På bageriet inne på ICA Maxi Gnista råder febril aktivitet. Utefter en form löpande bandet princip gräddas, fylls och spritsas mängder av bakverket som i dag har sin alldeles egna dag: semlan.
Och det är inga små mängder det rör sig om.
– Jag stod faktiskt precis och räknade, nu har vi nog bakat runt 6 000 semmelbullar. Vi har gjort runt 3 000 färdiga semlor och lär göra minst 2 000 till, säger bagerichefen Tone Fomin.
Inne i bageriet står Emil Hallberg och har det för dagen viktiga uppdraget att klippa toppen av semmelbullarna till ett lock. Han har bara arbetat i dryga 20 minuter men har redan jobbat sig igenom ett dussin plåtar. Och fler ska det bli.
– Jag kommer nog ha klippt några tusen semlor i alla fall, säger Emil Hallberg.
Det är ju ett ganska monotont arbete, kommer du göra något annat i dag?
– Man vet aldrig, men man kan ju hoppas, säger han och skrattar.
Vid tiden för UNT:s besök råder lugnet före stormen, än är det ingen rusning i butiken. Men det råder ingen tvekan om vilken dag som är årets stressigaste dag för bageriet, menar Tone Fomin.
– Av alla de här högtidsdagarna är det nog fettisdagen, eftersom baket pågår hela dagen. Det ska bakas bullar, de ska klippas, fyllas och gräddas och sådär. Sedan ska det ju finnas andra bullar, tårtor och bröd i dag också. Men det är ingen mening att stressa upp sig, säger hon.