Här är vargreviren i Uppland

Efter lördagens befarade vargattack mot en sällskapshund norr om Uppsala, har oroliga hundägare hört av sig till UNT. Rovdjursattacker mot hund är ovanliga, men det finns sätt att minska risken ytterligare.

Sebastian Olofsson, vilt- och rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Uppsala

Sebastian Olofsson, vilt- och rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Uppsala

Foto: Privat/TT

Uppsala2017-10-06 15:55

I lördags förra helgen angreps en hund vid Storvreta under en skogspromenad så illa att den avled några dagar senare på djursjukhuset. Länsstyrelsen befarar att det var en varg som gett sig på hunden, men det går inte att säga säkert. Med tanke på skadorna skulle det kunna vara fråga om en annan hund.

 LÄS MER: Hund dog efter bett

– Normalt sett så försöker vi ta dna-prov på bitmärken om vi misstänker att det kan vara varg, så att vi kan få det bekräftat. Men i det här fallet kunde vi inte det eftersom hunden var på djursjukhuset och såren hade blivit tvättade, säger Sebastian Olofsson, vilt- och rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Uppsala.

Han har hand om hanteringen av bland annat rovdjursinventering, besiktning av döda rovdjur, tamdjur som attackerats och skyddsjakt.

Länsstyrelsen har inte fått några rapporter om varg från just Storvreta i samband med attacken, men det behöver inte betyda något. I Uppland finns två vargrevir, ett vid Älvkarleby som Uppsala delar med Gävleborgs län och ett vid Florarna där en ensam vargtik uppehållit sig under några år. Dessutom finns det varg i Stockholms och Västmanlands län.

– Att det skulle springa förbi någon varg från något av de ställena är inte osannolikt. Vandringsvargar springer ett par mil per dygn i genomsnitt, så det går ju väldigt snabbt för dem att flytta sig, säger Sebastian Olofsson.

Efter attacken i helgen har oroliga hundägare hört av sig till UNT, men Sebastian Olofsson vill understryka hur liten risken är för att en hund ska råka illa ut av vargangrepp. I hela landet handlar det om 20–30 angrepp per år med dödlig utgång och den största faran gäller sannolikt för jakthundar, inte för sällskapshundar på skogspromenad.

– Men känner man sig orolig och vill minimera risken ännu mer så ska man försöka hålla hunden inom synhåll. Och prata lite grann när man är i skogen, de flesta vargar och andra stora rovdjur drar sig undan om de märker att det är människor i närheten.

Varför angriper vargar hundar?

– Det är man väl inte helt säker på. I vissa fall kan det handla om att de ser hunden som mat, men i de flesta fall tror jag att de ser hunden som en konkurrent och vill försvara sitt revir.

För den som vill hålla koll på när det skett rovdjursangrepp i området, kan man anmäla sig till tjänsten rovdjursalert som länsstyrelsen erbjuder. Då får man ett sms skickat när länsstyrelsen vill varna för angrepp, för tamdjursägare kan det handla om att göra en extra koll av sina stängsel. I nuläget har något hundratal anslutit sig till tjänsten.

– Man vet att risken att det ska ske fler angrepp är som störst närmast efter att ett angrepp har skett. Då vill vi gärna gå ut och informera om det i närområdet, säger Sebastian Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!