Rösträtt kan kopplas till offervilja och ålder

Att ge pengar, vara myndig och delta ofta. Det kan bli kraven för att få rösträtt i Pingstkyrkan i Uppsala med över 1 200 medlemmar. Förslaget har väckt uppmärksamhet. Pastor Dan Salomonsson förstår inte varför.

Pingstpastor Dan Salomonsson har svårt att förstå medieuppståndelsen runt förslaget till vem som ska få rösta i församlingen. "Men det blir alltid känsligt när det handlar om arbete och pengar", säger han.

Pingstpastor Dan Salomonsson har svårt att förstå medieuppståndelsen runt förslaget till vem som ska få rösta i församlingen. "Men det blir alltid känsligt när det handlar om arbete och pengar", säger han.

Foto: Niklas Weimer

Uppsala2023-03-26 08:00

– Det är ändå smickrande att en intern process om en stadgeändring kan få sådan här uppmärksamhet. 

Pingstpastorn Dan Salomonsson har mot den egna tron på sin kapacitet lyckats få fotovänligt ljus på den stora gudstjänstlokalens scen. Han sätter sig vid ett kaffebord när han uttalar sin stora förvåning över nyfikenheten på förändringarna i hans församling. 

UNT är nämligen inte de första som intervjuat honom om förslaget till nya krav på den som ska få rösta i församlingens högsta beslutade organ. Förslaget har tagits i enighet i två instanser, varpå det blivit nyheter i frikyrklig press – först i tidningen Dagen och sedan i Världen i dag?

undefined
Pastor Dan Salomonsson ser förslaget som ett sätt att stå upp för föreningslivet och behovet av medlemmar som tar ansvar. "Föreningssverige är på utdöende", säger han.

I Dagen har ledarskribenten Frida Park uttalat oro för att stadgeförändringarna riskerar att bli olyckliga och splittra församlingen i ett A- och ett B-lag. 

Men vad handlar det egentligen om? Dan Salomonsson tar fram ett papper med förslaget till nya krav i stadgarna när det gäller rösträtt. Där står att den som ska få rösta ska vara närvarande, myndig och "efter självprövning" kunna intyga att "man ofta deltar i verksamheten och bidrar ekonomiskt efter biblisk princip". 

I dag är det bara kravet om medlemmens närvaro vid mötet som gäller. Medlem blir man när man är döpt. 

Vad betyder "att ge efter biblisk princip"?

– Att var och en ger efter sin förmåga. Är du fattig ger du vad du kan, är du rik ger du vad du kan. Här kommer ingen att fråga vad du ger. Det är helt fritt. Det är inte som i Svenska kyrkan där du måste betala, säger Dan Salomonsson. 

För vem intygar man att man ger och att man deltar ofta?

– Sig själv, säger Dan Salomonsson och gör en långsam pekrörelse mot sitt hjärta. 

Han försäkrar att allt givande är anonymt och att inga kontroller kommer att göras.

– Men var och en måste känna ett stort ansvar. Och det har folk gjort hittills, annars skulle vi inte sitta här i den här kåken mitt i stan.

Behöver ni pengar?

– Ja, absolut. Hur skulle det här gå att driva annars? Vi har ingen sedelpress i källaren, och vi är helt ideella och får inga bidrag. 

Den föreslagna kopplingen mellan rösträtten och myndighetsålder motiverar Dan Salomonsson med förmågan att ta ansvar. 

– Ansvar ska placeras där det hör hemma och hos dem som kan ta det. I dag kan du inte ens teckna ett telefonabonnemang om du är under 18. Men vi använde begreppet myndig, den åldern kan ju ändras, säger Dan Salomonsson.

Pingstkyrkan, belägen mitt i city mittemot S:t Per gallerian, är en av de största frikyrkorna i Uppsala. En annan är Korskyrkan med omkring 500 medlemmar. Den tillhör ett annat samfund, Evangeliska Frikyrkan. Där har pastorn och föreståndaren Anders Blåberg viss förståelse för Pingstkyrkans tankar, men säger samtidigt att inga liknande planer finns i hans församling eller samfund.

– En medlem en röst gäller här, och medlem blir man när man döps, säger han.

Svagheten kan vara att medlemmar med svagare engagemang och överlåtelse kan påverka församlingen i en viss riktning om man finns på plats när stora beslut ska tas, påpekar han  

undefined
Anders Blåberg är pastor i Korskyrkan.

– Men vi har inga planer på att ändra våra stadgar i den riktning som Pingstkyrkan går. Korskyrkan har en relativt låg medelålder. Vi är måna om den unga generationen och jag tror att ett "micklande" med åldrar skulle uppfattas negativt, säger Anders Blåberg. 

Just risken för kupper är något Pingstkyrkan nu vill minimera. Dan Salomonsson pekar på vad som hände med Socialdemokraterna i Botkyrka nyligen. 

– Vi vill bygga en spärr mot det. Det ska inte kunna komma 200 nya medlemmar och besluta om en ny inriktning, säger Dan Salomonsson.

En som inte ser någon sådan risk är Uppsala Missionskyrkas pastor och föreståndare Torbjörn Bådagård. Församlingen har omkring 450 medlemmar och är en del av trossamfundet Equmeniakyrkan.

undefined
Torbjörn Bådagård, pastor och församlingsföreståndare i Uppsala Missionskyrka, vill betona "tillhörigheten till gemenskapen" och "låga trösklar."

– Det där reglerar sig själv, skulle jag säga. Är man inte så aktiv så går man inte på årsmöten. Och för de största frågorna krävs flera beslut, med särskild majoritet och ibland på samfundsnivå, säger han. 

Medlem blir den som meddelar en pastor att man vill bli.

– Vi har väldigt låg tröskel in, och vill snarare betona att tillhörigheten till gemenskapen är viktigare än själva bekännelsen. Och den som är medlem har rösträtt, säger Torbjörn Bådagård.                       

undefined
Uppsala Missionskyrka ligger precis som Pingstkyrkan mitt i stan i rymliga lokaler.
Pingstkyrkan i Uppsala

Uppsala pingst startades 21 september 1916. Lokalerna där kyrkan finns i dag, på S.t Persgatan, byggdes 1967. På sin hemsida skriver församlingen att "Uppsala Pingst är en del av Pingst fria församlingars nätverk i Sverige och i Stockholm-Uppsalaregionen", samt att församlingen internationellt räknas som en del av den "pingstkarismatiska rörelsen som räknar mer än en halv miljard människor."

Enligt pastor Dan Salomonsson har antalet medlemmar i församlingen ökat något det senaste året till 1 274.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!