Topplistan: Här är Uppsalas bästa vinbarer

Sju ställen får högsta betyg när Munskänkarna rankar Uppsalas bästa vinställen. ”Uppsala är bra på vin”, säger Munskänkarnas Per Steensen.

Utdelning av diplom, nedre raden från vänster: Per Steensen (Munskänkarna), Cemil Alparslan (Dryck och mat), Lisa Pahlin (Dryck och mat) och Paulina Garcia Rosendahl (Klostergatan 5). Övre raden från vänster: Axel Åkerling (Svenssons krogar), Jack Grängsjö (Svenssons krogar), Lackis Bergström (Hambergs) och Julia Garcia Rosendahl (Klostergatan 5).

Utdelning av diplom, nedre raden från vänster: Per Steensen (Munskänkarna), Cemil Alparslan (Dryck och mat), Lisa Pahlin (Dryck och mat) och Paulina Garcia Rosendahl (Klostergatan 5). Övre raden från vänster: Axel Åkerling (Svenssons krogar), Jack Grängsjö (Svenssons krogar), Lackis Bergström (Hambergs) och Julia Garcia Rosendahl (Klostergatan 5).

Foto: Kjell Sjöberg

Uppsala2024-03-01 20:00

Det var uppsluppen stämning på restaurang Klostergatan 5 när Uppsalas bästa vinkrogar skulle hyllas av Munskänkarna.

– Det är kul att finnas med i det här sällskapet. Vi har jobbat hårt med att bygga upp en vinbar. Det här är ett betyg att vi gjort något bra, säger Julia Garcia-Rosendahl som arbetar där.

För restaurangen är det första gången man tar sig in på rankinglistan.

– De och alla andra som får vår utmärkelse har gjort ett gediget arbete på sina restauranger under flera år när det gäller utbudet av vin och vinkunskap. För oss i Munskänkarna är det viktigt med kontinuitet och att man jobbar långsiktigt med verksamheten, förklarar Per Steensen.

undefined
Utdelning, nedre raden från vänster: Per Steensen (Munskänkarna), Cemil Alparslan (Dryck och mat), Lisa Pahlin (Dryck och mat) och Paulina Garcia Rosendahl (Klostergatan 5). Övre raden från vänster: Axel Åkerling (Svenssons krogar), Jack Grängsjö (Svenssons krogar), Lackis Bergström (Hambergs) och Julia Garcia Rosendahl (Klostergatan 5).

Andra viktiga rankingfaktorer är personalens vinkunskaper, prissättningen, urval och möjligheten att köpa och dricka bra vin på glas. Betygsskalan går från en etta till toppsiffran som är fyra vinklasar. 

– Det här är en kvalitetsstämpel för oss och en trygghetsstämpel för kunden som vet att de ställen som fått utmärkelsen håller en hög nivå när det gäller viner, säger Lackis Bergström på Hambergs fiskrestaurang.

Julia Garcia-Rosendahl förklarar att de vill erbjuda hantverksviner från mindre producenter och leverantörer som man inte hittar på så många andra ställen.

– Genom att kunna erbjuda viner per glas så tror vi att man kan bredda kunskapen och intresset för den här typen av viner, förklarar Julia Garcia-Rosendahl.

Det är nionde året i rad som Munskänkarna i Uppsala testar, betygssätter och rankar de bästa vinbarerna. 

Precis som förra året hyllas elva olika utskänkningsställen.

– Då ska man ha i åtanke att Novo och Vinbaren som fanns med förra året nu försvunnit från kartan. Istället har vi fått in två nya ställen, förklarar Per Steensen.

undefined
Hos Uppsalas bästa vinbarer är man överens - Uppsalaborna är vinkunniga och intresset för drycken växer hela tiden.

Svenssons krogar fick ta emot utmärkelser för sina restauranger Aaltos och Jay Fu.

– För oss är det viktigt med tydliga vinprofiler på restaurangerna. På Aaltos jobbar vi med italienska druvor och viner medan vi på Jay Fu har en tydlig profil mot den nya världen (länder som Sydafrika, Nya Zeeland och Australien). Vi försöker också över tid variera utbudet. Sedan är bra champagne ett måste på våra vinlistor, säger Axel Åkerling, vinansvarig på Svenssons krogar. 

Här är de vinkrogar 2024 som får ta emot Munskänkarnas utmärkelse: 

4 klasar

Hambergs 

Dryck och mat 

Borgen

Il Forno  

Aaltos   

Domtrappkällaren

Brezza  

3 Klasar

Jay Fu

2 klasar

Klostergatan 5

K2

1 Klase

Granhof

undefined
Munskänkarna är en ideell förening med närmare 30 000 medlemmar över hela landet. Föreningens syfte är att öka kännedomen och kunskapen om vin samt verka för goda och måttfulla dryckesseder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!