Det visar en undersökning som Strålsäkerhetsmyndigheten har gjort, där Userneeds i en webbaserad enkät frågade 2 600 personer om deras solvanor. I Uppsala län svarade 126 personer, ett litet underlag statistiskt sett, men David Persson, pressansvarig på Strålsäkerhetsmyndigheten, menar att undersökningen visar på tendenser som är viktiga.
– Vi vill få mer koll på solvanorna, det förebyggande solarbetet ingår i vårt uppdrag för att minska antalet hudcancerfall i landet.
Runt hälften av upplänningarna svarar i enkäten att de bränner sig på badplatser utomlands, alltså när de medvetet vistas i solen. Enligt David Persson finns det flera förklaringar till det:
– Solen är starkare än i Sverige, men det är också många som åker på vintern när huden är vinterblek och extra känslig. Dessutom är man borta en begränsad tid och vill att det ska synas att man är brun. Då är man också beredd att utsätta sig för risker.
I undersökningen tycker också de flesta både att de mår bra av att sola, att det är snyggt och att de tycker att de ser friskare ut när de är solbruna.
På frågan om man brukar bränna sig, svarar två procent att de alltid bränner sig och tolv procent att de ofta bränner sig. Bara sju procent bränner sig aldrig. Att så många bränner sig kan ha samband med den trygghet som många tycker sig få av solskyddsmedel, hälften av upplänningarna uppger att de alltid eller ofta skyddar sig med solkräm. Nära hälften stannar också längre i solen om de använder solskyddsmedel och sju av tio känner sig helt eller delvis säkra när de använder solkräm.
– Vi rekommenderar inte solkräm alls som skydd, risken är att man tror att man köper sig extra tid, säger David Persson.
De bästa råden han kan ge för att undvika solskador är att hålla sig borta från den starkaste solen mitt på dagen, klä på sig och att ta en paus i skuggan. Det är också tips som upplänningarna verkar ha tagit till sig, om man tittar på enkätsvaren.
– Vi vill inte att folk ska sitta inne, men en högsommardag med sol gäller det att vara försiktig även i Sverige. Vi vet att om man bränner sig så ökar risken för hudcancer. Det finns positiva effekter med solen också, som att d-vitamin bildas i huden, men det räcker med att sola ansikte och händer i en kvart för att få sin dos, säger David Persson.