Här får det slängda en ny chans

På second hand-butiken Återbruket i Uppsala kan man möblera en etta för en tusenlapp. I de fullproppade lokalerna trängs fåtöljer, högtalare och böcker med ljusstakar, dammsugare och porslin. Allt för en spottstyver.

— Allt går att sälja, säger Uno Wahlstrand, anställd på Återbruket.

— Allt går att sälja, säger Uno Wahlstrand, anställd på Återbruket.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2006-08-08 00:00
Ibland häpnar man över vad folk slänger. En gång hämtade vi upp en hel gustaviansk matsalsgrupp med bord, stolar och sideboard på en återvinninsstation, säger Uno Wahlstrand.
Han är anställd på Återbruket, kommunens second handaffär på Portalgatan 2 i Uppsala. Varje vecka kör han runt till återvinningsstationerna i omgivningen och hämtar upp prylar som folk har slängt. Ibland är det trasiga grejer som måste rustas upp och fixas och ibland hela fina saker.
­- Allt går att sälja. Häromdagen kom ett par från Österbybruk och köpte en dörr. Jag ville ha tusen kronor för den men de fick den för femhundra. Det var ett fynd för det var en fin gammal dörr.

Senast UNT besökte Återbruket var för fem år sedan. Då var det relativt nyöppnat. Sedan dess har man expanderat ordentligt. Sortimentet har ökat och mycket fler grejer lämnas in. I dag består Återbruket av tre stora lokaler med prylar, en verkstad och ett uppackningsrum där prylarna kontrolleras och där alla kökssaker diskas innan de ställs ut på hyllorna.
Syftet med Återbruket är att minska kommunens sopberg och att skapa arbetstillfällen. I dag jobbar 20 personer här. De flesta av dessa gör det inom ett rehabiliteringsprogram efter till exempel drogmissbruk.
­- Om vi går med vinst vet jag inte. Men det viktigaste är ju att folk har ett jobb att gå till, en uppgift att sköta. Det är ju det som räknas, säger Uno Wahlström.

Bakom en lång rad med bokhyllor står sju damejeanner dekorativt på rad. Och ovanför dem ligger väskor i massor. Vid en första anblick skulle man kunna ta alltihop för skräp, där det ligger huller om buller. Men ger man sig in och verkligen tittar så hittar man snart godbitarna.
Ett par oemotståndliga platådojor i vit lack av märket Dallas blänker självgott på skolhyllan bland bruna mockastövlar och repiga svarta lågskor. Gamla, vackra små likörglas gömmer sig mellan tillbringare från 1980-talet och höga ölglas. I backarna med LP-skivor finns ett helt gäng med skivor man skulle kunna köpa bara för bilden på fodralet. Såsom Börja da´¹n me en sång från 1975, eller Vi hörs! med Bröderna Roos, eller Godbitar från svensktoppen nummer 15 från 1976.

Flera kunder har redan hittat hit fast klockan bara är strax efter nio på morgonen. Maria Pettersson strosar runt i butiken och stannar vid keramikkopparna i 1960-talsstil. I handen har hon tre tavlor i korsstygn med brun ram och några högar med små kakformar i aluminium.
Hon kommer hit till Återbruket då och då när det är något särskilt hon behöver.
­- För tio år sedan fick man ju smyga med sina kassar från Myrorna. Det var som att gå runt med systemetpåsar. Men nu är det helt accepterat att köpa second hand, säger hon.

Rose-Marie Eriksson och Ylva Johansson står och plockar bland knivarna. De har hand om maten på eldfesten i Österbybruk och behöver köksredskap. Till slut hittar de vad de söker. Två slevar, en visp och fyra knivar.
­- Tja, vi säger väl ... 40 kronor, säger Uno Wahlstrand och slår in priset i kassan.
Bara 25 procent av prylarna är prismärkta. Meningen är att kunden själv ska bestämma vad de tycker prylen är värd.

Men tycker inte folk att det är obehagligt? Vi är ju så ovana att pruta i det här landet?­
- Här prutas det utav guds nåde, det ska jag säga dig. Ibland missbjuds det också.
Uno Wahlström berättar om en kund som ville köpa två fina växkor bland annat en splitter ny bandyväska.
­- Jag ville ha hundra kronor för dem. "Fyrtio kronor", sa kunden. Då gick jag ner till fyrtiofem men kunden höll fast vid sitt bud på fyrtio. "Då tar jag dem själv", sa jag och tog hundra kronor ur egen ficka och köpte dem.

Vilket är det största fyndet någon har gjort här?­
-Vi hittade en fin förstärkare på en återvinningsstation. Den var tydligen värd trettio papp. Vi sålde den för fyratusen.

FAKTA


ÅterbruketÅterbruket är Uppsala kommuns egen second handbutik. Syftet med Återbruket är att minska kommunens sopberg och att skapa arbetstillfällen.
Prylarna som säljs på Återbruket hämtas från kommunens återvinningsstationer eller hemma hos privatpersoner. Man kan även lämna in prylarna själv under Återbrukets öppettider.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!