Vatten som vatten, eller? Det nystartade Uppsalaföretaget Sfär tycker att luften är en bättre källa att hämta vatten ifrån än marken, eftersom atmosfären snabbare fylls på än det begränsade grundvattnet.
Med hjälp av teknik som utvecklats i Uppsala suger nu Sfär upp vatten från himlen över Ultuna, renar det, kolsyrar det och tappar upp det i burkar. Produktionen kommer att vara i gång under sommarhalvåret, när luften innehåller mer fukt än under vintern, och är inte beroende av nederbörd.
Första batchen är klar och under våren ska det göras tillgängligt för Uppsalabor att köpa i utvalda matbutiker.
– Jag har inga förväntningar, men jag är nyfiken på att höra vad Uppsalaborna har för åsikter om det här, säger Jonas Wamstad.
Han menar att det finns det en poäng med att fånga vattnet innan det når marken, där det kan finnas olika metaller och kemikalier.
Men luften är också förorenad?
– De lättare föroreningar som kan finnas i luften är oftast enkla att filtrera bort. Och den smuts som eventuellt sugs in i systemet via luften försvinner innan destilleringen. Dricker man kranvatten kan man dricka det här, det är det renaste vattnet du kan dricka.
Eftersom grundvatten är en relativt känslig resurs där tillgången är föränderlig tycker Jonas Wamstad att det är problematiskt att det pumpas upp på vissa orter och sedan säljs till andra. Det kan utarma grundvattnet när man tjänar pengar på det.
– Vi tycker det är mer rättvist att vattnet dricks av de som bor i området, och det här kan göras överallt eftersom vatten finns överallt i atmosfären.
Ska man ha dåligt samvete om man köper vatten från marken?
– Nej, men man bör fundera på varför man dricker skåningarnas vatten om man bor i Uppsala. Jag tror att människor idag är mer intresserade av ursprungsmärkning än tidigare.
Uppsalaborna blir alltså först med att kunna dricka det atmosfäriska vattnet, infångat i Uppsala.
Jonas Wamstad ser en utvecklingspotential med tekniken, exempelvis i områden som drabbas av brist på grundvatten. Då kan det atmosfäriska vattnet användas som ett komplement till den vanliga försörjningen.
– Där är vi dock inte än, utan vi börjar med att testa hur mottagandet blir i Uppsala. Men potentialen kittlar, menar Jonas Wamstad.