Har du funktionshinder? Du har rätt till stöd!
Alla studenter med funktionshinder som läser vid landets universitet och högskolor har rätt till lämpligt stöd. Men många studenter med funktionshinder är inte medvetna om vilket stöd som finns att få.
— Stödet anpassas naturligtvis utifrån de personliga behoven och vad det är för funktionshinder, säger Birgitta Hydén och understyrker att all hjälp är kostnadsfri.
Sedan mitten av nittiotalet har antalet grupper som omfattas av stöd till funktionshindrade ökat. Från att i stort sett enbart omfattat personer med fysiska funktionshinder innefattas nu även personer med läs- och skrivsvårigheter och personer med psykiska eller neuropsykiatriska funktionshinder i gruppen som beviljas stöd från universitetet.
Enligt Birgitta Hydén är väldigt många studenter omedvetna om sina rättigheter och det stöd universitetet erbjuder. Eftersom informationen riktar sig till just "funktionshindrade" är det många som inte uppmärksammar att stödet även gäller dem.
— De som till exempel lider av kroniska sjukdomar eller sviter från en olycka kanske inte ser sig själva som funktionshindrade och tror därför att de inte omfattas av stödet. Det är även vanligt att de med mer "osynliga" funktionshinder, som läs- och skrivsvårigheter inte vet att de har rätt att få anteckningshjälp eller talböcker, berättar Birgitta Hydén.
Samtidigt påpekar hon att stödet enbart är riktat till dem som har långvariga eller permanenta funktionshinder.
Sedan 1997 pågår ett unikt samarbete mellan Uppsala universitet, landstinget och kommunen för att stödja studenter med psykiska eller neuropsykiatriska funktionshinder.
— Universitetet ansvarar enbart för stöd i studiemiljön, men med det här samarbete kan vi erbjuda ett mer heltäckande stöd där personerna får hjälp även utanför studierna, säger Birgitta Hydén.
Anna Olovsdotter Lööv arbetar som jämlikhetsansvarig på Uppsala studentkår. Som jämlikhetsansvarig driver hon frågor som har att göra med jämställdhet, sexuell läggning, funktionshinder och social och etnisk mångfald.
— Alla diskrimineringsgrunder som nämns i likabehandlingslagen är mitt ansvarsområde, säger hon.
Sedan ett par år tillbaka samarbetar Uppsala studentkår tillsammans med Kuratorskonventet (nationernas samarbetsorgan) och HSO, Handikappförbundens samarbetsorgan, för att göra nationerna mer tillgängliga. Gruppen arbetar för att samtliga nationer ska tillgänglighetsinventeras. Kåren driver även en funktionshindergrupp där personer med funktionshinder kan träffas och utbyta erfarenheter.
I dag är det väldigt få studenter som vänder sig till Anna Olovsdotter Lööv för att anmäla att de blivit diskriminerade. Men det betyder inte nödvändigtvis att diskriminering av funktionshindrade inte förekommer.
— Snarare handlar det nog om att man väljer att inte anmäla. Man kanske är rädd för repressalier eller tänker att man ändå snart ska byta institution. Dessutom tror jag att likabehandlingslagen är relativt okänd bland studenter och få vet därför vilka rättigheter de har, säger Anna Olovsdotter Lööv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!