”Jag gick till elevens plats och bad eleven läsa orden för mig. Fick då ett knytnävsslag rakt i ögat.”
"Eleven sparkade på två elevassistenter och slår två kamrater hårt i magen ... Personalen runt denna elev upplever stor oro för egen och kollegors hälsa och säkerhet."
En elev som nekades av lärare att bli insläppt i ett rum tar tag i lärarens skjorta, trycker upp läraren mot väggen och säger "flytta på dig din hora".
Dessa är tre av 400 fall av hot och/eller våld mot Uppsalas lärare under 2022.
UNT har tidigare rapporterat om stök på Tiundaskolan, med elever som slår och hotar lärare. Men en bitvis hård arbetsmiljö är inget unikt för Tiundaskolans personal. En nationell undersökning som Lärarförbundet gjort bland lärare från förskoleklass till årskurs 6 visar att 37 procent av landets lärarna anser att hot och våld är ett stort problem på skolan där de jobbar.
UNT har begärt ut de anmälningar som Uppsalas kommunala grundskolor gjort under 2022 till kommunens interna system. Totalt rör det sig om 400 anmälningar där skolpersonal utsatts för hot/våld. Vi har fått ut de 240 som är färdigutredda.
En mellanstadielärare på en av Uppsalas större grundskolor säger till UNT att klimatet blivit mycket hårdare under hennes många år som lärare.
– Folk inser inte hur lärare i dag har det. Just nu har jag en lugn klass, men innan den hade jag en klass där jag fick ägna massor av tid åt utåtagerande elever, säger hon.
Petra Åkerström, lärare och huvudskyddsombud i Uppsala i fackförbundet Sveriges lärare, minns det som att det var ovanligt med väldigt utåtagerande elever när hon började som lärare för 25 år sedan:
– Det vi tyckte var kaos då tror jag inte ens man skulle reagera på i dag.
Vad är de största skillnaderna?
– Det är ett hårdare språk, längre ner i åldrarna. I de övre åldrarna är hot och våld inte bara fysiskt utan det finns även mer psykiska hot, som att man tar reda på lärares privata telefonnummer och såna saker. Men skillnaderna mellan olika klasser och skolor kan vara väldigt stora.
Även Jenny Westergren, rektor på Tiundaskolan, anser att det blivit stökigare i skolorna under hennes 20 år i skolvärlden.
– Att kriminaliteten gått ner i åldrarna märks i skolorna. Vi har många otroligt komplicerade ärenden. Det gör mig både upprörd och ledsen, för uppenbart mår många barn dåligt eftersom de agerar som de gör, säger hon.
Uppsala har närmare 60 kommunala grundskolor. Vissa skolor har gjort ett flertal anmälningar om hot och våld, andra skolor få eller inga. Om det innebär att vissa skolor har mer problem eller om de är bättre på att anmäla går inte att säga.
Flera vi pratar med menar att mörkertalet är stort.
– Man orkar inte anmäla varenda händelse. Förutom att det är ganska bökigt är det så mycket annat man ska hinna med, säger en lågstadielärare.
– Många lärare orkar inte, vill inte eller känner inte att de hinner. Många tycker också att det är svårt att veta var gränsen går för vad man får tåla, säger Petra Åkerström.
Här är fler exempel på anmälningar om hot och våld mot lärare under 2022 i Uppsala:
- En elev som blir tillsagd att sluta sparka en annan elev säger till läraren att hålla käften och får hållas tillbaka för att inte slå läraren. "Han slår andra elever hårt och är hotfull, han är farlig för både elever och personal."
- En elev som inte fick som hon ville "blev arg och högg mig med en vässad penna i armen och i ryggen".
- När lärare säger till en elev som kör elsparkcykel inomhus kallar han dem "hora", att han "ska knulla din mamma" och spottar sedan personal i ansiktet.
- En elev som inte får gå in till en kompis som har lektion slår personal och hotar att döda en pedagog samt hennes familj.
- När en elev som kallar andra elever för "fittor" blir tillsagd knuffar han en pedagog, säger att hon är en "hora" och "jag kommer slå sönder dig tills du dör".
Alla håller dock inte med om att klimatet i skolorna hårdnat. Tomas Rylander är sedan många år rektor på Valsätraskolan. Det är en av Uppsalas största skolor, men skolan har inte anmält något fall av hot/våld mot lärare under 2022.
– Inträffar tyngre händelser med hot och våld mot lärare skulle vi absolut anmäla. Jag tycker nog inte att det blivit värre i skolorna. Min allmänna bild är att lärare blivit bättre på att skapa goda relationer till elever, vilket är konfliktdämpande. Sedan är förutsättningarna givetvis väldigt olika i olika klasser.