Det gångna året har för många varit tufft ekonomiskt med ordentligt höjda priser, inte minst på mat.
Samtliga livsmedel har blivit dyrare sedan slutet på 2021 efter, enligt Statistiska centralbyrån, en "ovanligt lång period av uppgångar" som började för två år sedan. En jämförelse mellan november 2021 och november 2023 visar att vitkålen har ökat allra mest i pris med nästan 75 procent. Därefter följer apelsiner och tomater där priset höjts med dryga 67 procent.
I andra änden av listan finns en annan typ av kål, nämligen salladskål, som bara har ökat i pris med 5,7 procent.
Honung, citron, gryn, alkoholfri öl och lättöl, nötter och torskfilé är fler exempel på livsmedel som gått upp minst i pris (mellan 9,8 och 16,7 procent). UNT begav sig till Granhof i Luthagen för att ta reda på om det går att göra en julig rätt med dessa ingredienser.
Kocken som antog utmaningen heter Theodoros Darios och har jobbat som kock i 30 år. När han först såg matvarorna såg han lite tveksam ut, men efter några minuter var han i full gång. Han fick lägga till ett par ingredienser, men inte välja bort några från kassen.
Efter 25 minuter provsmakar han sin inte så traditionella julrätt: smörstekt torsk med salladskål och valnötter i en öl- och honungsvinägrett. Samtidigt kommer Panos Paratzikidis, en av ägarna till Granhof, förbi och vill också provsmaka.
Blev det här en julig rätt tycker du?
– Absolut, det var jättegott! säger han.