Priserna på begagnade bilar har ökat kraftigt de senaste åren, och många betalar stora summor för bilar som närmar sig slutet av sin livscykel. En bil som gått 25 000 mil kan kräva dyra reparationer kort efter köpet – och det är inte alltid reklamationsbart, enligt Uppsalas konsumentrådgivare Malin Thonäng.
– Många blir frustrerade när de får stora reparationskostnader direkt efter köpet. Men om felet är slitage täcks det inte av konsumentköplagen, säger Malin Thonäng.
Caroline Holmqvist köpte en bil för 29 900 kronor i fjol. Två dagar efter köpet började elfel visa sig, och en verkstad konstaterade att möss hade skadat bilens elektronik.
– Vi kontaktade säljaren direkt, men fick inget svar.
Efter verkstadsbesöket hittades fler problem.
– Det var extremt frustrerande. Vi behövde bilen för att klara vardagen men i stället står den oanvändbar, säger Caroline Holmqvist.
Hon har vänt sig till Allmänna reklamationsnämnden, ARN. Hon kräver få tillbaka köpesumman samt de 10 000 kronor som lagts på reparationer och bärgning.
– Jag antog att man kunde lita på säljaren, men uppenbarligen inte. Det känns väldigt tråkigt, och man känner sig dum och naiv som gick på det här, säger Caroline Holmqvist.
Bilfirman som sålde hennes bil har anmälts till ARN av olika personer vid flera tillfällen de senaste åren. Företaget finns med på tidningen Råd & Röns svarta lista över företag som inte följer ARN:s beslut under 2024.
Caroline Holmqvist är inte ensam. Faktum är att just köp av begagnade bilar toppar statistiken över vad Uppsalobrna klagar på till kommunens konsumentrådgivning. På andra plats på klagotoppen ligger boende, där hantverkstjänster dominerar, ofta på grund av otydliga avtal, missnöje med utförande eller oklarheter kring priset.
– Muntliga avtal leder ofta till problem eftersom det saknas bevis när parterna inte är överens, säger Malin Thonäng.
Hennes råd: Ha alltid skriftliga avtal och ta referenser innan arbetet påbörjas.
– Att ta referenser innebär att du frågar hantverkaren om du kan få komma i kontakt med tidigare kunder och ställa frågor och kanske till och med se det utförda arbetet.
Frågor man kan ställa till tidigare kunder är om de rekommenderar hantverkaren, skulle de kunna tänka sig att anlita hantverkaren igen, hölls tidsplanen och hur kommunikationen fungerade.
– Det är inte är så många som tar referenser på hantverkaren.
Det tredje största klagomålet finns inom kategorin hem och hushåll, där affärsmodellen "dropshipping" är ett vanligt problem. Det innebär att företaget skickar beställningar vidare till utländska leverantörer, vilket ofta leder till produkter som inte motsvarar förväntningarna och höga returfraktkostnader.
– Många tror att de handlar från svenska företag eftersom sajterna ser seriösa ut. Men sedan visar det sig att produkterna skickas från Kina och att returfrakten kostar mer än varan, säger Malin Thonäng.
Elvira Klang är en som vet vad det här är.
– Jag har fått kläder som inte alls ser ut som på bilderna. Om det är billigt orkar jag inte ens skicka tillbaka, utan slänger det bara. Men det känns ju tråkigt, säger hon.
Så vad kan konsumenterna göra? Malin Thonängs bästa råd är att läsa avtalsvillkoren noggrant.
– Många klickar för snabbt utan att veta vad de godkänner.
Hon rekommenderar att kontakta konsumentrådgivningen innan ett köp, särskilt vid större avtal.