, 5 procent. 480 x 0,05 / 54 = 0,44 APK

Studentbaren (tidigare Lion Bar): Grängesberg, 60 centiliter, 72 kronor, 5 procent. 600 x 0,05 / 72 = 0,42 APK

Contento: Norrlands ljus, 40 centiliter, 59 kronor, 5,3 procent. 400 x 0,053 / 59 = 0,36 APK

Churchill Arms: Fat 21, 50 centiliter, 72 kronor, 5 procent. 500 x 0,05 / 72 = 0,35 APK

Uppsala Ölhall: Fat 21, 50 centiliter, 74 kronor, 5 procent. 500 x 0,05 / 74 = 0,34 APK

O'Connors: Falcon export, 51 centiliter, 85 kronor, 5 procent 510 x 0,05/85=0,30 APK

O'Learys: Carlsberg Export, 50 centiliter, 82 kronor, 5 procent. 500 x 0,05 / 82 = 0,30 APK

Happy Duck bar (Interpols framficka): Carlsberg hof, 44 centiliter, 69 kronor, 4,6 procent. 440 x 0,046 / 69 = 0,29 APK

William's Pub: Williams lager (specialbryggt), 44 centiliter, 75 kronor, 5 procent. 440 x 0,05 / 75 = 0,29 APK

O'Neills: Zubr, 51 centiliter, 95 kronor, 5,2 procent. 510 x 0,052 / 95 = 0,28 APK

Bishops Arms (Elite hotell): Budvar, 47 centiliter, 92 kronor, 5 procent. 470 x 0,05 / 92 = 0,26 APK

Stationen: Staropramen, 44 centiliter, 89 kronor, 5 procent. 440 x 0,05 / 89 = 0,25 APK

Le Parc: Gränges, 40 centiliter, 79 kronor, 5 procent. 400 x 0,05 / 79 = 0,25 APK

Plock: Heineken lager, 37 centiliter, 78 kronor, 5 procent. 370 x 0,05 / 78 = 0,24 APK

Katalin: Staropramen, 41 centiliter, 90 kronor, 5,3 procent. 410 x 0,053 /90 = 0,24 APK

Saluhallen: Carlsberg, 35 centiliter, 82 kronor, 5 procent. 350 x 0,05 /82 = 0,21 APK

Bryggeriet Ångkvarn: H W Södermans pilsner, 50 centiliter, 125 kronor, 4,2 procent. 500 x 0,042 / 125 = 0,17 APK

Så gjorde vi öltestet

Så gjorde vi

Vi valde ut 20 av Uppsalas krogar, delvis av slump, delvis utifrån hur välkända krogarna är. 

Vi beställde "en stor stark", självklart utan att berätta att vi är från UNT. Därefter hällde vi över ölet i ett mätglas och lät det skumma klart innan vi mätte antal centiliter. Utöver mängd noterade vi även pris samt alkoholhalt. Vi smakade på ölet för att känna att det inte var dåligt/gammalt, men tömde inte glasen. Alla krogar fick okej, men i övrigt har vi inte bedömt smak. 

Utifrån uppgifterna har vi räknat ut hur mycket alkohol per krona (APK) man får i glaset på respektive krog. 

Detta är inget vetenskapligt test, utan ger en bild av hur mycket vi fick i ölglaset vid det aktuella mättillfället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!