Här avfyrar polisen sitt nya vapen

Uppsalapolisens nya elchockvapen kan få i princip vem som helst att falla ihop. Initialt skickar det 50 000 volt, rätt in i kroppen på den som träffas.

Polisens utbildningssamordnare Magdalena Johansson visar upp polisens nya elchockvapen. De gula områdena ska man inte träffa för att undvika sekundärskador.

Polisens utbildningssamordnare Magdalena Johansson visar upp polisens nya elchockvapen. De gula områdena ska man inte träffa för att undvika sekundärskador.

Foto: Maja Olofsson

Uppsala2024-05-28 20:00

– Om du inte lugnar ner dig kommer jag behöva använda elchockvapnet!

Polisens utbildningssamordnare Magdalena Johansson spelar upp en scen. Det gulfärgade plastvapnet ger ifrån sig ett högljutt elektriskt surrande och längst fram på vapnet syns en blixtrande ljusbåge. Två laserprickar, en röd och en grön, syns på måltavlan.

– Lugna ner dig! El, el.

Två projektiler flyger ut och träffar tavlan som står uppställd på skjutbanan. Initialt skickar vapnet på 50 000 volt, under en strömcykel på fem sekunder. Om träffen hade suttit i en människa hade nu alla muskler i området mellan plus- och minuspolen börjat krampa. Den träffade personen hade troligtvis fallit ihop.

– För att få optimal effekt med vapnet vill man ha minst 30 centimeter mellan projektilerna och gärna träffa i de stora muskelgrupperna, säger Magdalena Johansson.

undefined
"Initialt när projektilerna träffar skickar vapnet ut 50 000 volt" säger Magdalena Johansson.

De studier som gjorts har visat att vapnet i sig inte är farligt. Energiurladdningen slår ut nervsignalerna i muskulaturen, men påverkar inte det autonoma nervsystemet med hjärta och lungor – inte ens en pacemaker påverkas. Det som däremot kan vara farligt, beroende på situation, är så kallade sekundärskador. Personen som träffas faller alltså ofta och kan då ramla illa, vilket innebär en skaderisk.

– Därför bör man inte använda vapnet på exempelvis hög höjd, vid vatten eller i en folksamling där personen som träffas kan ramla och bli nedtrampad.

Vapnet är konstruerat för att ha en avskräckande effekt. Det kraftiga ljudet och den blixtrande ljusbågen som syns innan det avfyras får enligt Magdalena Johansson många att ge upp.

undefined
Elchockvapnet är lätt, gulfärgat och bärs på motsatt sida från skjutvapnet. Bland annat för att undvika att man tar fel.

Tanken är inte att elchockvapnet ska ersätta något av polisens befintliga hjälpmedel för våldsanvädning, utan fungera som ett komplement.

– Som i alla situationer måste man alltid göra en bedömning, när och hur det ska användas, säger Magdalena Johansson.

undefined
Magdalena Johansson leder utbildningarna av poliserna i region Mitt. Majoriteten som utbildats har uppskattat det nya vapnet, säger hon.

Uppsalapolisen började utbildas i år och till årsskiftet ska varje patrull i yttre tjänst ha tillgång till ett elchockvapen.

undefined
"Många ger upp innan vi avfyrar på grund av ljudet och ljuset som vapnet avger".

– Framför allt används det av ingripandepolisen. Vapnet är oerhört effektfullt. Pepparsprej kan ha olika effekt på olika människor beroende på hur känslig man är. Dessutom kan det vara svårt att använda sprejen vid hård vind eller inomhus där risk för sekundärkontaminering finns. En bra träff med elchockvapnet funkar på alla.

Har du själv testat att bli skjuten?

– Jag skulle aldrig prova. Jag har sett det användas och det ser ut att göra jävligt ont.

Minskad våldsanvändning

Elchockvapnen infördes i Sverige på försök 2018. Resultaten från försöksverksamheten utvärderades sedan av Umeå universitet. 

Man befarade att polisens våldsanvändning skulle öka i och med införandet, men resultaten visade att vapnet har en deeskalerande inverkan med minskad våldsanvänd­ning. Samtidigt kan det förebygga våld mot polisen, öka polisens upplevelse av trygghet och minska användningen av batong och pepparsprej som enligt forskarna kan orsaka större skador på motparten.

Efter testperioden och utvärderingen tog Polismyndigheten beslutet att införa vapnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!