Här botas tandläkarskräcken

Med hjälp av gruppterapi för tandvårdsrädda har kötiderna till folktandvårdens psykologmottagning halverats. Samtidigt utbildas tandvårdspersonal i kognitiv beteendeterapi för att hjälpa patienter på de vanliga klinikerna.

Olle Dahllöf i samtal med Carina Ohlsson, Jenny Finkelstein och klinikchefen Anna-Cari Lindh.

Olle Dahllöf i samtal med Carina Ohlsson, Jenny Finkelstein och klinikchefen Anna-Cari Lindh.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2009-05-19 08:00
I ett år har folktandvården i Uppsala län erbjudit gruppbehandlingar för tandvårdsrädda som en del av ett treårigt projekt. I grupperna går två-tre personer som klassas som extremt tandvårdsrädda. Psykologen Olle Dahllöf, som har hand om behandlingen, ser flera fördelar med metoden som inneburit att kötiderna kortats från nio månader till fyra och en halv.
- Man kan stötta varandra och känner att man inte är ensam om problemet. Och man orkar hålla på längre och slipper vara i fokus hela tiden, säger han och fortsätter:
- Samtidigt passar det förstås inte alla. En del är blyga och vill inte tala om sina problem inför andra. En annan nackdel är att det är svårare att ta upp andra problem som panikångest eller utmattningsdepression.

Carina Ohlsson från Alunda deltar just nu i behandlingen och gillar terapimetoden. Hon var med om en otäck upplevelse hos tandläkaren när hon var sex år, och har alltid dragit sig för att gå till tandläkaren in i den längsta. I vanliga fall beskriver hon sig som en stark person. Hon har varit ordförande för flera föreningar och är van att ryta till om hon tycker något är fel. Men när hon går till tandläkaren faller all kontroll. Hon blir som ett litet ängsligt barn som inte vågar säga ifrån.
- Jag väntar med att gå till tandläkaren tills det enda som går att göra är att dra ut tanden. Men nu börjar mina tänder bli så dåliga, så jag måste göra något åt min rädsla. Annars får jag tandproteser snart, säger hon.

Olle Dahllöf kallar den kognitiva beteendeterapin för en utbildning. Hans metod är att berätta för patienterna vad som händer när de sitter i tandläkarstolen och ge dem knep för att bemöta rädslan.
- Tandvårdsrädsla är en av de jäkligaste rädslor som finns eftersom det är något som inte går att undvika som till exempel ormar eller flyg. Men man kan lära sig konfrontera den och få kontroll. Man kan till exempel sätta upp en hand som ett stopp om man vill att tandläkaren ska sluta.
Jennie Finkelstein från Almunge är en av dem som har lyckats bli av med sin tandvårdsrädsla. Hon gick i den allra första terapigruppen och har just klarat av en rotfyllning och fyra tandläkarbesök.
- Jag avbokade inte en enda gång! Jag är förvånad över att terapin fungerat så bra. Jag trodde verkligen att narkos vara enda utvägen för mig. Nu känner jag att jag kan gå till vilken tandläkare som helst. För jag vet att jag vågar säga ifrån om jag vill, säger hon.

Ungefär hälften av befolkningen tycker att det är obehagligt att besöka tandläkaren, fem procent är så rädda att de undviker att gå. För äldre tandvårdsrädda finns ofta ett trauma från ett tandläkarbesök i barndomen i botten, enligt Olle Dahllöf. För de yngre är ofta ångesten inför besöket förknippat med spruträdsla.
- Tandläkarkåren har förändrats mycket. Nu är tandläkarna lugnare och mer förstående, säger Olle Dahllöf.
För att nå ut till fler som tycker att tandläkarbesöket är ångestladdat finns också en idé om att tandvårdsklinikerna själva ska kunna utbilda patienter med lättare tandvårdsrädsla med hjälp av kognitiv beteendeterapi.
På folktandvården i Almunge har projektet redan startat. Tandläkaren och klinikchefen Anna-Cari Lindh är entusiastisk. Hon har arbetat fram ett program tillsammans med Olle Dahllöf. Om det visar sig fungera är tanken att hon ska lära ut programmet till en tandsköterska per klinik.
- Det är vanligt att folk är rädda. Jag märker det ofta. Man ser att de är spända, en del gråter och andra lämnar återbud gång på gång. Då är det jättebra om vi vet hur vi kan hjälpa dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om