Här bakas 6 000 semlor – bara i dag

Kanelbullens dag i all ära, för Sveriges bagerier råder det ingen tvekan om att fettisdagen är herren på täppan. På ICA Maxi Gnista bakas det 6 000 semlor – bara i dag.

På ICA Maxi Gnista råder ingen tvekan om att fettisdagen är årets stressigaste bakdag. I år bakar de 6 000 semlor – bara på fettisdagen.

På ICA Maxi Gnista råder ingen tvekan om att fettisdagen är årets stressigaste bakdag. I år bakar de 6 000 semlor – bara på fettisdagen.

Foto: David Rydell

Uppsala2022-03-01 17:00

På bageriet inne på ICA Maxi Gnista råder febril aktivitet. Utefter en form löpande bandet princip gräddas, fylls och spritsas mängder av bakverket som i dag har sin alldeles egna dag: semlan. 

Och det är inga små mängder det rör sig om.

undefined
På ICA Maxi Gnista råder ingen tvekan om att fettisdagen är årets stressigaste bakdag. I år bakar de 6 000 semlor – bara på fettisdagen.

– Jag stod faktiskt precis och räknade, nu har vi nog bakat runt 6 000 semmelbullar. Vi har gjort runt 3 000 färdiga semlor och lär göra minst 2 000 till, säger bagerichefen Tone Fomin.

undefined
Tone Fomin är bagerichef och leder arbetet med att se till att Uppsalaborna får sina efterlängtade semlor.

Inne i bageriet står Emil Hallberg och har det för dagen viktiga uppdraget att klippa toppen av semmelbullarna till ett lock. Han har bara arbetat i dryga 20 minuter men har redan jobbat sig igenom ett dussin plåtar. Och fler ska det bli.

– Jag kommer nog ha klippt några tusen semlor i alla fall, säger Emil Hallberg.

undefined
När UNT kommer på besök står Emil Hallberg och klipper toppen av semlorna till lock. Arbetet går fort och många bakverk ska klippas. "Jag kommer nog ha klippt några tusen semlor i alla fall", säger han.

Det är ju ett ganska monotont arbete, kommer du göra något annat i dag?

– Man vet aldrig, men man kan ju hoppas, säger han och skrattar.

undefined
Att baka 6 000 semlor kräver både effektivitet och precission. "Det ska bakas bullar, de ska klippas, fyllas och gräddas", säger Tone Fomin.

Vid tiden för UNT:s besök råder lugnet före stormen, än är det ingen rusning i butiken. Men det råder ingen tvekan om vilken dag som är årets stressigaste dag för bageriet, menar Tone Fomin.

– Av alla de här högtidsdagarna är det nog fettisdagen, eftersom baket pågår hela dagen. Det ska bakas bullar, de ska klippas, fyllas och gräddas och sådär. Sedan ska det ju finnas andra bullar, tårtor och bröd i dag också. Men det är ingen mening att stressa upp sig, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!