Var hittar man egentligen Uppsalas bÀsta semla? Svaret har UNT tagit reda pÄ genom att lÄta en testpanel smaka elva klassiska semlor frÄn olika bagerier i stan. à rets vinnarsemla var det Ofvandahls hovkonditori och café som lÄg bakom.
Utan att ha en aning om att det var hovkonditoriets semla som testades utbrast panelen "Det Àr en sÄdan bulle som kungen skulle Àta".
PÄ Ofvandahls Àr det Josefine Baumann som styr skutan som chefskonditor.
â Jag blir lite rörd. Det hĂ€r var precis vad jag behövde höra, sĂ€ger hon.
Vad det betyder att vinna ett semmeltest tror hon Àr lite svÄrt för gemene man att förstÄ. Men för en konditor betyder det oerhört mycket. SjÀlv Àlskar hon semlor och kallar sig för lite av en semmelpedant.
NÄgon stor avgörande hemlighet bakom hennes vinnarsemla tycks inte finnas. I stÀllet Àr det flera detaljer som spelar in. Exempelvis innehÄller mandelfyllningen lite salt för att förhöja smaken och grÀdden vispas upp för hand.
â Det blir ju ofta diskussioner om hur hĂ„rd den ska vara och jag har ju definitivt rĂ„kat vispa för löst i mina dagar. Men dĂ„ kollapsar ju tyvĂ€rr semlan nĂ€r man kommit hem med den.
Hennes taktik Àr att vispa de sÄ pass hÄrt, eller löst om man sÄ vill, sÄ att grÀdden tangerar att börja bli lite taggig i kanterna nÀr den Àr spritsad pÄ bullen.
För den som bakar semlor hemma, vad Àr ditt bÀsta knep att med minsta ansats förhöja upplevelsen?
â Det Ă€r viktigare Ă€n vad man kanske tror att mandelmassan löses upp lite. Det kan man ju göra med mjölk, eller till exempel med likören amaretto.