Historia grävs fram när slottstrappan byts ut

I minusgrader och snö grävs den gamla trappan mellan Botaniska trädgården och Slottet upp. Till sommaren ska den nya trappan vara klar – men under tiden gör arkeologerna fynd på platsen.

Adam Hultberg, arkeolog vid Upplandsmuseet, övervakar grävarbetet när den gamla trappan mellan Botaniska trädgården och Slottet grävs upp.

Adam Hultberg, arkeolog vid Upplandsmuseet, övervakar grävarbetet när den gamla trappan mellan Botaniska trädgården och Slottet grävs upp.

Foto: Lisa Odemyr

Uppsala2023-12-09 20:00

Ett långt snötäckt stängsel kapslar in hela slänten från borggården vid Slottet ner till Dag Hammarskjölds väg. De gamla trappstegen har redan tagits bort, förutom några som ligger kvar i en hög innanför stängslet.

Orsaken till trappbytet är problem med erosion och sjunkande mark. Planer på att byta ut trappan har funnits i flera år, säger Sofia Kalldin vid Statens fastighetsverk, myndigheten som både äger och förvaltar området.

undefined
Grävarbetet har pågått i några veckor och snart är arkeologerna klara. När det blir lite varmare kan arbetet med att anlägga den nya trappan börja.

– Det har blivit sättningar i trappen som nu rättas till. När det är klart kommer det att se ungefär likadant ut, men tillgängligheten blir bättre.

På vilket sätt förbättras tillgängligheten?

– Det har blivit gropar i gruset och stenarna var sneda och vinda, nu kommer allt bli rakt så det blir enklare att gå i trapporna.

undefined
Hela området är avstängt och omges av ett stängsel.

Grävarbetet har hunnit pågå i några veckor och när grävmaskinerna är framme är även arkeologer på plats och övervakar eftersom området är en så kallad skyddad fornlämning.

Men vad är det egentligen som döljer sig under den forna trappan, och som snart kommer att vara övertäckt av en ny?

En hel del, om du frågar Adam Hultberg, arkeolog vid Upplandsmuseet.

– Vi har gjort några fynd. Det finns intressanta grejer i marken, säger han.

undefined
Adam Hultberg, arkeolog vid Upplandsmuseet, övervakar grävarbetet när den gamla trappan mellan Botaniska trädgården och Slottet grävs upp.

På 1500-talet började Gustav Vasa bygga Slottet, som då var omgivet av en rejäl mur.

– Vi har sett delar av Gustav Vasas mur, den verkar ha varit minst tre meter tjock. Den skulle ju stå emot kanoner, förklarar Adam Hultberg.

undefined
På 1600-talet anlade Olof Rudbeck en trädgård i slänten mellan Slottet och Dag Hammarskjölds väg. Han lät bygga terrassformade avsatser att odla i, där det på senare tid har varit en trappa som förbinder Slottet och Botaniska trädgården.

Under 1600-talet anlade Uppsalaprofessorn Olof Rudbeck odlingsterrasser i slänten, vilket arkeologerna också kunnat se delar av. Här ska det även ha funnits förhistoriska gravar från bronsåldern och järnåldern. Några sådana har de dock inte hittat spår av.

Hur funkar det att gräva när det är så kallt ute?

– Det är inte optimalt såklart, men det går. Längst upp i backen har marken hunnit frysa, där ligger det elektriska värmemattor för att tina upp ytan. Sedan har vi många olika verktyg att gräva med.

undefined
Marken närmast borggården har hunnit frysa. Här läggs värmemattor på plats för att tina upp den.

I början av nästa år, när vädret tillåter, är det dags att börja gjuta den nya trappan. I vår kommer även granarna intill trappan bytas ut, precis som de nyligen byttes ut i Botaniska trädgården.

Projektet kostar totalt runt åtta miljoner kronor, och senast i september 2024 ska allt vara klart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!