Här bygger tjejerna robotar

Många nappade när Uppsala universitet bjöd in till teknikdagar för tjejer. 20 stycken högstadietjejer kommer under tre dagar ha svarvat, svetsat, gjutit, producerat musik. Och byggt robotar.

Klurigt. På banorna testas robotarnas inprogrammerade rörelser.

Klurigt. På banorna testas robotarnas inprogrammerade rörelser.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2017-06-14 18:36

­– De kan lika bra som killar och de ska våga söka, säger Julia Nordin som själv studerar teknisk fysik vid Uppsala universitet.

Hon är en av flera studerande som är med som mentorer åt de högstadietjejer som är med på tre teknikdagar anordnade av Uppsala universitet, i samarbete med Fresenius Kabi. När UNT kommer på besök i lokalerna på Polacksbacken pågår ett frenetiskt byggande. Gruppvis hjälps tjejerna åt att bygga robotarna. Uppbyggnaden av Lego-robotarna påminner om barndomens Legomodeller men programmeringen via datorerna är ett nytt och lite klurigare inslag. Bit för bit testar de sig fram för att lyckas programmera robotarna att åka efter en förbestämd bana. Tjejerna mäter avstånden på banan och ändrar därefter på siffror och parametrar i programmet.

Det är 11:e året i rad som Uppsala universitet bjuder in till liknande aktiviteter men än verkar det inte ha haft en stor effekt på hur många tjejer som söker till tekniska utbildningar. Julia Nordin berättar att andelen kvinnor i klassen som studerar teknisk fysik är 15 procent.

– Om en kille söker till teknisk utbildning anses det bara som naturligt. Det är därför vi är här idag. För att som kvinnliga ingenjörer visa att vi tjejer kan, det går och det är inget konstigt. Du behöver inte vara stjärnan i fysikklassen, säger hon.

Under dagen berättade även mentorerna om gruppen FREJA - Uppsala tekniska fysikers tjejförening som jobbar för att locka fler tjejer att börja på programmet och för att få tjejerna att trivas. Katarina Garpenstrand, projektledare vid teknisk-vetenskapliga vetenskapsområdet på Uppsala universitet, välkomnar förslaget.

-- Antalet tjejer som söker ökar långsamt men vi behöver informera mer och nå ut, säger hon.

En som föredrar naturvetenskapliga ämnen framför samhällsvetenskapliga är Jonna Larsson, 14, som börjar i nionde klass på Alsikeskolan till hösten. Hon berättar att hon antagligen kommer söka till ett naturvetenskapligt program på gymnasiet.

– Det är intressant. Jag gillar NO. Allt är så logiskt i de ämnena. Det finns alltid ett svar, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!