Var hittar man egentligen Uppsalas bästa semla? Svaret har UNT tagit reda på genom att låta en testpanel smaka elva klassiska semlor från olika bagerier i stan. Årets vinnarsemla var det Ofvandahls hovkonditori och café som låg bakom.
Utan att ha en aning om att det var hovkonditoriets semla som testades utbrast panelen "Det är en sådan bulle som kungen skulle äta".
På Ofvandahls är det Josefine Baumann som styr skutan som chefskonditor.
– Jag blir lite rörd. Det här var precis vad jag behövde höra, säger hon.
Vad det betyder att vinna ett semmeltest tror hon är lite svårt för gemene man att förstå. Men för en konditor betyder det oerhört mycket. Själv älskar hon semlor och kallar sig för lite av en semmelpedant.
Någon stor avgörande hemlighet bakom hennes vinnarsemla tycks inte finnas. I stället är det flera detaljer som spelar in. Exempelvis innehåller mandelfyllningen lite salt för att förhöja smaken och grädden vispas upp för hand.
– Det blir ju ofta diskussioner om hur hård den ska vara och jag har ju definitivt råkat vispa för löst i mina dagar. Men då kollapsar ju tyvärr semlan när man kommit hem med den.
Hennes taktik är att vispa de så pass hårt, eller löst om man så vill, så att grädden tangerar att börja bli lite taggig i kanterna när den är spritsad på bullen.
För den som bakar semlor hemma, vad är ditt bästa knep att med minsta ansats förhöja upplevelsen?
– Det är viktigare än vad man kanske tror att mandelmassan löses upp lite. Det kan man ju göra med mjölk, eller till exempel med likören amaretto.