Här skapar Granhof lyxmaten – som ökat minst i pris

De senaste två åren har matpriserna ökat i en rasande fart. UNT har tagit reda på vilka livsmedel som påverkats minst av prishöjningarna – och låtit en kock laga en stretchad variant av julmat med de ingredienserna.

Ingredienserna som behövde ingå i rätten, och också är bland de livsmedel som ökat minst i pris de senaste två åren, var valnötter, alkoholfri öl, citron, honung, torskfilé, quinoa (gryn) och salladskål.

Ingredienserna som behövde ingå i rätten, och också är bland de livsmedel som ökat minst i pris de senaste två åren, var valnötter, alkoholfri öl, citron, honung, torskfilé, quinoa (gryn) och salladskål.

Foto: Lisa Odemyr

Uppsala2023-12-20 20:00

Det gångna året har för många varit tufft ekonomiskt med ordentligt höjda priser, inte minst på mat.

Samtliga livsmedel har blivit dyrare sedan slutet på 2021 efter, enligt Statistiska centralbyrån, en "ovanligt lång period av uppgångar" som började för två år sedan. En jämförelse mellan november 2021 och november 2023 visar att vitkålen har ökat allra mest i pris med nästan 75 procent. Därefter följer apelsiner och tomater där priset höjts med dryga 67 procent.

I andra änden av listan finns en annan typ av kål, nämligen salladskål, som bara har ökat i pris med 5,7 procent.

undefined
Ingredienserna som behövde ingå i rätten, och också är bland de livsmedel som ökat minst i pris de senaste två åren, var valnötter, alkoholfri öl, citron, honung, torskfilé, quinoa (gryn) och salladskål.

Honung, citron, gryn, alkoholfri öl och lättöl, nötter och torskfilé är fler exempel på livsmedel som gått upp minst i pris (mellan 9,8 och 16,7 procent). UNT begav sig till Granhof i Luthagen för att ta reda på om det går att göra en julig rätt med dessa ingredienser.

Kocken som antog utmaningen heter Theodoros Darios och har jobbat som kock i 30 år. När han först såg matvarorna såg han lite tveksam ut, men efter några minuter var han i full gång. Han fick lägga till ett par ingredienser, men inte välja bort några från kassen.

undefined
Theodoros Darios, kock på Granhof i Luthagen, tyckte inte att det var en svår utmaning och blev nöjd med rätten han kom på.

Efter 25 minuter provsmakar han sin inte så traditionella julrätt: smörstekt torsk med salladskål och valnötter i en öl- och honungsvinägrett. Samtidigt kommer Panos Paratzikidis, en av ägarna till Granhof, förbi och vill också provsmaka.

Blev det här en julig rätt tycker du?

– Absolut, det var jättegott! säger han.

undefined
Panos Paratzikidis, en av Granhofs ägare, tyckte att rätten var klart godkänd och att den passar att servera på en julmiddag.
Så lagar du rätten

Smörstekt torsk med salladskål och valnötter i en öl- och honungsvinägrett

Koka quinoa i vatten, salt och peppar i cirka 10 minuter. När den är klar, låt svalna.

Panera torskfiléerna i vetemjöl blandat med gurkmeja, dill och salt.

Koka en citronsås. Theodoros använde restaurangens citronsås och ville inte avslöja deras recept, men det finns flera recept på citronsåser på nätet.

Koka potatis. När den är klar, krossa den något och pensla med vitlökssmör. Ställ in i ugnen i fem minuter på 200 grader.

Stek torskfiléerna i smör, cirka 2 minuter per sida.

Hacka salladskål i mindre bitar och lägg i en skål. Krossa valnötterna och lägg i samma skål. När quinoan är kall tillsätter du den här, eventuellt blandat med sesamfrön för extra färg och smak.

Gör en vinägrett på alkoholfri öl (gärna en julöl), citronjuice, honung, dijonsenap, salt, peppar och olivolja. Blanda alla ingredienser i en mixer och blanda ihop med salladen.

Toppa med persilja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!